Idei de meniuri festive de la Joseph Hadad

meniu festiv

Pentru cei care vor să aibă săbători un pic mai altfel, adică, pe lângă mâncărurile tradiționale românești, să încerce și unele feluri  mai sofisticate, Chef Joseph Hadad propune câteva idei de preparate pentru mesele festive și ne spune cum arată sărbătorile de iarnă în cultura evreiască.

Dacă petrecem Revelionul acasă, ce putem găti deosebit?

O idee de meniu mai sofisticat ar include, în viziunea mea, preparate precum: Foie gras cu marmeladă de varză roșie și briosă caldă, file de biban de mare cu cremă de țelină și ciuperci porcini sote, vrăbioară de vită sous vide, Black Angus cu legume de sezon și sos Madeira, dar și un desert precum Duet de chocolat bar și parfait halva, decorat cu fructe de pădure și sos de fructul pasiunii.

joseph hadad

Un meniul alternativ la cel tradițional de Crăciun și de Revelion? 

Mie mereu îmi place să gândesc meniuri diferite, astfel că pentru Crăciun aș miza pe gusturi mediteraneene combinate cu Middle East. O salată de creveți, gustări orientale – hummus, tahina, zacuscă marocană, pește la cuptor cu rădăcini de legume, piept de rață. Nu aș elimina sarmalele din meniul de Crăciun. Știu că românii sunt înnebuniți după ele și au de ce!

joseph hadad

Ce tradiții respectați în noaptea dintre ani? 

La mine e puțin diferit, întrucât în cultura evreiască nu există tradiția de Revelion sau noaptea dintre ani, așa cum o știu românii. Pentru noi, Anul Nou este o sărbătoare foarte importantă și este mai mult despre recunoștință, smerenie, rugăciuni dar și preparate speciale de care să te bucuri cu familia. La noi, sărbătoarea de An Nou durează practic 10 zile, iar după tradiție nu lipsesc de masă pește, vin și mere unse cu miere, simbolul unui an îmbelșugat. O altă tradiție pe care o respect an de an este Sukkot, sărbătoarea corturilor sau a recoltei. În fiecare an, construiesc un mic cort cu mâna mea, în care ne adunăm cei din familie, spunem rugăciuni și savurăm preparate speciale.

Ingredientele unei petreceri perfecte?

M-am gândit mult ce să răspund la această întrebare. În primul rând, cred că ține de cum percepe fiecare ideea de petrecere. Pentru mine, ingredientele unei petreceri perfecte, așa cum o simt eu, ar fi familia și cei dragi aproape, mâncare bună, toți adunați în jurul mesei, chicotind, și pace.

Photo by amirali mirhashemian on Unsplash

Categorii Lifestyle