Dr. Adina Alexandru, sfaturi pentru îngrijirea corectă a pielii în perioada verii

Avem parte de o vară caniculară, cu temperaturi extrem de ridicate. Astfel că, este foarte important să ne protejăm corect pielea. Care este rutina corectă a îngrijirii pielii, ce produse trebuie să folosim și cum, ne spune în cele ce urmează Dr. Adina Alexandru, medic dermatolog, cu o experiență de peste 17 ani în acest domeniu.

Care este rutina corectă de curățare și îngrijire a tenului pe perioada verii? (3-4 sfaturi generale legate de demachiere, hidratare, protecție)

Rutina corectă de îngrijire a pielii include 3 etape, obligatorii în orice sezon: curățare, hidratare și protecție împotriva radiațiilor solare.

Pe perioada verii trebuie să acordăm o atenție sporită etapei de curățare, deoarece căldura și transpirația excesivă pot da un aspect mai încărcat tenului. Curățarea se va face atât dimineața, cât și seara cu produse blânde, dar eficiente, care să îndepărteze corespunzător praful, machiajul, sebumul excesiv sau transpirația de la nivelul feței. Este de preferat să se folosească un singur produs care să fie eficient și să evităm folosirea excesivă a manevrelor traumatizante fizic pentru piele – gomaje, exfolieri repetate care pot sensibiliza fața.

Etapa de hidratare este obligatorie pentru toate tipurile de ten și se va face tot de două ori pe zi, cu produse adaptate tipului de piele pe care îl avem. Deoarece cremele hidratante actuale conțin de multe ori și ingrediente antiaging, trebuie să fim atente să nu sensibilizăm pielea prin aplicarea excesivă de produse care conțin acizi (glicolic, vitamina C) sau retinol, care pot face pielea mai reactivă la soare – se poate înroși, irita sau chiar pigmenta. Dacă alegem să folosim un astfel de produs, este de preferat să îl aplicăm doar seara și să folosim produse cu SPF minimum 15, ideal 30, în cursul zilei.

Anthelios Eco Tube lotiune hidratanta SPF 50+

Referitor la protecția solară, și aceasta este obligatorie în toate sezoanele, dar mai ales vara, când radiațiile solare sunt puternice. După crema hidratantă putem folosi un produs cu SPF separat sau putem folosi o cremă de zi care are și SPF inclus. Orice formulă am alege, important e să o folosim zilnic, aplicată dimineața, cu 15-20 minute înainte de a ieși din casă, apoi din două în două ore pe toată durata expunerii la soare.

Cum identificăm un ten deshidratat? Este acesta mai sensibil la acțiunea razelor UV?

Tenul deshidratat este mai tern și lipsit de suplețe și strălucire. Deshidratarea pielii poate să apară din cauze externe – căldură, expunere la soare sau pentru că avem pielea uscată constituțional, dar și la persoane cu ten seboreic în curs de tratament antiacneic sau care fac curățare excesivă a feței. Pielea deshidratată se irită și se înroșește mai ușor la diverși stimuli, de aceea este important ca – indiferent de tipul de piele pe care îl avem – să aplicăm un produs hidratant care ni se potrivește.

Sensibilitatea la razele UV are legătură în primul rând cu gradul de pigmentare al pielii, persoanele cu piele deschisă la culoare fiind mai expuse la apariția arsurilor solare. Însă o piele deshidratată deja va reacționa printr-o uscare excesivă la expunerea la soare și astfel pot apărea mai ușor reacții iritative sau alergice la diverși stimuli externi.

Produsele SPF ajută și în menținerea echilibrului hidrolipidic (care este mecanismul)?

SPF ca ingredient nu influențează filmul hidrolipidic, dar SPF este introdus în diverse creme, loțiuni, spray-uri etc, care pot avea compoziții diferite, pot conține și alte ingrediente pe lângă SPF, acestea fiind cele care pot influența echilibrul hidrolipidic al pielii.

