Expoziții de modă pe care nu trebuie să le ratezi în 2016

FotorCreated

Fashion Forward: Trois siècles de mode

Muzeul Artelor decorative din Paris aniversează treizeci de ani de la prima expoziţie de modă. Cu această ocazie, trece în revistă istoria şi evoluţia modei de-a lungul secolelor. Fashion Forward, Trois siècles de mode (1715-2015) reuneşte 300 de piese feminine, masculine şi pentru copii, datând din secolul al XVIII-lea şi până în prezent, ce creionează, în ansamblu, cronologia unei poveşti inedite.

Musée des Arts décoratifs, Paris
7 aprilie – 14 august 2016

Helmut Newton: Pages from the Glossies / Greg Gorman: Color Works

Expoziţia oferă o perspectivă nouă asupra fotografiilor inconice sub semnătura lui Helmut Newton. Imaginile sunt culese de pe parcursul a mai bine de patru decenii, şi sunt prezentate sub forma unor facsimile ale paginilor din revistele în care au fost publicate între 1956 şi 1998. Acestea sunt acompaniate, la cererea artistului, de către un set de imagini semnate de un alt fotograf – Greg Gorman – portrete ale unor personalităţi din lumea muzicii, a artei şi a filmului.

Museum für Fotografie, Berlin
4 decembrie 2015 – 22 mai 2016

Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology

Manus X Machina explorează modul în care designerii îmbină tehnicile handmade cu cele machine-made, în crearea pieselor haute couture şi a celor prêt-à-porter. Expoziţia include mai bine de 120 de ţinute, începând cu o rochie Worth din anii 1880, şi până la un costum Chanel din 2015, şi explorează dihotomia dintre cele două elemente care dau viaţă hainelor – mâna şi maşinăria, dar şi iportanta distincţiei dintre couture şi prêt-à-porter.

Metropolitan Museum of Art, New York
5 mai – 14 august 2016

Oscar de la Renta: The Retrospective

Muzeul de Young găzduieşte în premieră mondială o retrospectivă a vieţii şi carierei unuia dintre cei mai influenţi designeri din lume. Expoziţia îl are drept custode pe André Leon Talley, fost editor-at-large al revistei Vogue, şi va include mai bine de 130 de piese produse de-a lungul a mai bine de 5 decade, creionând povestea creatorului, de la anii formatori în Spania şi până la atingerea rolului de designer pentru cele mai infleunte personalităţi ale secolelor 20 şi 21.
de Young Museum, San Francisco
12 martie – 30 mai 2016

Undressed: A Brief History of Underwear

Expoziţia trece în revistă rolul lenjeriei intime în garderobă, punându-i în acelaşi timp în prim-plan senzualitatea şi puterea de seducţie. Prin mai bine de 200 de piese de lenjerie feminină şi masculină, va fi explorată noţiunea de perfecţiune a trupului uman, şi manieră în care croiala, silueta, materialul şi prezenţa sau absenţa decoraţiilor sunt legate de noţiunile de gen, sex şi moralitate.

Victoria and Albert Museum, Londra
16 aprilie 2016 – 12 martie 2017

Vogue 100: A Century of Style

Organizată de National Portrait Gallery în colaborare cu British Vogue, în cadrul aniversării centenarului publicaţiei, expoziţia va cuprinde fotografii realizate pentru revistă de către nume celebre, precum Cecil Beaton, Patrick Demarchelier, sau Herb Ritts, începând de la prima sa ediţie, în 1916.
National Portrait Gallery, Londra
11 februarie – 22 mai 2016

Foto: Musée des Arts décoratifs