Este OK să nu știi ce vrei să faci

e ok

Atunci când un profesor spune că fiecare elev trebuie să povestească o învățătură de viață recentă, s-ar putea să cazi o vreme pe gânduri. Asta, bineînțeles, dacă nu ești cel care este pus primul să relateze, cum a fost în cazul meu. M-am dus în față și nu aveam nici cea mai mică idee cum să îmi organizez gândurile atât de repede pe o temă destul de serioasă. A fost prima dată când am stat la catedră în timpul unei ore și toate acele priviri ațintite asupra mea m-au blocat pentru câteva secunde (Oare profesorii simt vreodată asta?). Doamna profesoară m-a privit încurajator și am început să vorbesc cât de sincer am putut. Deja știam care era cea mai recentă lecție de viață pe care o învățasem.

Îmi pare rău că nu am ajuns la ideea asta mai devreme pentru că dintotdeauna am fost un copil care voia doar să se facă mare. Atunci când ai un frate și o soră care deja sunt la facultate, e cam greu să nu îți dorești asta, iar acest lucru m-a făcut să mă simt, de multe ori, tristă și dezamăgită de propria persoană. Ce vreau eu să spun e că dacă nu știi ce vrei de la viață la vârsta de 17 sau 18 ani este perfect în regulă. Știu că sună puțin ciudat și contrazice îndemnurile profesorilor și ale rudelor de a ne hotărî la ce facultate vrem să dăm. Dar nu ne vom putea da seama vreodată care sunt pasiunile și dorințele noastre dacă suntem forțați să le căutăm. Și sunt sigură că ne gândim cu toții deja la asta, nu e ca și cum putem uita că liceul se termină la un moment dat.

Nu știu dacă am reușit prea bine să exteriorizez ceva ce a fost numai în mintea mea până acum. Tot ce vreau să vă spun este că, dacă uitați pentru câteva momente de întrebările iritante puse de oamenii mari și nu vă mai impuneți să aflați toate răspunsurile când nici nu știți prea bine care sunt întrebările, va fi mult mai ușor să descoperiți ce vă doriți cu adevărat.

Am terminat de vorbit și m-am dus la loc în bancă, dându-mi seama că cel puțin la mine a funcționat, dar a trebuit să o zic cu voce tare ca să știu asta.

Text de Elena Damian, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Gh. M. Murgoci, Brăila. Foto: outnow.ch