Ferestroika: Un muzeu aparte din capitală

Ferestroika: Un muzeu aparte din capitală

Ferestroika este spațiul din București în care timpul a stat în loc din ultima decadă a erei comuniste din România și până în prezent. Muzeul-altfel spune povestea vieții de familie, exact așa cum era ea, prin experiențe senzoriale de tot felul. 

Lansat în 2019, muzeul Ferestroika îți reactivează memoria sau povestirile părinților încă de când ajungi pe strada din cartieru Militari, în care se află. Odată ce ai intrat în scara blocului, faci pactul cu timpul care s-a oprit aici în anii ’80, în apartamentul cu 3 camere de la etajul 2, în care, deși totul pare că a înghețat într-un moment, te face să simți viața de zi cu zi a familiei proprietarilor. 

Ferestroika: Un muzeu aparte din capitală

Oaspeți de pretutindeni, cum ar fi SUA, Germania, Olanda, China sau Indonezia, sunt întâmpinați de o serie de fotografii, semnată de Andrei Bârsan, cu scene cotidiene din perioada comunistă. Cei ce trec pragul muzeului au parte de o experiență aparte, pe care, mai ales tinerii, o cunosc vag din poveștile cărora tot ce este aici le crespunde milimetric.

Pe masa din bucătărie te așteaptă o sticlă de sifon, în sufragerie este televizorul cu purici și vinilurile cu șlagăre, un pic mai încolo este întreaga colecție de bibelouri, în dormitorul mici poți citi câteva numere din Cutezătorii, iar în cel de-al doilea dormitor, la capul patului te așteaptă regulamentar un aparat de radio cum n-ai mai văzut de mult timp. În baie găsești celebra apă de toaletă București, iar vrei o experiență ceva mai puțin fancy, n-ai decât să deschizi ușa de la cămară, în care vei găsi lada cu sticlele de lapte, dar și conservele de peste toamnă.

Datorită autenticității experienței, în mai puțin de un an, Ferestroika a ajuns în top 10 muzee din București pe Trip Advisor. Raluca Jianu, cofondator Ferestroika, spune despre acest proiect că aduce împreună istoria și storytelling-ul, oferind vizitatorilor experiența reală a unei călătorii în timp. 

Ferestroika: Un muzeu aparte din capitală

În 2019, Ferestroika a găzduit o piesă de teatru imersiv, iar în 2020 s-a lansat proiectul de teatru imersiv VR, ai cărui protagoniști au fost actorii Șerban Pavlu și Nicoleta Lefter. 

Pe site-ul Ferestroika găsești toate datele de care ai nevoie pentru o vizită în acest spațiu. Noi l-am vizitat deja pentru cel mai recent proiect editorial Alist Magazine, pe care de abia așteptăm să ți-l prezentăm în luna martie. 

Categorii Lifestyle