Documentare de fashion ”must-see”

ysl

Să alcătuieşti un top al documentarelor despre designeri, evenimente şi oameni care au schimbat cursul istoriei modei este un task aproape imposibil, având în vedere diversitatea şi multitudinea de opţiuni. Am adunat, în schimb, laolaltă câteva dintre documentarele mai vechi şi mai noi, pe care trebuie să le vezi sau să le revezi, cu un carneţel de notiţe la îndemână!

McQueen (2018)

documentare fashion

Regizorii Ian Bonhôte și Peter Ettedgui au reușit o portretizare sensibilă a lui Alexander McQueen, o cronologie compusă din interviuri cu prietenii apropiați și din filme de arhivă – interviuri cu designerul și din timpul show-urilor, trasând totodată o paralelă la prezentările performance semnificative în cariera sa

The True Cost (2015)

documentare fashion

The True Cost dezbate noțiunea de fast fashion și problema hainelor „trecătoare“. E unul dintre documentarele acelea pe care trebuie să le pui pe lista de to watch, fiincă vei afla tot ce trebuie să știi despre locul de unde provin hainele pe care le ai în garderobă, dacă obișnuiești să cumperi din magazinele mass-market. (La pagina 91 găsești o listă de site-uri cool unde poți face smart & sustainable shopping.)

Diana Vreeland: The Eye Has to Travel (2011)

documentare fashion

Documentarul urmărește discuția înregistrată dintre Diana Vreeland și jurnalistul american George Plimpton – o discuție spumoasă și carismatică, presărată ici-colo cu replici memorabile și umor, care urmărește viața celebrului fashion editor Harper’s Bazaar și Vogue din copilărie, trecându-ne prin cei 40 de ani din cariera ei.

Bill Cunningham New York (2010)

documentare fashion

Era vânat pe străzile New York-ului în aceeași măsură în care el vâna oamenii și momentele pe care le publica mai apoi în The New York Times. Documentarul Bill Cunningham New York te poartă prin zilele lui Bill Cunningham și te face să te atașezi într-un fel iremediabil de poate cel mai pasional și dedicat artist al fotografiei de stradă din toate timpurile.

L’amour fou (2010)

documentare fashion

L’amour fou este o schiță subtilă a carierei lui Yves Saint Laurent, cu mici opriri asupra unor aspecte din viața sa mai puțin cunoscute publicului, lupta cu dependențele, dragostea pentru artă și relația personală, dar și profesională cu partenerul său, Pierre Bergé. De văzut!

Dries (2017)

documentare fashion

Poate unul dintre cele mai ofertante din punct de vedere vizual, Dries, regizat de Reiner Holzemer, îți prezintă parcursul și momente-cheie ale designerului belgian Dries Van Noten în cei mai bine de 25 de ani de activitate; îl urmărește la lucru, în atelier, la fittinguri, alegând materiale pentru următarea colecție, alături de echipa sa, dar și acasă, alături de partenerul său Patrick Vangheluwe, gătind, culegând legume ori flori din grădina casei lor din Lier.

Foto: Hepta