Dr. Mihaela Leventer, dermatolog, despre alergiile sezonului

Despre alergiile de sezon, dermatita de contact, cancerul de piele și cum ne putem proteja de razele nocive ale soarelui în această vară, am stat de vorbă cu Dr. Mihaela Leventer, unul dintre cei mai renumiți medici dermatologi din România.

Doamna doctor, care sunt cele mai frecvente alergii ale sezonului și cum le putem trata?

În perioada de primăvară apar alergiile respiratorii, datorate alergenilor aeropurtați cum ar fi polenul, puful de plop și altele. Din punct de vedere dermatologic, apar mai frecvent urticariile la fructele cu semințe mici ca zmeura, căpșuni, fragute etc. În perioada sărbătorilor pascale am avut urticarie la consumul de ouă. Pentru a contracara erupția cutanată din alergodermie se recomandă evitarea acestor alimente de către persoanele care au mai făcut erupții urticariene în aceleași circumstanțe în anii precedenți.

Care sunt simptomele care sugerează o alergie și când e cazul să ne prezentăm de urgență sau la medicul specialist?

O urticarie se manifestă prin pete roz, ușor edematiate, cu forme diferite, prezente pe orice zonă a corpului și cu caracter fugace, adică pot dispărea și reapărea pe altă zonă. Leziunile sunt însoțite de o senzație de mâncărime intensă. În cazuri grave poate să apară și edemul Quinque manifestat prin umflarea buzelor, a feței și senzația de sufocare.

 Cum vedeți situația COVID-19 în România, în acest moment?

Legat de Covid 19, cred că boala fost ținută sub control de măsurile autorităților. Cred că putea fi mult mai rău pentru că populația nu respectă sfaturile și este indisciplinată. Mai cred că pericolul nu a trecut și că oricând este posibil să avem recrudescente și modificări ale viremiei prin apariția de mutații ale virusului. Prin urmare, sunt precaută și caut să fiu cât mai atentă la gesturile de protecție pe care trebuie să le execut ca să mă protejez pe mine și cei din jurul meu. Nu-mi place această nouă obsesie, dar mă conformez pentru binele colectiv.

Citeste mai mult aici!

Categorii Lifestyle