Încrederea de sine, elementul vital al unei cariere de succes

Odată cu trecerea timpului, cu toții am devenit din ce în ce mai focusați pe dezvoltarea unei cariere de succes, făcând sacrificii enorme pentru a atinge acest scop. Astfel, de multe ori, neglijăm anumite aspecte, precum viața personală sau chiar sănătatea. Toate aceste sacrificii se nasc din dorința de a deveni apreciați și recunoscuți pentru ceea ce facem. Pentru a evita astfel de situații și a ne asigura de reușita acestei etape, elementul de bază trebuie să fie încrederea în sine, în propriile forțe.

Ca în orice proces de dezvoltare, există mai multe aspecte de care trebuie să le luăm în considerare: o parte dintre rezultatele pe care le obținem țin de nivelul încrederii pe care o avem în noi înșine, iar cealaltă parte, de abilitățile și aptitudinile pe care le deținem, de nivelul de implicare în activitățile desfășurate sau de interacțiunea pe care o avem cu persoanele din domeniul în care activăm. Cu cât încrederea în sine este mai mare, cu atât putem crește mai repede din punct de vedere profesional, datorită faptului că suntem conștienți că avem puterea de a ajunge la orice nivel ne dormi.

Încrederea de sine este o trăsătură dobândită de-a lungul vieții și reprezintă, cu alte cuvinte, atitudinea pe care noi o avem față de propria persoană.

Odată conștienți de calitățile pe care le avem, de propriul potențial și de faptul că merităm ceea ce ne dorim, oportunitățile profesionale devin mai ușor de identificat. Cu cât avem un grad mai ridicat de încredere în propria persoană, cu atât putem ajunge mai ușor la job-ul mult visat, fiindcă suntem conștienți că îl merităm.

Odată crescută încrederea de sine, devenim perseverenți, ne cunoaștem mai bine dorințele și scopurile și reușim să canalizăm această calitate într-un mod potrivit pentru a transforma visurile în realitate. Persoanele cu o încredere de sine sănătoasă pornesc pe un drum care nu se poate finaliza decât cu destinația dorită. La polul opus, persoanele cu o încredere de sine scăzută, pornesc, de cele mai multe ori, spre eșec, subestimându-se chiar și atunci când excelează.

Există câțiva pași pe care îi putem parcurge pentru a ne dezvolta încrederea de sine, precum: creșterea nivelului de autocunoaștere, acceptarea propriei persoane, fixarea unor obiective clare, dar și a beneficiilor pe care îndeplinirea acelor obiective le aduce propriei imagini.

De asemenea, ocolirea situațiilor dificile nu aduce niciodată un plus încrederii de sine, lăsându-ne impresia ca acestea apar în viața noastă pentru a ne doborî și nu pentru a ne face mai puternici și experimentați.

Succesul vine atunci când ne cunoaștem propriul potențial, atunci când conștientizăm calitățile personale și le valorificăm. El este întotdeauna direct proporțional cu efortul pe care îl depunem pentru a ne atinge scopul propus.

Nu există un „ingredient” secret pe care oamenii de succes l-au folosit în carierele lor, însă putem observa că nivelul de încredere al fiecăruia dintre ei este foarte ridicat. O persoană de acest fel va fi conștientă mereu de faptul că se poate perfecționa, va găsi motivație în tot ceea ce face, va fi foarte determinată, perseverentă și răbdătoare. Astfel, în timp, disciplina și concentrarea devin principalele atuuri ale unui om cu încredere de sine crescută.

Principala problemă pe care tinerii o au în zilele noastre este legată de „sănătatea” încrederii de sine. Tot mai mulți dintre ei renunță la visuri din cauza faptului că au greșita impresie că acestea sunt intangibile.

Platforma Bun în Carieră pune la dispoziție teste vocaționale, ședințe de consiliere și mentorat din dorința de a îi ajuta pe tineri să își crească încrederea în propriile forțe, să înțeleagă că pot realiza orice își doresc cu adevărat și că meseria mult visată a fost creată pentru ei.

Categorii Lifestyle