Globurile de Aur 2018: De ce au purtat vedetele negru pe covorul roșu?

Covorul roșu al galei decernării Globurilor de Aur din acest an a fost mult mai puțin colorat decât în mod obișnuit. Asta pentru că vedetele (cu foarte puține excepții) au ales să poarte negru, într-un statement puternic al industriei cinematografice vizavi de problema hărțuirii sexuale – atât la Hollywood, cât și peste tot în lume.

Totul a pornit de la o scrisoare deschisă publicată de New York Times pe 1 ianuarie 2018. Lupta femeilor pentru a reuși, pentru a fi promovate sau doar pentru a fi auzite în lumea profesională dominată de bărbați trebuie să ia sfârșit. Timpul acestui monopol a expirat.” – acestea sunt câteva rânduri din scrisoare, care este semnată de peste 300 de actrițe, regizoare sau producătoare, într-o inițiativă de a lupta împotriva hărțuirii sexuale, indiferent de profesia în care victimele activează.

Inițiativa nu are un lider, însă printre susținătoare se numără nume sonore precum Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Cate Blanchett, Ashley Judd, Eva Longoria, America Ferrera, Natalie Portman, Rashida Jones, Emma Stone, Kerry Washington.

time's up

Proiectul Time’s Up include și un fond legal de apărare, care a primit deja donații în valoare de 13 milioane de dolari. Banii vor fi folosiți pentru a oferi susținere legală femeilor care nu-și pot permite să se apere singure în procesele de hărțuire sexuală.

Revenind la subiectul Globurilor de Aur, tot proiectul Time’s Up este responsabil pentru faptul că aproape toată lumea de pe covoru roșu a purtat negru. Vedetele au fost încurajate să poarte ținute negre în semn de solidaritate cu victimele hărţuirii sexuale.

Globurile de Aur 2018: Ținutele vedetelor pe covorul roșu

Mișcarea vine ca un ecou al #metoo, inițiativa de la sfârșitul anului trecut, în cadrul căreia femeile au declarat public abuzurile la care au fost supuse, după ce la Hollywood a izbucnit un scandal declanșat de dezvăluirea abuzurilor sexuale înfăptuite de-a lungul timpului de producătorul Harvey Weinstein.

Ceremonia decernării Globurilor de Aur 2018 este primul eveniment din seria award season care a avut loc după scandalul Weinstein, iar protestul tăcut de pe covorul roșu a fost însoțit de diverse alte statementuri. Vedetele au vorbit, atât pe covorul roșu, cât și pe scenă, în cadrul discursurilor, despre abuzuri sexuale, despre hărțuire, despre inegalitatea la locul de muncă, și alte probleme care afectează zi de zi femeile.

Alături de ținutele negre, pe covorul roșu de la Globurile de Aur și-a mai făcut apariția un accesoriu – multe dintre staruri au purtat insigne cu emblema campaniei Time’s Up (printre care Justin Timberlake, Daniel Kaluuya, Ewan McGregor, Michelle Pfeiffer, William H. Macy, Joseph Fiennes, Joe, Ryna Seacrest, Nick Jonas, Tom Hanks). În plus, multe dintre actrițe (printre care Amy Poehler, Susan Sarandon, Meryl Streep, Laura Dern, Shailene Woodley, Michelle Williams și Emma Watson) au ales ca, în locul soților/iubiților lor, să vină însoțite de activiști din domeniul drepturilor civile, precum Tarana Burke sau Billie Jean King.

CITEȘTE ȘI:

Globurile de Aur 2018: Cele mai spectaculoase look-uri de beauty