Geanta Hermès Birkin, vândută la preț record

FotorCreated

„O geantă de designer reprezintă o investiţie pe termen lung” – Probabil nu este prima dată când întâlneşti această exprimare, însă conform specialiştilor din domeniul luxury resale, este pe deplin legitimă.

Privé Porter, un dealer de genţi de lux cu sediul în Florida, a stabilit un nou record în domeniu, prin vânzarea recentă a unei poşete Hermès Birkin către un cumpărător anonim, contra sumei de 298.000 dolaeri (la un preţ mai mic faţă de cel iniţial propus de către Privé Porter – 360.000 dolari). Poşeta în cauză este un model cu dimensiune de 35 centimetri, din piele roşie de crocodil, cu detalii din aur alb de 18 karate şi accesorii metalice bătute cu diamante. Deşi este realizată în anul 2008, conform proprietarului care a pus-o spre vânzare, geanta nu a fost folosită vreodată.

Recordul precedent a fost deţinut de către casă de licitaţii Christie’s, care cu 10 luni în urmă a vândut o geantă Birkin din piele de crocodil roz, contra sumei de 222.000 dolari.
Printre cele mai bune investiţii se numără Chanel, Louis Vuitton, şi Judith Leiber, însă, conform Vogue.com, specialiştii din domeniul luxury bag resale, poziţionează pe primul loc genţile Hermès, în special modelele Birkin şi Kelly, graţie materialelor de calitate superioasa cu care acestea sunt realizate – pielea exotică, de pildă, care se aşează pe forma poşetei aproape perfect simetric.

În cazul în care îţi doreşti să achiziţionezi o poşetă pe care o poţi vinde după o vreme pentru profit, ține cont de câteva detalii:

  • Conform Forbes.com., o geantă Hermès Birkin clasică, păstrată în condiție bună poate fi revândută contra oriunde între 80% și 120% din prețul pentru care a fost cumpărată.
  • În cazul în care pe durata purtării, geanta acumulează defecte (pete, diverse decolorări care nu țin de uzura obișnuită), companiile precum Hermès ori Chanel ofera servicii de refurbishing în magazinele proprii, care presupun restaurarea genților mai noi de cinci ani, la starea inițială (gratuit sau contra cost, în funcție de gravitatea defectelor ce trebuie reparate).
  • Pentru a te asigura că geanta își va menține aspectul pe termen lung, orientează-te către modelele din piele durabilă (în cazul Birkin, de pildă, evită modelul Swift și mergi mai degrabă pe versiunile Clemence, Fjord, sau Tango, care își mențin forma și sunt mai dificil de zgâriat; Calfbox și Bernia, două dintre tipurile de piele clasice folosite pentru realizarea genților Hermès, dezvoltă un aspect patinat atractiv odată cu trecerea timpului, însă sunt greu de întreținut). De asemenea, ai putea avea în vedere să alegi o culoare neutră – tonuri de negru, gri, maro, ori, la pol opus, o nuanță trademark, precum oranjul Hermès.

Foto: Privé Porter