Andreea Leta ∙ January 4, 2021 ∙ 3 min read

Ce facem cu lucrurile cumpărate anul trecut, care nu ne mai trebuie acum

Dacă ai căzut pradă cumpărăturilor impulsive și compulsive în perioada carantinei sau pe parcursul întregului an 2020, iar acum te-ai trezit într-o mare de lucruri care, de fapt, nu prea îți folosesc sau care nici nu sunt pe gustul tău, venim cu câteva soluții pentru a te ajuta să scapi de ele într-o manieră cât mai onorabilă. 

Tendințele vin și pleacă, mai ales în modă, însă unele dintre ele chiar ar trebui să rămână sub forma unui stil de viață. Ne-ai tot auzind vorbind despre sustenabilitate și despre cât de importantă e atitudinea responsabilă față de mediu, mai ales, dar și față de propriul buget sau de propriul confort. 

Mult nu înseamnă neapărat bun, deci hai să scăpăm de toate acele lucruri care te-au tentat în perioada în care cumpărăturile păreau poate singura legătură ce se întâmpla în afara căminului tău, în urma cărora te-ai pricopsit cu o groază de lucruri cu care acum nu ști ce să faci. 

Reciclează

Ne-am obișnuit să sortăm plasticul, hârtia, sticla, uleiul, metalul și alte materiale pentru care există centre de colectare pentru a fi ulterior reciclate, însă cu textilele, lucrurile nu sunt la fel de populare. Asta nu înseamnă că importanța reciclării textilelor este mai mică sau poate trece într-un plan secund, ci dimpotrivă. Indutria textilă este în top 5 cele mai poluante din lume. 

Gândește-te că pentru fabricarea unui singur tricou, este devoie de aproape 1000 de litri de apă. Acum amintește-ți cum arată magazinele care produc câte 7-8 modele de tricouri pe sezon, fiecare având stocul lui considerabil. Te-am speriat un pic? Sper doar că te-am motivat să începi să reciclezi și textilele, așa cum faci cu celelalte materiale. 

Poți beneficia de informație foarte bine structurată pe site-ul Harta Reciclării sau poți merge direct la unul dintre centre. De asemenea, în magazinele H&M există cutiile speciale pentru colectarea pieselor vestimentare de care nu mai ai nevoie.

Donează 

Faptele bune nu se întâmplă doar de Crăciun, așa că poți oricând să pregătești un pachet cu lucrurile bune, curate, care nu mai sunt pe placul tău sau care nu te mai ajută. Haine, pantofi, ghiozdane, mănuși sau orice consideri că poate fi în beneficiul celor mai puțin înzestrați, poate fi donat. Iar pentru acest tip de acțiune, e suficient să ai un cont pe măcar o rețea de socializare, că vei vedea mai tot timpul astfel de acțiuni umanitare. 

O altă variantă ar fi containerele amplasate în tot felul de locuri accesibile din oraș. De exemplu, în București, găsești containere care se ocupă cu astfel de donații. Unele dintre aceastea sunt Parcul Luigi Cazzavillan, Parcul Regina Maria, Parcul Nicolae Iorga, Parcul I.C. Bratianu, Parcul Piata Pajura, Parcul Kiseleff, Parcul Bazilescu, Parcul Ciresoaia, Parcul Baneasa. 

Dacă preferi să faci această operațiune online, poți intra pe una dintre platformele care propun schimburi sau donații, cum ar fi Lucruri Gratis. 

Condiția e ca toate aceste lucruri pe care le donezi, să fie curate și într-o stare cât mai bună.

Vinde mai departe

Cea mai fancy formă de a-ți elibera garderoba rămâne vânzarea lor în cadrul unui yard sale, un prilej excelent de socializare totdată, de care sperăm să avem parte cât de curând! Dar chiar și în acest moment poți expune piesele care nu sunt neapărat făcute special pentru tine, pe unul dintre grupurile de pe Facebook, cum ar fi Nu mai port sau Urzeala Șifonierelor.

Foto: hepta.ro

Related Posts

Alist Designers boutique: Pernille, o poveste boemă despre responsabilitate 

Luna iunie a adus la Alist Designers boutique una dintre cele mai adorabile povești vestimentare. Dedicat celor mici,…

Bijuteriile must-wear ale verii, de la branduri românești

Temperaturile crescute provoacă un imens disconfort și, oricât ți-ai iubi stilul, uneori ești nevoită să renunți la stylingul…

Star Style: Cher, zeița muzicii Pop și a costumelor extravagante

Cher este una dintre personalitățile al cărei nume vorbește de la sine. Cu o carieră impresionantă, artista a…

Hot right now: Cinci tendințe care te vor inspira în perioadă următoare

Cu toate că termometrele arată temperaturi care ne fac mai degrabă să ne gândim cum să organizăm programul…

Destinație: plajă. Cele mai frumoase costume de baie de achiziționat la reduceri

Dacă mintea ta este deja proiectată spre vacanța de vară, ești în bună companie: toată lumea așteptă momentul…

Outfits of the week: Cele mai cool ținute purtate de vedete săptămâna aceasta

Suntem din nou cu ochii pe celebritățile internaționale, pe care o serie de evenimente și o premieră de…

CONVERSE PREZINTĂ CEA MAI NOUĂ SILUETĂ: RUN STAR TRAINER

Faceți cunoștință cu noul Run Star Trainer – o celebrare a sportului, a stilului și a originilor.  Aleargă,…

Cum să fiți cel mai stylish cuplu, fără să vă asortați hainele 

Cu toate că trăim în era social media, în care totul trebuie să fie picture perfect, nu este…

The Grand Avenue: Roman Holiday

Îți aminteşti, cu siguranţă, scene din celebra comedie cu savuroşii Audrey Hepburn şi Gregory Peck. Pentru vara aceasta,…

Zalando: Unlocking Creativity

Am fost prezenți și în acest an la Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, aflat…