Destinații cool pentru shopping vintage în Paris

hepta_2306268

O vizită la Paris nu este completă fără o sesiune de shopping. Însă, pe lângă label-urile favorite, ce-ai zice de o (aven)tură pentru a descoperi piese unicat? Îţi propun trei dintre locurile prin care, atunci când am timp, îmi place să dau o raită de fiecare dată când vizitez Parisul.

Dacă ai o după-amiază liberă în Paris, următoarele trei locuri merită vizitate fie şi numai pentru experienţă inedită, chiar dacă nu eşti neapărat în căutarea vreunui obiect vintage.

Deschis oficial în 1885, Le marché aux Puces de Saint-Ouen este o destinaţie binecunoscută celor aflaţi în căutare de comori vintage, fie că este vorba de piese remarcabile de mobilier, de accesorii semnate de case de bijuterie distinse, de reviste sau vederi din epoci apuse, ori piese vestimentare ale unor creatori celebri.

Situat la periferia nordică a oraşului (Porte de Clignancourt), aşa-numitul târg de vechituri este deschis în fiecare sâmbătă, duminică şi luni, şi numără peste 1.700 de standuri, dintre care 1.400 de anticariat. Peste cinci milioane de oameni îl vizitează anual şi există chiar şi un serviciu de ghid, care te poate orienta către standurile care te-ar interesa, în funcţie de preferinţele tale, şi poate negocia pentru ţine cele mai bune preţuri.

Îţi recomand însă adevărata experienţă a târgului – şi anume, o plimbare la pas printre standuri. Chiar dacă nu vei apuca cu siguranţă să îi parcurgi întreaga suprafaţă, acesta este organizat astfel încât să îţi ofere posibilitatea să localizezi cu uşurinţă aria care te interesează (fie că e vorba de piese obiecte de artă, haine, bijuterii, sau orice altceva).

Strict vorbind despre modă, pregăteşte-te să găseşti comori de tot felul, şi la tot felul de preţuri – am dat peste piese spectaculoase de bijuterie semnate Yves Saint Laurent, Bvlgari – şi chiar un stand imens dedicat în totalitate creaţiilor Chanel, toate la preţuri chiar mai mari decât ale bijuteriilor din colecţiile curente ale aceloraşi mărci (este vorba, la urmă urmei, de piese de colecţie), însă am descoperit de asemenea ceasuri de buzunar datând de acum un secol, la numai câţiva euro.

Și dacă te nimerești prin zonă, nu rata un prânz sau măcar o gustare la Ma Cocotte (restaurant sub semnătura arhitectului Philippe Starck) – 106 Rue des Rosiers – unde poți savura delicii preparate dupa rețete tradiționale, care te duc cu gândul la bunătățile din bucătăria bunicii – o bunică gospodină care gătește lucruri gen velouté sau parmentier de boeuf.

ma cocotte

În cazul în care nu ai timp sau răbdare să parcurgi kilometri întregi de standuri după standuri, dă în schimb o raită prin Le Marais. De la brand-uri franceze (Sandro, The Kooples, Eleven Paris, Zadig & Voltaire, etc), şi până la boutique-uri multibrand de lux, precum L’Eclaireur, Merci sau The Broken Arm, Marais-ul este, de ceva vreme, destinaţia de shopping cea mai cool a Parisului.

Printre ele, însă, stau ascunse boutique-uri minuscule, fără nume sau firmă, care vând haine şi accesorii vintage. În mare parte vei găsi piese care nu sunt semnate de vreun designer celebru, însă dacă eşti îndeajuns de hotărâtă încât să te dedici căutării, nu se ştie niciodată peste ce comori poţi da (în cazul meu, cercei Yves Saint Laurent din anii ’80).

Rue de Lancry, situată în 10ème arrondissement, este o altă adresa cool pentru shopping vintage. La numerele 12 şi 47 găseşti un boutique simpatic cu decor multicolor, respectiv, o consignaţie chic, unde poţi găsi un mix de brand-uri celebre şi piese handmade.

Foto: hepta.ro, Ma Cocotte