Digital Wellbeing acasă: mici schimbări ce îți pot îmbunătăți ziua

Acum, mai mult ca niciodată, #stămacasă și profităm din plin de beneficiile tehnologiei. Suntem conectați și informați, pentru că gadget-urile ne ușurează distanțarea socială și contribuie la starea noastră de bine. Pe de altă parte, tot în online vedem și știri îngrijorătoare, opinii de tot felul, prieteni mai activi ca niciodată pe social media, ce să mai… un amalgam de informații ce ne agită. Nu lăsa aceste lucruri să te copleșească! Iată câteva tactici de Digital Wellbeing ce te vor ajuta:

  • Evită telefonul în primele 30 de minute ale zilei 

Din teama de a nu pierde ceva nou, ne ancorăm atât de tare în online, încât obiceiul de a verifica notificările, mesajele, rețelele de social media sau mailurile, pare o simplă rutină. Această nevoie constantă de a verifica tot ce întâmplă se numește FOMO (the Fear of Missing Out) și îți sugerez să te uiți la ea atent, mai ales în primele minute ale zilei. Este absolut esențial să deschizi tableta, televizorul sau mobilul? Probabil nu. Atunci când te trezești și verifici imediat  mesajele, stirile sau e-mailurile nu îi lași timp minții tale să se trezească și să înceapă ziua liniștit. Acești stimuli la care te expui adesea creează o stare stres și anxietate.  

Începe-ți ziua îmbrățișând conceptul JOMO (the Joy of Missing Out) și bucură-te de o cafea în liniște, sau cu cei dragi ție. 

  • Folosește telefonul conștient pe parcursul zilei

Accesul rapid la orice informație face telefonul preferatul nostru și cel mai prezent în rutina de zi cu zi. Ne-am obișnuit atât de mult cu el, încât adesea nici nu mai realizăm când l-am deschis. Poate ți s-a întâmplat și tie să verifici ora, apoi să vezi o notificare, să dai click și să realizezi abia după minute bune că nu faci ce ți-ai propus. Cum să controlezi acest obicei care îți consumă timpul fără să îți dorești? Folosind telefonul conștient. 

Mai ții minte în copilărie când foloseam telefonul fix? Fie că era în hol, sufragerie sau bucătărie, el nu se mișca din loc niciodată. Folosește aceeași strategie și lasă telefonul în același loc mereu. Vei vedea că vei reduce din timpul petrecut inconștient, asta pentru că vei fi nevoită să faci un efort extra pentru a ajunge la el și vei avea timp să conștientizezi intenția. 

Nu uita că alegerea îți aparține. De exemplu, este OK să stai pe Instagram dacă intenția ta de la început a fost să faci asta. Tu decizi cât timp vrei să petreci online, însă este important să eviți automatismele. 

  • Pregătește-te de somn

Avem tendința să folosim device-urile la ore târzii, câteodată chiar în pat înainte să închidem ochii. Această alegere ne influențează însă ritmul natural. De ce se întâmplă asta? 

Gadget-urile noastre emit o lumină numită “lumina albastră” (blue light) ce are un rol important. Cercetătorii au descoperit că această lumină scade considerabil nivelul de melatonină. (Melatonina fiind hormonul responsabil pentru inducerea somnolenței). Pentru a preveni problemele de somn, evită orice expunere la lumina albastră cu 30 până la 60 de minute înainte de culcare. Asta înseamnă că nu ar trebui să existe televizor, tablete, computere sau telefoane în jurul tău.  

P.S.: Dacă ai televizorul în dormitor, poți lăsa telecomanda în altă cameră pentru a te asigura că nu vei fi tentată să “trișezi”.

P.S.S.: Același lucru îl poți face și cu telefonul; crează un obicei de a nu lua mobilul în camera de somn. 

Digital wellbeing nu este despre a-ți limita timpul online, ci despre a conștientiza felul în care folosești gadget-urile. Află mai multe despre Digital Wellbeing pe theJOMO.org, ONG-ul ce își propune să aducă echilibrul în relația pe care o avem cu tehnologia. 

Categorii Lifestyle