Începe Festivalul Anim’est, ediția 11: pisicile sunt în centru atenției

animest_mainvis

Cinefili, entuziaști ai animației și consumatori avizi de entertainment sunt așteptați în CinemaPRO,  Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, toamna aceasta: între 7 și 16 octombrie, Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, singurul festival autohton dedicat exclusiv filmului de animație, revine cu cea de-a 11-a ediție.

Pisicile, în centrul atenției. O serie de proiecții, micro-universuri animate create în jurul celor mai iubite feline, vor face parte din programul festivalului: de la lungmetraje iconice precum Parisul Vesel sau Pisicile aristocrate, până la producții mai recente, precum O pisică la Paris, lungmetrajul lui Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol nominalizat la Oscar în 2012. Un highlight al programului este selecția de scurtmetraje cu Motanul Felix, celebra pisica neagră antropomorfă desenată de Otto Messmer în epoca filmului mut. Pisicile vor fi ascunse în toate secțiunile ediției din acest an, de la animațiile pentru copii, ca Pim și Pom, marea aventură, până la cele destinate exclusiv adulților, ca Fritz The Cat, primul film animat ce a primit un rating  X în S.U.A.

Premiere. Cel mai important lungmetraj de animație al anului deschide ediția festivalului din acest an: e vorba despre La Tortue Rouge / Țestoasa roșie, în regia lui Michael Dudok de Wit, cel care deține în palmares premiile Oscar și BAFTA pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie (Father and Daughter, 2000). O altă proiecție ce va avea avanpremiera națională la Anim’est este Kubo and the Two Strings – cea mai nouă producție a celebrului studio american de stop-motion LAIKA.

Proiecții speciale. From Doodles to Pixels:  peste o sută de ani de animație spaniolă: o selecție de filme care constituie puncte de reper pentru animația spanională. O antologie prezentată de Carolina López, curator, editor şi director de festival de film, şi Emilio de la Rosa, teoretician şi istoric al filmului de animaţie.

Animații de OSCAR®: Publicul cu vârsta de 14+ va avea ocazia să vizioneze o selecție de scurtmetraje nominalizate la Oscar, un program prezentat de televiziunea Shorts TV.

Belgia, Guest Country. Belgia este țara invitată la Anim’est 2016, cu sprijinul Delegației Valonia – Bruxelles.  Publicul va putea să vizioneze o retrospectivă a animației belgiene, cu sprijinul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anima Bruxelles.

Minimest – secțiunea dedicată copiilor. Timp de 6 zile, în cele două weekenduri ale festivalului, cei mici sunt așteptați la Cinema Pro și Cinema Elvire Popesco (7 – 9 octombrie) și la Cinemateca Eforie (14 – 16 octombrie), cu o selecție de animații menite să le întâmpine pofta de povești și de distracție.

Creepy Animation Night, a opta ediție: Poate cel mai îndrăgit eveniment din agenda Anim’est, Creepy Animation Night va avea loc în primul weekend al festivalului, la Cinema Pro, sâmbătă, de la ora 23.00. Publicul amator de senzații tari va avea parte de trei calupuri de scurtmetraje de animație horror / dark / gore, presărate cu o doză inedită de creepy erotic, și întrerupte de două musical-act-uri.

Animusic Night: Cele mai bune videoclipuri animate lansate recent fac deliciul unei nopți speciale în agenda Anim’est: Animusic Night are loc pe 13 octombrie, la Club Fabrica, iar din programul serii nu lipsesc concertele, proiecțiile în premieră și atmosfera animată cu care festivalul și-a obișnuit publicul. 32 de videoclipuri sunt înscrise în competiția de anul acesta, selecția bifând cele mai noi lansări ale unor artiști consacrați ca Beck, David Gilmour, Marlin Manson, Fever Ray sau Todd Terje.

Cine – Concert Felix the Cat cu muzica originală compusă şi interpretată de Simona Strungaru Symphonics, pe 16 octombrie, în închiderea festivalului : Simona Strungaru Symphonics este un concept muzical modern inedit, ce interpretează muzica originală și orchestrații semnate de Simona Strungaru. SSS a fost lansat în 2015, în cadrul Nopții Albe a Bucureștiului, interpretând în premieră Simfonia I „Gaston” pentru orchestră și live visuals. Evenimentul l-a avut ca invitat pe artistul plastic Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată). Cine-concertul „Felix the Cat” este alcătuit din 8 filme în care binecunoscutul protagonist întâlnește situații dintre cele mai diverse, muzica susținând acest curajos motan.

Categorii Lifestyle