Expoziție: Columna. Brigada Columna, creația lui Aurel Tar

tar

Luna iunie este una foarte generoasă, dacă ne gândim la toate evenimentele pe care le-am trecut pe agenda noastră culturală. Iar astăzi avem o nouă propunere. Miercuri, 15 iunie, începând cu ora 19:00, îți dăm întâlnire la Galateca, la vernisajul expoziţiei Columna. Brigada Columna, a artistului vizual Tar Aurel, proiect inspirat de filmul istoric Columna, regizat de Mircea Drăgan în anul 1968. La deschiderea expozitiei, scriitoarea Ioana Dragan, va fi invitată să prezinte povestea acestui film impresionant.

Columna. Brigada Columna este a treia expoziţie din cadrul Black Cube, un nou concept iniţiat de galeria de artă contemporană şi design Galateca, creat pentru a pune în valoare opera artiştilor, a experimenta şi a schimba dialogul acesteia cu privitorul. “Această «columnă» imaginată de mine este o secvenţă din «nesfârşita columnă» a istoriilor locale şi globale, create vremelnic şi în acelaşi timp etern de către omenire”, spune Tar Aurel.

Absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Aurel Tar este un artist vizual român post–pop, ale cărui lucrari surprind diverse aspecte ale globalizării, ale mixurilor culturale şi ale problemelor identitare. După cum declară şi artistul, ele sunt un amestec armonios de „pictură convenţională şi street-art”.

Columna. Brigada Columna este o lucrare specială, fiind o rememorare a evenimentului cinematografic de succes al anului 1968, un an care a fost marcat de turbulenţe sociale și politice pe plan mondial (pot fi amintite Revoltele din Franţa, Invazia Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia, Războiul din Vietnam aflat în plină desfăşurare).

Aflat pe locul 7 în topul celor mai vizionate filme româneşti, Columna este un film istoric româno–german de referinţă, chiar dacă a fost produs în timpul perioadei comuniste. Regizat de Mircea Drăgan, după scenariul romancierului Titus Popovici, filmul a beneficiat de o distribuţie multinaţională: Richard Johnson (Marea Britanie), Antonella Lualdi, Amedeo Nazzari (Italia), Ilarion Ciobanu, Amza Pellea, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Piersic, Gheorghe Dinică (România) şi de o triplă lansare la San Francisco, Viena şi Bucureşti.

Expoziţia rămâne deschisă în perioada 15 iunie – 17 septembrie. Intrare este liberă.

Categorii Lifestyle