Divan Film Festival: Povești urbane din Balcani

divan

Cea de-a șaptea ediție Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară), eveniment dedicat filmului și bucătăriei din Balcani, va avea loc între anul acesta în perioada 20 – 28 august la Craiova și în Portul Cultural Cetate din județul Dolj. La Craiova, proiecțiile vor avea loc în aer liber, în Centrul Vechi, sâmbătă și duminică, 20 -21 august, după care festivalul se va muta pe malul Dunării, în pitorescul Port Cultural Cetate. Ca în fiecare an, de la Divan Film Festival nu vor lipsi concertele și demonstrațiile culinare… pline de savoare.

FotorCreated

Tema acestei ediții, Povești urbane din Balcani, unește sub aceeași umbrelă peste 30 de filme – lungmetraj, scurtmetraj și documentare – și un simpozion. Printre filmele care vor ilustra tema din acest an se numără două comedii spumoase, câștigătoarele unor premii internaționale importante, dar și adevărate succese de box-office la vremea lansării lor: Bal-Kan-Kan (2005, în regia lui Darko Mitrevski) și The Parade (2011, în regia lui Srdjan Dragojević).

Bal-Kan-Kan, o comedie neagră plină de aventuri și suspans, ne poartă într-o călătorie prin lumea interlopă din Balcani, de-a lungul căreia un dezertor din armata macedoneană împreună cu fratele lui de sânge caută o bunică moartă, înfășurată într-o carpetă furată. Filmul a câștigat două premii la festivalurile de film de la Moscova (Rusia) și Motovun (Croația).

După ce a urmărit o înregistrare plină de violență a paradei gay eșuate din Belgrad, în 2001, regizorul sârb Srdjan Dragojević a hotărât că trebuie să exploreze acest subiect. The Parade a fost filmat în 2010 și abordează problema homofobiei balcanice într-o cheie comică: niște veterani de război din regiune ajung să asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei. Într-o zonă care, la vremea lansării filmului, în 2011, număra mai puține cinematografe decât Londra, The Parade a adus în cinematografe peste 500.000 de oameni (Serbia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina). Cu toate acestea, într-un interviu acordat în 2012 publicației britanice The Guardian, regizorul Srdjan Dragojević se declara sceptic în ceea ce privește schimbarea atitudinii sârbilor față de comunitatea LGBT. The Parade a câștigat trei premii la Festivalul de Film de la Berlin, în 2012, printre care Premiul Publicului.

The Parade
The Parade

Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului.

Foto: Yukasin Vejik

Categorii Lifestyle