Cătălina Teodorescu ∙ February 18, 2016 ∙ 4 min read

FLEET-ILYA-HORSE_448a0c9a-e451-4035-8699-f08844a27f15_1024x1024 2

Odată instrumente care serveau exclusiv punerii în scenă a fanteziilor BDSM, harnaşamentele, corsetele din piele ori latex, colierele tip zgardă/lesă şi alte astfel de accesorii sunt, în prezent, piese statement ce pot fi reperate pe cele mai fashionable figuri din industrie, de la staruri rock, la supermodele, la street style stars.

Evoluţia pieselor fetiş de la accesorii de boudoir, utilizate pentru dominare, la statutul de piesă ultra-cool, ce creează purtătoarei, într-un contrast inedit, o imagine puternică şi încrezătoare, se datorează, în mare măsură, măiestriei cu care acestea au fost transformate, în ultimii ani, în veritabile objets d’art, de către designeri avantgarde precum Zana Bayne, Fleet Ilya, ori Atsuko Kudo.

În prezent un brand artizanal de accesorii şi poşete din piele produse în Garment District din Manhattan, Zana Bayne a început în 2009 ca un proiect al unei absolvente al Facultăţii de Artă Conceptuală din San Francisco, care crea în propriul apartament piese din piele inspirate de estetica S&M.

De atunci şi până în prezent, brand-ul a crescut într-un proiect ce include colecţii de haine şi accesorii, divizate pe sezoane, alături de o linie de menswear şi una de genţi. Pe lângă un grup de fani care include style influencers precum Madonna, Lady Gaga, Rei Kawakubo sau Debbie Harry, Zana Bayne a bifat de asemenea colaborări cu brand-uri ca Marc Jacobs, Comme des Garcons, sau Prabal Gurung, iar piesele brand-ului sunt disponibile în concept store-uri precum Dover Street Market, ori Opening Ceremony. Îmbinând simboluri oculte cu tehnici specializate de prelucrare a pielii, Zana creează în atelierul sau din New York ceea ce denumeşte „post-fetish wear” – de la fuste, bustiere, corsete, la coliere, hamuri, brăţări, toate din piele sau PVC, şi detalii metalice.

Utilizând metode tradiţionale de modelare a pielii pentru crearea şeilor de călărie, Fleet Ilya este un alt label vizionar care transformă conceptul de accesorii BDSM în piese high fashion.

Stabiliţi în Londra, Ilya Fleet, expert în realizarea accesoriilor de călărie și Resha Sharma, absolventă de design grafic la Central Saint Martins, îmbină procedee artizanale de prelucrare a pielii, cu tehnici moderne de modelare şi sculptare a ei, pentru a imagina piese ce pot fi purtate drept accesorii ready-to-wear, ori ca veritabile accesorii bondage. Produse într-un atelier din East London, piesele pornesc de la prototipuri realizate din hârtie, pe care se experimentează apoi cu diverse forme şi structuri. Colecţiile cuprind genţi şi hamuri, dar şi accesorii cu alură intens erotică, precum măşti metamorfice, ca cele de vulpe sau câine.

Creaţiile semnate Fleet Ilya au fost purtate de Kendall Jenner şi Kate Moss pe coperta revistei LOVE, incluse în show-uri Comme des Garçons, şi fotografiate de nume proeminente din industrie, precum Renkin sau Olivier Zahm.

Alături de accesoriile din piele, care invocă, prin natura lor, o imagine subversivă şi provocatoare, creaţiile din latex se situează cot la cot în iniţiativa de a ridica piesele-fetiş la rangul high-fashion. Favorit al lui Lady Gaga, Beyoncé şi Kim Kardashian, Atsuko Kudo a pornit ca un proiect al designerului cu acelaşi nume, pe vremea când aceasta studia moda în Tokyo. După vizite de documentare în numeroase sex shop-uri şi o mutare în Londra pentru a studia scena londoneză a clubbing-ului, dar şi istoria costumelor de epocă în cadrul unui curs specializat în capitala britanică, Atsuko şi-a pus bazele propriului brand alături de soţul său, Simon Hoare.

Brand-ul, al cărui sediu este localizat în prezent în districtul londonez Holloway, lucrează exclusiv cu latex, în diverse culori uni, ori în variante cu print creat in-house, pentru a crea haine în versiuni ready-to-wear ori made-to-measure.

Pentru un strop de BDSM-meets-high-fashion made in RO, orientează-te catre Hedare, un label românesc de accesorii din piele, semnat Daniela Tomuş. Povestea brand-ului a început din dorinţa Danielei de a crea ceva ce nu există încă pe piaţă românească, transformându-se într-o colecţie actualizată în mod continuu, ce cuprinde hamuri, corsete, cozorocuri şi poşete, toate lucrate din piele, cu ocazionale explozii de glamour, sub forma detaliilor din blană de vulpe.

fur1

Foto: Hedare

Related Posts

Sabato de Sarno este noul director de creație Gucci

Grupul Kering și oficialii Gucci anunță că poziția lui Alessandro Michele a fost, în sfârșit ocupată. Sabato de…

Schiaparelli Haute Couture: Colecția inspirată de universul lui Dante

Prezentările Haute Couture stârnesc întotdeauna curiozitate, admirație și uimire. Vorbim, în primul rând, despre adevărata artă a meșteșugului…

Luna modei internaționale: Emily Ratajkowski, mireasă în indigo pentru Versace

Luna modei este în plină desfășurare, iar stilul este la cote înalte în toate capitalele fashion ale Europei….

Vedete prezente la defilarea Chanel primăvară/vară 2023 de la Paris

Una dintre cele mai spectaculoase perioade ale anului în ceea ce privește moda se derulează zilele acestea la…

Maison Valentino a lansat cartea haute-couture intitulată Rosso, prin care celebrează culoarea-emblemă a casei

Rosso Valentino este cea mai nouă apariție editorială a casei de modăValentino, prin care este celebrată culoarea-emblemă a…

Liniile masculine din nou în topul preferințelor doamnelor 

Cu toate că istoria modernă adoră să o asocieze pe Chanel cu asocierea dintre garderoba feminină și cea…

Vedetele domină prezentările de la Paris Fashion Week, ediția dedicată bărbaților

Paris Fashion Week 2023, ediția dedicată bărbaților este în plină desfășurare, iar mai multe vedete au fost convocate…

Care este dress-code-ul pentru Met Gala 2023 și cine vor fi gazdele evenimentului fashion

Met Gala, ediția 2023, propune o temă ofertantă din punct de vedere stilistic. Anul acesta, cea mai importantă…

Marion Cotillard – Mai mult decât un fashion icon 

Marion Cotillard este una dintre aparițiile noastre preferate, fie că este prezentă la premiera unui film, fie că…

Cum arată colecția de Sf. Valentin de la Victoria’s Secret

Sărbătoarea îndrăgostiților se apropie cu pași repezi, iar brandurile se pregătesc să-și întâmpine clienții care vor să celebreze…