Andreea Leta ∙ March 22, 2021 ∙ 3 min read

Irina Akkaya

Alist Designers boutique se bucură de o prezență aparte, aceea a designerului Irina Akkaya, în colecția căreia am regăsit nu doar geometrii fascinante, ci și diverse influențe sau referințe de care ne-am îndrăgostit la prima vedere. Astăzi, designerul ne povestește despre cum a început totul și despre cum vede lucrurile pe piața de modă în acest moment: 

Cum a luat naștere brandul tău? Care au fost pașii pentru prima colecție? 

Prin 2012 participasem la un concurs cu ilustrații de modă, care m-a determinat să creez ținutele schițate. Ulterior, am terminat o școală de modă, care s-a încheiat cu o prezentare de modă. Am avut mereu în minte ce spunea Alexander Mcqueen-să dai tot ce poți într-o prezentare/pe scenă, iar pentru a le vinde/ pentru a fi mai comercial poți prelua elemente, câteva detalii din ce ai creat inițial. Astfel am lucrat și cu materiale neconvenționale, plastic, sârme, sfori, plase etc Ulterior mi-am modelat stilul după ce am absolvit un master pe “Strategii de modă și costum” la Unarte, unde am aflat de maestrul japonez Shingo Sato; am început să lucrez după tehnicile lui cu transformari inovative de tipar, iar astăzi colaborăm și la noi în țara, prin școala TR Cutting School România. 

Irina Akkaya

Care sunt primele trei surse de inspirație pe care te bazezi atunci când pregătești o colecție?

Arhitectura, microorganismele, tessellation sunt primele trei surse de inspirație care îmi vin în minte. 

Cum arată sau cum ai descrie profilul clientei ideale? 

Clienta mea ideală, așa cum mi-o imaginez, este o femeie independentă, dornică de afirmare, nonconformistă și deschisă la nou, care pune preț pe unicitate. Ca medie de vârsta, are aproximativ 40 ani, este mamă și femeie de afaceri.

Irina Akkaya

Cum vezi tu schimbările în fashion în acest moment? Dar care este experiența ta personală sau ca brand? Ce s-a schimbat în toată perioada aceasta și care crezi că vor fi urmările? 

În ceea ce mă privește, în ultima perioadă, am pătruns pe un teritoriu nou și mi-am cunoscut mai bine nișa; am văzut că este deschidere către nou, probabil și pentru că se vrea o împrospătare a stilului personal, o ieșire din acest mediu pandemic. Cred că toată situația asta ne-a adus mai mult împreună (în ciuda izolării), se susține designul românesc, dar nu numai, tind să cred că încercam să ne susținem recoproc pe toate planurile. Bineînțeles că perioada următoare va fi  incerta; cererea pentru inovație ar putea totuși să scadă, întrucât omenii nu mai participă la evenimente și poate fi destul de mic interesul față de produs/obiect de veșmânt.  

Irina Akkaya

Ce îmi poți spune despre colecția pe care ai adus-o la A List Designers Boutique?

Colecțiile pe care le-am adus la A List Designers Boutique sunt în mare parte compuse din jachete, cu elemente origami, de transformare tipar, aceasta fiind direcția în care vreau să merg și cum mi-ar plăcea să fiu percepută. Au mai fost și rochii realizate cu o tehnică nouă de drapaj (Subtraction Cutting), care îți oferă posibilități multe de a o purta. În Colecția nouă de primăvară-vară 2021 am adus în prim-plan elemente origami din denim, jachete subțiri si cateva rochii, realizate, de asemenea, după tipare inedite.

Vino la Alist Designers boutique pentru a vedea întreaga colecție semnată Irina Akkaya. Alături de noi în acest proiect prezentat de Mastercard, se află partenerii de la București Mall Vitan. 

Irina Akkaya

Foto: PR

Related Posts

Costumele de baie care avantajează orice tip de siluetă

Costumele de baie sunt printre cele mai căutate piese în această perioadă. Dacă nu ai apucat încă să…

Stella Matina semnează o colecție vestimentară capsulă inspirată de emoțiile și farmecul Neversea

Designerul Csilla Tulodgy, cunoscută acum sub numele de Stella Matina, a acceptat provocarea Neversea și a creat o…

Trendurile verii, adaptate fiecărui semn din zodiac

Ca să-ți fie mai ușor să alegi din multitudinea de trenduri care domină moda acestei veri, am asociat…

Get the look – Dakota Johnson într-un look smart casual

Dakota Johnson este muza noastră la începutul acestei săptămâni, grație unui outfit all white purtat cu multă eleganță….

Manifest pentru strălucire

Trebuie să strălucim în fiecare zi! Așa spune campania „Manifest pentru strălucire” lansată de Splend’or și așa confirmă…

Shoes For Every Mood

Dincolo de locul în care trebuie să fii, ce dispoziție ai astăzi? Te simți energică, gata de o…

Reîmprospătați-vă stilul vestimentar de vară pe Remixshop.com

Odată cu venirea verii, a apărut și dorința de a vă reîmprospăta garderoba. Acest nou sezon vă întâmpină…

Celebrity trends: Ținutele all white

Ținutele all white reprezintă un trend pe care nu trebuie să îl ratezi vara asta. Fie că ești…

Zalando se lansează în România cu o campanie dedicată individualității și autenticității

Zalando, una dintre principalele platforme online de fashion și lifestyle din Europa, sărbătorește lansarea în România prin intermediul…

Alist Designers boutique: Eterna fascinație a rochiei negre

Rochia neagră este una dintre piesele statement ale garderobei feminine, după cum bine știi deja. Vara acestui an…