Ian Logan (Chivas Brothers): ”Whisky-ul este cea mai aspirațională băutură din lume, dar scotch-ul le întrece pe toate”

ian logan chivas

Ian Logan, International Brand Ambassador Chivas Brothers, a vizitat Romania și, cu această ocazie, l-am provocat la o discuție despre băuturi fine și despre cele mai bune împrejurări de a bea un pahar de whisky bun, cum ar fi Chivas Regal Ultis, primul blended malt scotch din portofoliul Chivas Regal.

Dacă vrem să-i dăm cadou cuiva o sticlă de whisky și nu ne pricepem prea bine, cum alegem?

Eu m-aș orienta către un whisky premium belnded, cum ar fi Chivas Regal de 18 ani sau Ballantines de 12 ani – acestea au multă dulceață, note fructate și un caracter floral subtil. Dacă e vorba de un Single Malt, atunci aș alege Aberlour sau Glenlivet.

Care e diferența dintre un băutor de whisky și unul de vin? Pasiunea e aceeași?

În afară de faptul că vorbim de două lichide, prea puține au în comun. E pasiune în cunoaștere și în înțelegerea faptului că aceste băuturi sunt speciale. E o diferență în procesul de producție, în ceea ce privește oamenii care le fac și de ce aleg una sau alta. Mulți vor să știe mai multe despre istoria vinului sau a whisky-ului și de ce sunt atât de apreciate, fie că e vorba de un Grand Cru de Bordeaux sau de un single Malt din Scoția.

ian logan chivas

Cu ce sentiment ați asocia un whisky bun?

E o întrebare foarte bună. Ar fi o combinație de loc, de timp, de stare, de companie și de ce aș face în acel moment. De exemplu, într-o țară cu climă caldă, probabil că aș bea în timpul zilei Chivas Highball, o băutură ușor de făcut, ușoară și revigorantă, iar într-o noapte răcoroasă în Scoția aș merge pe un single malt Glenlivet de 18 ani.

Femeile beau vin, bărbații beau scotch. Ce ar determina o femeie să aleagă un pahar de whisky?

Trebuie să vă contrazic aici. La multe evenimente pe care le-am găzduit în diverse colțuri ale lumii, raportul dintre femeile și bărbații care beau whisky era de 50/50. Acelasi lucru se întamplă și dacă mă uit la Masterii Distilatori sau la Master Blenders, la nivel mondial – cu siguranță că lucrurile se schimbă.

ian logan chivas

Care e cea mai bună împrejurare pentru a savura un pahar de whiskey?

Dacă ar fi să analizez un whisky, atunci aș fi singur sau cu unul-doi colegi cu care să discut despre ceea ce descoperim. Dacă aș fi acasă, atunci whisky-ul face parte din peisajul serii, alături de celelalte lucruri care compun rutina mea. Aș alege un pahar cu gâtul îngust care să ajute la păstrarea mai îndelungată a aromelor.

Asociați anumite momente cu anumite arome? Care e amintirea dv preferată?

Când miros Chivas Regal XV simt o aromă minunată de portocală și de mirodenii și îmi aduc aminte de mama unui prieten care facea marmeladă de portocale în casă. Nota clasică de banane a Glenlivet este inspirată de Plăcinta Banoffee, unul dintre deserturile mele preferate. Cele mai frumoase amintiri sunt date pur și simplu de mirosul de whisky, pentru că, atunci când eram tânăr și simțeam această aromă, era clar că urma să se întâmple ceva plăcut sau erau prieteni prin preajmă.

ian logan chivas

Într-un interviu ați spus că ”nu există un mod corect sau greșit de a bea whisky”… Cum așa?

Exact așa! Bei pentru plăcerea proprie, nu a altcuiva, așa că fă ceea ce te face fericit! În China, Chivas Regal se bea cu ceai verde, în Brazilia cu apă de cocos, nu există reguli, până nu încerci, nu știi ce-ți place și ce nu.

Lucrați în această industrie de mult timp, mai sunt lucruri pe care încă le descoperiți la whisky?

Sunt fascinat de calitatea whisky-ului produs în diverse colțuri ale lumii. Se știe de ani de zile de calitatea whisky-ului japonez, dar sunt distilerii precum Kavalan din Taiwan, Sullivans Cove din Australia sau James Sedhewicks din Africa de Sud care ridică standardele la nivel mondial. Whisky-ul este cea mai aspirațională băutură din lume, dar scotch-ul le întrece pe toate.