Ghid de stil: Piesele în care merită să investești și cele în cazul cărora e OK să economisești

hepta_2519467

Dilema eternă – are rost să cheltuieşti o sumă mare pe o anumită piesă vestimentară sau accesoriu dintr-un boutique high fashion, în condiţiile în care le poţi cumpăra la un preţ mult mai mic din magazinele de retail? Răspunsul variază în funcţie de piesa despre care este vorba. Mai jos, un scurt ghid referitor la hainele şi accesoriile în care merită să investeşti şi cele în cazul cărora e OK să economiseşti.

Investeşte în: Jeanși

Street style, Soraya Bakhtiar arriving at Elie Saab Fall-Winter 2016-2017 show held at Tuileries Garden, in Paris, France, on March 5, 2016. Photo by Marie-Paola Bertrand-Hillion/ABACAPRESS.COM

Este foarte uşor să găseşti jeanși la preţuri extrem de accesibile, însă în condiţiile în care o pereche de jeanși poate să transforme în mod uluitor silueta atunci când are croiala potrivită corpului tău, merită să investeşti într-o versiune de calitate. În plus, în cazul jeanşilor la preţuri foarte mici, de regulă materialul nu este denim 100%, ceea ce înseamnă că nu este atât de durabil şi se va degrada mai repede (ţine cont că este o piesă vestimentară pe care o porţi oricum destul de des).

Economiseşte când vine vorba de: Jachete din denim

FotorCreated2

Jachetele din denim nu reprezintă o piesă care să urmeze exact forma siluetei, transformând-o aşa cum o fac jeanşii. Astfel, o croială 100% impecabilă nu este la fel de importantă. Găseşti numeroase modele în magazinele fast fashion care arată tot pe atât de cool precum cele semnate de designeri.

Investeşte în: Geanta din piele

FotorCreated1

O geantă din piele poate arată senzaţional ani de-a rândul (ba chiar poate avea mai multă personalitate odată ce acumulează mici defecte subtile). Dovada o poţi găsi chiar în garderoba mamei tale, cel mai probabil. Astfel, merită din plin să investeşti într-un model de calitate. Ca bonus, multe case de modă precum Chanel sau Hermès oferă servicii de restaurare a genţilor din piele vândute în magazinele lor, pentru întreaga viaţă” a genţii.

Economiseşte când vine vorba de: Poșete statement

Anya Hindmarch - Street Style (Streetstyle) collection prêt-à-porter automne-hiver 2016-2017 pendant la fashion week à Londres. Street Style (Streetstyle) fashion show Fall/Winter ready-to-wear 2016-2017 during the fashion week-end in London.

Sunt atât de simpatice încât vrei să le colecţionezi – şi chiar îţi poţi permite să o faci. Magazinele fast fashion sunt pline, sezon după sezon, de opţiuni care mai de care mai irezistibile. În plus, este foarte posibil să nu îţi doreşti să le porţi ani de-a rândul, precum în cazul unei genţi de zi cu zi, căci vor ieşi mai mult ca sigur din tendinţe în scurt timp, în funcție de dimensiune, material, etc.

Investeşte în: Blazere

Street style, Evangelie Smyrniotaki (blogger: style heroine) arriving at By Malene Birger Spring Summer 2017 show held at Otto Busses Vej, in Copenhagen, Denmark, on August 11th, 2016. Photo by Marie-Paola Bertrand-Hillion/ABACAPRESS.COM

În cazul sacourilor şi al blazerelor, este foarte importantă croiala. Ba chiar este de preferat ca orice astfel de piesă pe care o cumperi să treacă prin mâinile unui croitor care să se asigure că îţi vine ca turnat. Brandurile high fashion acordă mult mai multă atenţie croielii decât magazinele mass-market, astfel încât investiţia merită (mai ales având în vedere faptul că este vorba despre o piesă pe care o porţi când trebuie să te încadrezi într-un registru formal sau semi-formal, aşadar trebuie să arăţi absolut impecabil).

Economiseşte când vine vorba de: Topuri şi bluze

Street style, Nicole Warne (blogger: Gary Peper Girl) arriving at Elie Saab Fall-Winter 2016-2017 Haute Couture show held at Pavillon Cambon, in Paris, France, on July 6th, 2016. Photo by Marie-Paola Bertrand-Hillion/ABACAPRESS.COM

Magazinele fast fashion au sute de opţiuni de topuri, bluze şi cămăşi care mai de care mai tentante – de la piese minimaliste la modele care urmează cele mai noi tendinţe. Cel mai adesea, croiala este executată corect, astfel încât cele mai multe dau iluzia unei piese vestimentare mult mai preţioase decât este de fapt.

Investeşte în: Pantofi cu toc

hepta_2481752

Dacă ai purtat vreodată pantofi cu toc pe care ai cheltuit o sumă surprinzător de mică, ştii exact cât de importantă este calitatea. Pantofii scumpi nu numai că sunt construiţi pe un calapod care nu îţi dăunează sănătăţii, ci sunt şi mult mai comozi şi durabili.

Economiseşte când vine vorba de: Flats

Street style, arriving at Baum und Pferdgarten Spring Summer 2017 show held at Vognmagergade, in Copenhagen, Denmark, on August 11th, 2016. Photo by Marie-Paola Bertrand-Hillion/ABACAPRESS.COM

De la balerini la slippers, magazinele fast fashion oferă opţiuni nenumărate în ceea ce priveşte pantofii fără toc. Aceştia au oricum tendinţa de a se deteriora repede (chiar şi în cazul celor care au costat o sumă mare), aşa că nu are rost să investeşti prea mult în ei. În plus, spre deosebire de pantofii cu toc care sunt atemporali, tendinţele în ceea ce priveşte încălţămintea fără toc se schimbă destul de rapid.

Investeşte în: Sutiene

LAgent-Agent-Provocateur-Fall-2016-Campaign11

Nu cred că mai trebuie să îţi explic de ce este necesar ca sutienele să îţi vină ca turnate – este extrem de important nu numai din punct de vedere al confortului, ci şi din punct de vedere estetic. Investeşte în sutiene de calitate şi asigura-te că alegi mărimea corectă (care fluctuează în funcţie de mulţi factori, aşa că cel mai bine este să ai mai multe sutiene în garderobă, în fiecare stil pe care obişnuieşti să îl porţi: casual, fără bretele, etc). Majoritatea boutique-urilor specializate au un serviciu gratuit ce presupune ca un consultant să te ajute să găseşti măsură potrivită.

Economiseşte când vine vorba de: Tricouri

Street style, Tine Andrea arriving at Freya Dalsojo Spring Summer 2017 show held at Borsen, in Copenhagen, Denmark, on August 10, 2016. Photo by Marie-Paola Bertrand-Hillion/ABACAPRESS.COM

În cazul tricourilor, este foarte dificil să îţi dai seama dacă a costat 30 de lei sau 300 de lei (atâta vreme cât alegi materiale de calitate). Găseşti nenumărate opţiuni în toate stilurile imaginabile în magazinele fast fashion, şi ai liber să cheltuieşti oricât de puţin pe ele.

Foto: hepta.ro, L’Agent by Agent Provocateur