În vizită la James Bond. În Austria.

James Bond Briefing Room 3

Nu vă gândiți că e o greșeală datorată emoției; evident, știu, ca un adevărat fan al seriei, că eroul meu locuiește în Anglia. Și totuși, vara aceasta l-am vizitat pe James în Austria. Mai exact, pe James Bond. Și mai exact, în Sölden, în vârful muntelui Gaislachkogl, la peste 3.000 de metri, acolo unde s-a deschis instalația cinematică 007 ELEMENTS, un fel de Mecca pentru orice cinefil care iubește filmele în care apare spionul cu nume de cod 007.

Dar… să o luăm cu începutul. Vă mai amintiți acea scenă din Spectre, unde James Bond (interpretat de Daniel Craig) se întâlnește la Hoffler Klinik, în vârful munților Alpi, cu doctorița Madeleine (Léa Seydoux) pe care apoi se chinuie să o salveze de niște răufăcători? De urmărirea pe munte, cu mașini, pe zăpadă cu un avion mic, semi-distrus, de aterizarea forțată printr-un hambar și de peisajele incredibile acoperite cu zăpadă? Ei bine, toate aceste scene au fost filmate în Austria, acolo unde producătorii filmului (mai exact Dennis Gassner, Production Designer) au găsit, în restaurantul superb și singuratic din vârfului muntelui, ice Q (al cărui design aparține architectului Johann Obermoser), locul perfect pentru cea mai recentă producție a francizei. Și, din 2018, locul perfect în care fanii seriei Bond să aibă parte de o experiență uluitoare în lumea aventurilor cu spioni.

installation James Bond

De ce să opriți în Sölden să vedeți instalația cinematică 007?

“Am vrut ca acesta să fie ca o versiune live a vizionării unui film”, spunea Neal Callor, directorul creativ al ultimelor filme și directorul artistic al instalației. “Am adus însă în această experiență luminile, arhitectura, sunetul, iar senzația pe care o  trăiești aici este una cu totul aparte.” De ce să te oprești aici în Austria?

În primul rând, pentru că priveliștea de la cei peste 3.000 de metri e absolut spactaculoasă. Apoi, pentru că din momentul în care intri în prima sală și până la finalul celei de-a zecea încăperi te simți fix ca într-un film cu spioni, unde ți se face pielea de găină doar când asculți coloana sonoră. Pentru că e o instalație (și nu un muzeu!) care te bombardează vizual și auditiv cu toate elementele specifice unei pelicule 007. Pentru că te poți juca, interactiv, cu o parte din gadgeturile apărute în filmele Bond (pistolul/brichetă din Goldfinger, ceasul cu laser din Golden Eye, ceasul OMEGA Seamaster Quartz din Tomorrow Never Dies), poți să descoperi cum au fost făcute efectele speciale și, la final, să primești și propria ta legitimație de agent… 035 (007 e luat, sorry!).

James Bond Barrel of the Gun

James BondTech Lab 4

Mai detaliat, parcursul unui turist prin instalația cinematică din 007 ELEMENT va include un moment de suspans în Barrel of The Gun, în care muzica din film va fi elementul principal de atracție (eu una ador și acum „Writing’s on the Wall“, a britanicului Sam Smith). Urmează Plaza, unde emblema casei Bond (cea care apare și în Skyfall și în Spectre) e prezentă pe zid, iar priveliștea de deasupra norilor e una fără egal. Al treilea spațiu se numește Lobby. Pentru că, nu-i așa, orice întâlnire a lui Bond cu răufăcătorul (fie el Christoph Waltz, Javier Bardem sau Telly Savalas) începea cu un moment de suspans și o replică cu “Hello, James!”; istoria celor 24 de filme Bond de la Dr.No la Spectre e narată de către regizorul Sam Mendes.

James Bond Lair

James Bond Valley Passage 2

Urmează Lair, în care ascultăm cele mai cunoscute replici din istoria filmelor și Briefing Room – unde Naomie Harris, care a jucat-o pe Moneypenny în ultimele două producții (foto jos) și care a inaugurat, de altfel, instalația cinematică din vârful muntelui, explică cum au fost alese locurile în care s-au filmat diverse scene din filme și care a fost inspirația care a stat la baza scenelor. După o scurtă vizită în Valley Passage, locul din care se văd munții și valea în care au avut loc urmăririle spectaculoase pe zăpadă din Spectre, urmează încăperea Tech Lab, cu gadgeturi și filme despre efectele speciale.

elements_opening

Action Hall e poate cea mai instagramabilă încăpere (nici eu n-am rezistat tentației de a-mi face poze cu epava avionului folosit la filmări), iar în Screening Room poți sta o după-amiază întreagă să urmărește trailere, secvențe din film. Legacy Gallery e poate cea mai importantă pentru un fan Bond – ecranele interactive îți afișează, într-o secundă, posterele filmelor, lista de actori care l-au jucat pe erou, trivia din filme, efectele speciale, date mai puțin cunoscute despre secvențele din film și orice altceva ți-ar mai trece prin cap să întrebi.

James Bond Action Hall

James Bond elements

Bonus: costumele Bogner purtate în diverse filme Bond, o colecție de ceasuri Omega și, la ieșire, unul dintre mașinile Land Rover folosite în urmăriri este lăsată cocoțată pe o stâncă, amintire a scenelor de acțiune (din cauza inaccesibilității locului actorii au urcat doar cu gondola, iar cele 18 mașini folosite au fost aduse pe munte trase de snowmobile).

James Bond car

007 ELEMENTS – informații practice

Instalația cinematică dedicată universului Bond este accesibilă cu Gondola Gaislachkoglbahn, care pleacă din Sölden. Este deschisă zilnic, de la 09.00 la ora 15.30, iar biletele pot fi cumpărate din Sölden, de la ghișeele Bergbahnen (de unde se achiziționează și biletele pentru gondolă). Un bilet costă 22 de euro pentru adulți și 12 euro pentru copii (54 euro, respectiv 30 euro cu tot cu biletul pentru transportul cu gondola). Pentru rezervări și alte informații – 007elements.com.

007 ELEMENTS este un proiect realizat în parteneriat de către EON Productions și Metro Goldwyn Mayer (MGM) – cei care dețin drepturile asupra francizei James Bond – și Bergbahnen Sölden. Din 1962 și până acum au fost realizate 24 de filme Bond.

Foto: (C) 007elements.com.

Categorii Lifestyle