Când se aplică produsul SPF? (cu cât timp înainte de a ieși din casă? La birou? Se aplică și după ora 16?)

Produsul cu SPF se aplică înainte de a ieși din casă sau înainte de a merge la plajă cu circa 15-20 de minute, pentru a-i permite să fie absorbit de piele. El se va reaplica din două în două ore, pe toată durata expunerii solare sau mai des dacă transpirăm, intrăm în apă la mare sau ne ștergem cu prosopul. Dacă suntem la birou și nu ne aflăm în bătaia directă a razelor solare, reaplicarea produsului cu SPF nu este necesară după două ore, cu excepția unor situații particulare, cum ar fi persoanele care suferă de melasmă, la care se indică aplicarea unui produs cu SPF care să conțină și pigment, care blochează lumina vizibilă, chiar și în perioadele în care se află în interior.

Produsul cu SPF este indicat să fie aplicat în toată perioada însorită a zilei, deci și după ora 16. Deși după ora 16 riscul de arsuri solare este mult mai mic, vom aplica în continuare SPF pentru a preveni efectele negative ale radiațiilor UV asupra pielii – apariția cancerelor de piele, îmbătrânire cutanată.

Avem nevoie doar vara sau doar la plajă de cremele și loțiunile cu factor de protecție solară?

Razele UV produc îmbătrânirea pielii și cresc riscul de apariție a cancerelor cutanate. Efectul lor în timp este cumulativ, adică se adaugă permanent în pielea noastră, în fiecare zi în care nu ne-am protejat. Deși vara radiațiile solare sunt cele mai puternice, razele UV ajung pe suprafața Pamântului în fiecare zi și în toate sezoanele, deci este important să ne protejăm permanent.

De ce este important să folosim SPF la copii/ la adulți?

SPF înseamnă factor de protecție solară și se referă la protecția împotriva radiațiilor UVB. Produsele de protecție moderne conțin, pe lânga SPF, și factor de protecție anti UVA. Ambele tipuri de raze au un efect important de creștere a riscului de apariție a cancerelor de piele. Arsurile solare produse la vârsta copilăriei reprezintă un factor de risc major pentru apariția acestor probleme la vârsta adultă, deci copiii trebuie protejați foarte riguros. Adulții trebuie de asemenea să folosească astfel de produse pentru a menține sănătatea și tinerețea pielii, deoarece razele solare au aceste două efecte principale: apariția cancerelor de piele și apariția sau agravarea semnelor îmbătrânirii cutanate – riduri, pete, roșeață, piele uscată.

Cele mai importante 3 sfaturi legate de aplicare (cantitate, repetare, peste ce ingredient sau peste ce tip de produs nu se pune SPF? La cât timp după aplicarea cremei de față se aplică SPF)?

1.Aplicați o cantitate suficientă de produs – circa 1,25 ml (cât o migdală mare) pentru față și circa 30 ml (cât un pahar de shot) pentru corp, cu 15-20 de minute înainte de expunere.

2.Reaplicați la două ore pe toată durata expunerii la soare sau după ce transpirați, intrați în apă sau vă ștergeți cu prosopul.

3.Aplicați produsul cu SPF ultimul la nivelul feței, la câteva minute după aplicarea cremei hidratante sau după ce aceasta a fost complet absorbită. Machiajul se aplică peste produsul cu SPF (poate fi folosit ca bază de machiaj).

Cum știi că ai aplicat corect? Sau cum îți dai seama că nu ai aplicat corect?

Produsul trebuie aplicat într-o cantitate suficientă, pe toată suprafața de piele expusă, inclusiv gât, urechi, decolteu, etc. Excesul se poate vedea, pentru că nu este absorbit de piele, deci se va întinde și masa ușor până la absorbție completă.

