Dieta tinereții: 12 alimente bune pentru piele și corp

Atunci când îți dorești o piele sănătoasă și luminoasă, dar și o sănătate de fier, trebuie să fii atentă la ceea ce mănânci și bei. Asta nu înseamnă diete drastice, ci o selecție smart. Știai că există regiuni numite Blue Zones în care să fii centenar nu este o excepție? Și asta doar datorită alimentației. Care este secretul tinereții și al longevității?

„Speranța de viață a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani, atingând o creștere medie de 5,5 ani. Trăim mai mult, prin urmare petrecem o mai mare parte din viață ca persoane adulte cu vârste peste 50 de ani,” explică Nicoleta Tupiță, nutriționist-dietecian.

Însă, când visăm la longevitate, ceea ce ne dorim, de fapt, este să menținem cât mai mult timp tinerețea. „Ne dorim o piele frumoasă, fără semne foarte evidente de îmbătrânire până la adânci bătrâneți. Sunt foarte multe metode cosmetice și chirurgicale, dar, înainte de a apela la acestea, trebuie să avem grijă de stilul de viață,” afirmă Nicoleta Tupiță.

Cei 3 piloni

Tinerețea este strict legată de sănătate, iar aceasta din urmă are 3 piloni importanți pe care se susține. „Aspectul tânăr se menține cu o sănătate de fier, care se traduce prin aplicarea în viața de zi cu zi a 3 principii de bază: alimentație echilibrată, activitate fizică adecvată și somn suficient,” spune nutriționistul. În ceea ce privește alimentația, există câteva recomandări care, urmate frecvent, pot menține aspectul tânăr atât la exterior, cât și la interior.

Dieta tinereții din Blue Zones

„În lume, există 5 zone, denumite Blue Zones, în care un procent mare din populație atinge vârsta de 100 de ani cu o sănătate bună. Dieta centenarilor din aceste zone a fost studiată intens și s-a ajuns la concluzia că aceștia consumă preponderent o dietă bazată pe produse vegetale, cu cantități mici de carne, pește și alte produse animale. De asemenea, alimentația acestora se bazează pe produse locale și cât mai puțin procesate,” explică specialistul în nutriție.

Secretele tinereții fără bătrânețe

Care sunt secretele alimentare ale longevității în aceste zone? Le descifrează Nicoleta Tupiță, nutriționist-dietecian.

 1. Pâine, paste și alte preparate din variate tipuri de cereale integrale (secară, orz, grâu, ovăz). Orezul, de obicei brun, este prezent mai mult la populația din Okinawa.
 2. Multe legume și fructe, dar de sezon și specifice zonei.
 3. Proteine vegetale din soia, tofu, năut, linte, fasole de toate tipurile, mazăre verde.
 4. Pește proaspăt, de la baza lanțului trofic (pești mici: sardine, anșoa, macrou, păstrăv și unele fructe de mare). Peștii mici nu acumulează metale grele, spre deosebire de cei mari, cum este tonul. În zonele Blue Zones, se consumă pește aproape zilnic, dar nu mai mult de 80-90g.
 5. Carnea este consumată doar de 2 ori pe săptămână și în porții mici de până la 60 grame, gătită.
 6. Lactatele consumate sunt iaurtul simplu, feta și alte câteva varietăți de brânză proaspătă. Laptele este înlocuit cu băuturi vegetale (migdale, cocos, soia, ovăz, etc.).
 7. Nu se consumă mai mult de 2-3 ouă pe săptămână, de la găini crescute la sol, natural. Ouăle se consumă întregi, se pare că aceste populații nu fac niciodată omletă doar din albuș, cum se întâmplă să se mai recomande în unele diete.
 8. Dulciurile se consumă doar ocazional (duminica, la masa în familie) și se îndulcește adesea cu miere sau zahăr brut de trestie sau cocos. Fructele sunt desertul preferat de aceste populații.
 9. Nucile, migdalele, fisticul și alte fructe oleaginoase sunt consumate zilnic în cantități de până la 50-60 de grame.
 10. Uleiul de măsline extra virgin înlocuiește untul.
 11. Se consumă multă cafea neagră, ceai verde sau infuzii de plante și condimente ca: turmericul, rozmarinul, ghimbirul.
 12. Vinul roșu este la loc de cinste (1-3 pahare pe zi) în aceste regiuni.

Foto: Hepta.