Habits Japonais: beautiful people toamnă/iarnă 2017

O Japonie care nu există. Un aer à la française fetişizat. Pentru debutul parizian, beautiful people (un brand japonez sub direcţia creativă a lui Hidenori Kumakiri), a prezentat o colecţie în care „monştrii street style” care populează străzile oraşului Tokyo (look-urile ultracolorate, cu detalii inspirate de anime), au venit să se plimbe pe bulevardul Saint Germain, împrumutând din şarmul lipsit de efort specific Rive Gauche.

Ideea de bază a colecţiei pentru toamnă/iarnă 2017 a fost contrastul dintre culturi – pe de o parte Wa, veşmintele tradiţionale japoneze, şi pe de altă parte Yo, vestimentaţia occidentală. Suprapunerea şi melanjul celor două culturi au rezultat într-un line-up pe care designerul l-a numit „atât cosplay, cât şi cosmopolitan”.

Majoritatea pieselor din colecţie sunt reversibile, iar stylingul ales pentru show, care a presupus nenumărate suprapuneri, a accentual impactul hainelor prin jocul cu proporţiile.

Atât piesele clasice cu aer francez (haine de inspiraţie masculină, cu imprimeuri sobre, dar elegante), cât şi elementele tradiţionale japoneze (kimonoul, în special) au fost deconstruite şi reinterpretate astfel încat să rezulte într-un un hibrid extrem de interesant şi de actual.

Trench coat-uri, rochii cu talia accentuată, sau cămăşi masculine au fost redate în variante wafuku („wafuku” este denumirea portului tradiţional japonez), timp ce mânecile tamoto sau silueta kimonoului au fost reinventate în versiuni occidentalizate. De asemenea, centurile obi au fost înlocuite de suprapuneri de curele late din piele, iar silueta unei rochii de mireasa – wataboshi – a preluat un twist inedit..

Rucsacurile randoseru (în general purtate de copii la şcoală) au fost sursa principală de inspirație în ceea ce priveşte accesoriile. Pe lângă ele, look-urile au mai fost punctate de câte un cercel solitar compus dintr-o bilă imensă, ori de camelii uriaşe din plastic, prinse în păr.

Un print psihedelic din anii ’60, creat de William Morris, a fost explodat pentru a căpăta proporţii colosale, în timp ce ecouri ale imprimeurilor florale wafuku s-au întrevăzut în câteva look-uri.

Materialele folosite în această colecţie sunt toate originale, create în Japonia, şi apoi manipulate cu pricepere pentru a crea siluete cu aer couture.

Foto: beautiful people