Aplicarea incorectă se vede de obicei după câteva ore sau a doua zi, când pot fi vizibile zone de piele înroșită, care nu a fost protejată corespunzător.

Este important pHul pielii atunci când aplicăm SPF? 

În anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, ph-ul pielii este ușor modificat, de aceea este util să folosim produse cu SPF cu un ph mai acid în aceste situații, produse special formulate pentru acest tip de piele.

Cât de des să folosim SPF la copii? De la ce vârstă?

Copiii cu vârsta sub 6 luni nu trebuie expuși direct la soare. După 6 luni se pot folosi produse cu SPF, formule speciale pentru vârsta pediatrică, ce pot fi găsite în farmacii. Aplicarea trebuie să respecte aceleași reguli precum la adulți, respectiv din două în două ore pe durata expunerii sau mai des, dacă transpiră, intră în apă sau se șterg cu prosopul.

Adolescenții cât de des ar trebui să folosească SPF? Ce cantitate să aplice? Pentru cei cu acnee, ce sfaturi legate de expunerea la soare și protecția solară le puteți oferi?

Adolescenții vor urma aceleași reguli de aplicare ca și adulții. Cei care suferă de acnee trebuie să folosească un produs cu SPF formulat special pentru acest tip de problemă, iar în farmacii sunt disponibile astfel de formule. Dacă produsul folosit nu este corespunzător, le poate agrava acneea, de aceea trebuie făcut acest efort de a căuta un produs cu SPF pentru ten acneic sau seboreic.

Pacienții cu acnee în curs de tratament sunt deseori expuși unei sensibilizări crescute a pielii la soare deoarece unele dintre medicamentele antiacneice, cu aplicare locală sau administrate pe cale generală, pot avea ca efect secundar fotosensibilizare. Deci în cazul lor folosirea unor produse cu SPF, special formulate pentru această problemă, este cu atât mai importantă.

Mergem la plajă. Este de ajuns să lipim un plasture peste o aluniță mai mare pentru a o proteja de soare? Cum protejăm alunițele? Când trebuie să le verificăm? De ce este important acest lucru? La ce vârstă se face primul control dermatologic (cât de des să meargă copiii/ adolescenții/ adulții)?

Plasturele netransparent este o protecție fizică eficientă, cu condiția să nu traumatizăm repetat alunița atunci când îl aplicăm sau îl scoatem.

Persoanele cu alunițe se vor proteja respectând aceleași reguli ca și populația generală. Toată lumea are alunițe, important este să folosim corect SPF, să nu ne ardem pielea și să le monitorizăm. Fiecare dintre noi trebuie să fie atent la aspectul alunițelor pe care le are, să ne autoexaminăm. Iar la orice semnal de alarmă să mergem la medicul dermatolog pentru un consult de specialitate care va determina dacă acea aluniță este sau nu periculoasă și dacă trebuie sau nu îndepărtată.

Este util să ne monitorizăm alunițele urmărind regula ABCDE referitoare la aspectul lor:

  • asimetrie, o jumătate a leziunii nu este la fel ca cealaltă;
  • “border”/margine neregulată;
  • culoare neuniformă;
  • dimensiune peste 6 mm;
  • evoluție, o aluniță care într-un timp relativ scurt și-a modificat aspectul (dimensiuni, culoare).

Oricare dintre aceste aspecte poate ridica un semn de întrebare și este indicat ca în acel moment să se efectueze un control dermatologic. Prezentarea la medic este foarte importantă pentru că, dacă acea aluniță este de fapt un cancer al pielii (melanom), acesta este considerat curabil dacă este surprins și îndepărtat în faza inițială.

Consultul dermatologic se face la copii atunci când medicul de familie sau părinții sesizează probleme ale pielii sau leziuni alarmante. Pentru adulți, recomandarea este ca după vârsta de 40 de ani să se facă un consult dermatologic anual, cu scopul de a detecta precoce și trata la timp cancerele cutanate.