Filmele românești din selecția Festivalului de Film de la Cannes

cannes

Bacalaureat, filmul lui Cristian Mungiu, și Sieranevada, cea mai nouă peliculă regizată de Cristi Puiu, sunt cele două producții românești din competiția Festivalului de Film de la Cannes, care va avea loc între 11 și 22 mai. Ediția din acest an se anunță a fi una destul de interesantă, mai ales că printre filmele selectate se află peliculele unor regizori ca Petro Almódovar (Julieta), Xavier Dolan (Its Only the End of the World), Jean-Pierre Dardenne și Luc Dardenne (The Unknown Girl), Jim Jarmusch (Paterson), Jeff Nichols (Loving) sau Sean Penn (The Last Face). George Miller, regizorul seriei Mad Max, va fi președintele juriului în 2016.

Bacalaureat, cel mai recent lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, cu Adrian Titieni în rolul principal, a fost selecționat în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes și va intra în competiția pentru trofeul Palme D’Or, cea mai importantă recunoaștere pentru autorii de film de artă. Este a treia participare a lui Cristian Mungiu în competiția oficială de la Cannes, la precedentele două, filmul său, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, fiind recompensat cu trofeul Palme d’Or, în 2007, în timp ce După dealuri a câștigat premiile pentru scenariu și interpretare feminină, în 2012.

La rândul său, Cristi Puiu a câștigat premiul Un Certain Regard la ediția din 2005 a Festivalului de la Cannes cu Moartea domnului Lăzărescu, fiind nominalizat la aceeași secțiune în 2010 cu Aurora.

Mungiu și Puiu nu sunt singurii cineaști români de la Cannes din acest an. Câini, filmul de debut al regizorului Bogdan Mirică, a fost inclus la această ediție la secțiunea Un Certain Regard.

În plus, The BFG (regia: Steven Spielberg), Money Monster (regia: Jodie Foster), The Nice Guys (regia: Shane Black) și Gok Sung (regia: Na Hong-Jin) sunt cele patru filme care vor fi prezentate în afara competiției la Festivalul de la Cannes din acest an.

Categorii Lifestyle