„Inspirația înseamnă atitudine”: interviu cu designerul Emese Bakó

emesebako2

A câștigat aproape toate premiile la Gala UAD 2016 de la Cluj. A smuls suspine în rândul publicului care i-a urmărit, pe catwalk, acele rochii superbe, cu o cromatică impresionată și volumetrii atent construite. Așa că nu am putut pleca de la Cluj până nu am stat de vorbă cu designerul Emese Bakó despre modă, inspirație, colecțiile care se refac și se refac până când ești mulțumit cu totul de ele. Dar și despre lucrul făcut cu pasiune și multă ambiție și despre planurile de viitor. Și vă spun sincer, abia aștept în magazine piesele semnate Emese Bakó.

bakoemese

De ce această colecţie? De unde a plecat inspiraţia pentru colecţia prezentată la Cluj? 

„The Lies Have To Travel” este o colecţie despre atitudine. Titlul ei provine dintr-un context total diferit decât inspiraţia pentru colecţie, şi anume este o modificare a titlului cărţii şi a filmului despre Diana Vreeland „The Eye has to Travel”. Titlul îl ştiam dinainte de a finaliza colecţia, deoarece provine dintr-un proiect anterior celui de disertaţie, dar am simţit că se potriveşte perfect cu emoţiile şi cu atitudinea pe care vroiam să le reprezint. Inspiraţia pentru proiectul meu a pornit de la ideea şi valoarea atitudinii în context social. Expoziţia „When Attitudes Become Form”, curatoriat de elveţianul Harald Szeemann în 1969, iar apoi reconstituit de Fondazione Prada în 2013, a constituit un punct de plecare pentru ideile mele. După o cercetare din punct de vedere psihologic şi artistic am recurs la reprezentarea atitudinii dintr-un punct de vedere personal. Redarea ei printr-o prismă personală a determinat o imagine de ansamblu ambivalentă: opulentă şi îngrijită în acelaşi timp.

De câte ori ai repetat schiţele? De ce?

Am repetat schiţele de două ori. Ştiam înainte ce atitudine şi emoţii vreau să redau prin colecţie, dar le-am refăcut încă o dată ca să am timp să mă gândesc la fiecare piesă în parte, să fie toate piesele în concordanță cu ideea principală.

Care a fost cel mai dificil lucru în realizarea acestei colecţii? 

Cel mai dificil mi se pare întotdeauna realizarea materială a ideilor. Trecerea de la concept la realitate întotdeauna îmi ia cel mai mult timp. Atunci când transpui ceva, trebuie să găseşti soluţii tehnice şi materiale care să te ajute în punerea în evidenţă a ideilor.

Ce speri că vor însemna, pentru brandul tău, premiile pe care le-ai câştigat la Gala UAD? 

Sunt foarte recunoscătoare şi bucuroasă pentru toate premiile pe care le-am primit, şi în primul rând ele înseamnă încrederea în mine şi recunoaşterea pentru munca mea, care este mai presus de orice. Mă bucur foarte mult că oamenii au apreciat ce am făcut, deşi, cred, am fost norocoasă să le placă. Pentru că toate proiectele pe care le-am făcut sunt foarte personale, faptul că oamenii apreciează finalitatea lor le face şi mai valoroase.

De ce elemente crezi că are nevoie un tânăr designer pentru a reuşi în modă contemporană?

Cred că cele mai importante sunt perseverenţa, ambiţia şi pasiunea.

Ce trenduri îţi plac / ce trenduri îţi displac total în peisajul modei actuale?

Îmi plac mai multe direcţii artistice, care sunt deocamdată reprezentate mai mult de case mari de modă: îmi place cum feminitatea e reprezentată confortabil şi lejer, îmi plac influenţele Margiela etc. Dar cred că m-am săturat de look-ul „Coachella”.

Ce urmează pentru ţine? (planuri, colecţii, colaborări)?

Pe lângă mici proiecte personale îmi doresc să mai am posibilitatea de a învaţa în continuare de la alţi oameni pricepuţi în ceea ce fac.

Emese Bakó, pe scurt…

Am studiat ştiinţe sociale în Liceul Teoretic Bolyai Farkas din Târgu-Mureş, după care mi-am terminat licenţa şi masterul la Universitatea de Artă şi Design, Cluj-Napoca. În timpul studiilor universitare am studiat la Vilniaus Kolegija din capitala Lituaniei, am făcut un stagiu de practică la Giles Deacon în Londra şi am fost design assistant la sediul central H&M din Stockholm. Am făcut trei colecţii mai mari, printre care prima era cea de licenţă (Al Jebr), cel pentru Band of Creators (Alice) şi cel de disertaţie (The Lies Have To Travel). Mă găsiți pe Facebook și pe siteul emesebako.ro (deocamdată în construcție).

Creativitate înseamnă… libertatea gândirii.

Inspiraţia o găseşti în… atitudine.

Piesa-emblemă pentru colecţiile tale… urmează să fie creată.

Colecţia favorită a tuturor timpurilor… este inexistentă, sunt prea multe colecţii care să îmi placă, dar într-un top 10 fictiv sigur ar intra şi colecţia Prada Fall/Winter 2013.

emesebako1

Fotografii: Emil Costruț (Realizarea imaginilor din shooting, cât și a celor de podium s-a putut realiza datorită sprijinului acordat de Q Smile.) Styling: Diana Flore.