Despre erotism, infidelitate și viața de cuplu cu Esther Perel (VIDEO)

Considerată, la nivel internațional, unul dintre cei mai buni psihoterapeuți în ceea ce privește problemele de cuplu și cele conjugale, Esther Perel nu mai are nevoie de foarte multe introduceri.  Vocea originală și extrem de vizibilă a  zilelor noastre, privind relațiile de cuplu, a ajuns în România cu dorința de a inspira și de a interacționa cu cultura noastră în cadrul Festivalului UNFINISHED.

Am reușit să stăm de vorbă cu Esther după ce timp de o oră jumătate a captivat atenția și interesul unei săli întregi. Nu a fost un discurs sau un bun prilej de a promova bestseller-ul său din topul New York Times 2017 – Regândirea Infidelității: O analiză a relațiilor de cuplu​, ci mai degrabă o interacțiune și o conectare cu întreaga sală.

Ce cunoști deja despre femeile din România?

Cunosc multe lucruri, dar sunt mereu aspecte noi pe care le descopăr. Am venit pentru prima dată în România în 1979, iar vizitele au continuat în 2006 și 2016; așa că  am reușit să observ un progres major al femeilor care în mare parte locuiau în mediul rural, cu o constelație a familiei formată din mai mult de 4 copii,  nevoite să se sacrifice pentru restul familiei.

Acum vorbim, în mare parte, despre femeia aflată în mediul urban care are parte de  auto-actualizare, acces la  metode de contracepție și control în ceea ce privește viața sa romantică. Este o imagine complet diferită, ce s-a modificat pe parcursul acestor ani.

Ce spun  studiile de specialitate despre cum arată acum viața unui cuplu dintr-o țară postcomunistă ?

Informațiile mele nu se bazează pe date, ea constă în interacțiune mea cu mii de terapeuți cărora le transmit cunoștințele și experiențele mele în calitate de specialist în domeniul relațiilor de cuplu. În cazul meu vorbim despre o informație bazată pe experiență și interacțiune, pe ceea ce oamenii îmi comunică. 

Cred că în ceea ce privește țările postcomuniste, s-a produs o schimbare și o trecere de la organizarea relațiilor cu scopul bazal de supraviețuire la conceptul de relație romantică, iar în zilele noastre putem vorbi și despre auto-actualizare și dorința de a deveni cea mai bună versiune a noastră. 

Care sunt 3 sfaturi pentru cuplurile din ziua de astăzi?

Nu există o soluție care să funcționeze pentru toate cuplurile, dar este important să luăm în considerare faptul că atunci când vorbim despre cuplul din zilele noastre, nu mai vorbim atât de mult despre o delimitare clară sau despre reguli și obligații. Acum, relațiile și viața de cuplu au parte de schimbări majore și constante, iar regulile au fost înlocuite de opțiuni și alegeri. Toate aceste schimbări atrag consecințe.

1.Timpul pentru cuplu este extrem de important, chiar dacă în viața lor există un copil. Așa că, este important să continuăm să ne privim ca un cuplu, chiar dacă îndeplinim și rolul de părinți. Tindem să  oferim toate resursele noastre copiilor, astfel  neglijăm complet cuplul. Ajungem astfel într-un punct în care ne întrebăm unde a dispărut conexiunea, intimitatea, comunicarea și energia .

2.Relațiile presupun conexiuni multiple. O singură persoană/partenerul  nu poate să înlocuiască toate relațiile din viața noastrăNu ne putem aștepta ca într-o singură persoană să găsim: suport economic, statut social, rolul de cel mai bun prieten, confidentul de încredere și iubitul pasional. Este o listă extrem de lungă ce creează așteptări foarte mari.

3. Nevoia de atenție și conexiune. Omul este o ființă socială, ce are nevoie de atenție, iar într-un cuplu, timpul petrecut în doi este extrem de important, iar tehnologia ne distrage de foarte multe ori atenția. Avem nevoie să simțim că suntem importanți și relevanți pentru persoana de lângă noi, în caz contrar ajungem să ne simțim singuri și deconectați în cuplu. Pentru o bună calitate a relației este nevoie de muncă și investiție, astfel ajungem să construim o adevărată experiență.

Unul dintre mesajele cheie pe care Esther Perel la transmis în cadrul momentului său la Festivalul UNFINISHED este :  Calitatea relațiilor din viața noastră determină calitatea vieții

Categorii Video