Diana Stănculeanu la LOVE is FUN: “România este pe locul 1 în Europa la sarcini în adolescenţă”

Diana Stănculeanu a fost invitata lui Bogdan Nicolai la LOVE is FUN pentru a discuta despre educaţia sexuală la copii şi adolescenţi. Diana Stănculeanu este psihoterapeut specializat în terapii cognitiv comportamentale şi coordonează Centrul de Educație Emoțională şi Comportamentală pentru Copii şi o rețea de centre de consiliere pentru părinți. Este practician acreditat în furnizarea de programe de educație parentală, adaptate nevoilor copiilor, doctorand în cadrul Universității Bucureşti la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi autor a numeroase studii, manuale şi articole. Iată câteva dintre întrebările importante venite din partea view-rilor şi a celor prezenţi în studioul Love is Fun:

Ce fac dacă îmi surprind copilul masturbându-se?

Nu o iau razna. Dacă am un copil la pubertate sau adolescent, mă retrag discret. Învăţ ca data viitoare, când vreau să intru în camera lui, să bat la uşa. Şi îmi spun ca este ceva absolut normal pentru această vârstă. Dacă este vorba despre un copil mult mai mic, trebuie să-l învăţ să facă acest lucru în intimitate, nu la locul de joacă sau la gradiniţă. Nu este normal să asociem masturbarea infantilă cu ruşinea. De obicei, dupa şase-şapte ani şi pana la pubertate această placere dispare. Vârful este pe la 3-4 anişori şi reîncepe pe la 11-12 ani, când ne reactivăm hormonal.

Nu le deschizi apetitul dându-le mai multe informaţii?

Nu. Informaţia nu deschide apetitul. Ea e de natură să scadă din curiozitate. Când stingi nevoia de curiozitate, comportamentul se diminuează foarte tare. Perioada de vârstă în care curiozitatea merge mână în mână cu apetitul este adolescenţa. Acest lucru ar trebui să se întâmplă cu ghidaj parental.

Care sunt riscurile lipsei de educaţie sexuală?

România este pe locul 1 în Europa la sarcini în adolescenţă. Vârsta de debut este în jurul a 14 ani, deci lucrurile se întâmplă oricum. Mame prea tinere, boli cu transmitere sexuală, debut sexual în condiţii extrem de nepotrivite, în necunoaştere de cauză. Am vorbit cu fete care nici nu ştiau ce s-a întâmplat şi cum s-a întâmplat…

Cât este de traumatizant pentru un copil să-şi prindă parinţii făcând dragoste?

Şi aici depide de vârsta copilului. Dacă sunt foarte mici, habar nu au peste ce au dar, iar trauma este mai mult a părinţilor. Până la 5-6 ani nu ar trebui să ne facem probleme. După 7 ani copiii se prind, dar vor fi mai mult într-o zonă de amuzament. Adolescenţii vor înţelege rapid despre ce e vorba şi vor avea reacţii de admiraţie, de genul “Ha, ha, ha! Ia uite, babalâcii încă o fac” sau  de uşoară repulsie “Îu! Parinţii meu fac sex…”. Dar, în niciun caz nu vorbim de traumă…

Urmăreşte aici întreaga emisiune: