Despre sport în sarcină și nu numai, cu Gabriel Toncean (președintele Federației Române de Fitness și Culturism)

Ai spune ca viața lui este sportul. Și că își petrece ore multe în sală. Și, totuși, Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Fitness și Culturism, are mai mult timp pentru familie. Promotor al mișcării și al unui stil de viață sănătos, șeful de la Fitness își antrenează soția, amicii și…copiii. Maura are 8 ani și îi este ajutor de bază la federației iar juniorul familiei, de doar 7 luni, petrece timp în sală, alături de părinții lui. Șeful Federației Române de Fitness și Culturism le recomandă doamnelor antrenamentul cu moderație și mișcarea în aer liber.

Cât de importantă este mișcarea și cât de des ajungeți în sală?

Fac sport de la vârsta de 3 ani, când părinții m-au pus pentru prima dată pe schiuri. De atunci nu îmi pot concepe viața fără sport. La finalul fiecărei activități sportive pe care o desfășor, starea mea de bine ajunge la cote maxime iar această senzație rămâne pe întreaga perioadă a zilei. Deci este clar și pot confirma asta, că mișcarea fizică (aerobă sau anaerobă, oricare ar fi ea), are o importanță majoră în viața noastră. De foarte mulți ani încoace îmi organizez astfel timpul încât să fac 5 antrenamente pe săptămână.

Au românii apetență pentru mișcare mai mult decât alte nații?

În ultimii ani, sportul a devenit o prioritate pentru români, fapt ușor de sesizat văzând sălile pline, parcurile aglomerate și interesul crescut pentru o viață sănătoasă. Probabil, aparent pare că ar fi un interes crescut față de alte nații, dar să nu uităm că la noi educația pentru sport doar acum se conturează oarecum, pe când în majoritatea țărilor civilizate deja totul funcționează din inerție, fiind bine implementată sintagma “sport= sănătate”!

Sunteți antrenorul soției dvs. Cum ați reușit să o ajutați să slăbească după sarcină?

Sunt soțul, soție mele 😃. Și sunt un soț care își dorește o soție sănătoasă, veșnic frumoasă și cu care să mă pot mândri pentru tot restul vieții mele. Pentru asta colaborăm perfect, eu venind cu experiența mea iar ea cu dorința femeii moderne. Un corp este idem unei mașini, trebuie să îl întreți. Antrenament, regim alimentar sănătos și o gândire pozitivă au ajutat-o pe Simona să revină rapid la forma inițială pe care a avut-o înaintea sarcinii. Referitor la refacerea după naștere, aceasta a fost una treptată, dar bazată pe constanță și echilibru. Totul a decurs perfect pentru că pauza nu a fost una mare, ea venind la sală și făcând exerciții ușoare, cardio și stretching până cu o zi înaintea nașterii. Dar nu vă dați seama ce mult a ajutat-o sportul la naștere… a născut natural, la 30 de minute după ce am ajuns la maternitate, fără anestezii etc. Sportul chiar face minuni 🙂

Ce le recomandați proaspetelor mămici, când e ok să se întoarcă în sala de sport?

Le recomand să își analizeze foarte bine refacerea. Este foarte important să o ia treptat, cu exerciții ușoare de stretching acasă, gradual, dar făcute corect și concentrat după care să meargă din nou la sală. Timpul de refacere diferă de la o persoană la alta, dar, dacă ne dorim ceva cu adevărat așa se va întâmpla. Personal, recomand tuturor mămicilor care doresc să aibă o revenire sănătoasă, să apeleze la specialiști. Aceștia le vor monitoriza activitatea și le vor ajuta cu cele mai bune sfaturi.

Cum reușiți să vă împărțiți între job si familie? Sunteți președintele Federației române de fitness și culturism și tată a 2 copii.

Spre deosebire de multe alte relații, în care aud în dese rânduri că se “sufocă” stând prea mult unul cu celălalt, noi din prima zi a relației noastre ne petrecem aproape tot timpul împreună. Și asta ne-a apropiat fantastic de mult. Având pasiuni comune ne-am modelat ușor unul după celălalt și ne-a ușurat mult existența. Consider că respectul oferit familiei, reflectă inclusiv în reușitele profesionale. Și am făcut tot posibilul să fim un exemplu pentru copii iar creșterea lor să fie una sănătoasă din toate punctele de vedere!

Ce nu ați recomanda femeilor aflate în perioada de după sarcina să facă? Unele au tendința să țină cure de slăbire sau să își petreacă foarte mult timp în sala de sport pentru a-și redobândi silueta. E sănătos?

NU aș recomanda să exagereze cu sportul, pentru că din dorința de a se reface mai repede putem greși. NU aș recomanda să își găsească scuze să nu facă mișcare, dată fiind starea de oboseală și uzură din perioada imediat următoare nașterii, pentru că cea mai bună recuperare este sportul! Iar cel mai accentuat “NU aș recomanda” este să țină regimuri alimentare extreme. Cuvântul echilibru trebuie să fie permanent folosit atât în antrenament cât și în modul de a ne hrăni. Foarte multe femei s-au îmbolnăvit tocmai datorită faptului că au vrut prea mult și dintr-o dată.

Care este momentul preferat al zilei?

Pentru că sunt un tip pozitiv, pentru mine toate 24h ale zilei sunt trăite la aceeași intensitate. Găsesc o utilitate frumoasă fiecărei clipe astfel încât să fiu fericit mereu! Zilnic îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru viața pe care o am!

Cum privește un tătă de fată viitorul?

Cu mult optimism! Și, bineînțeles, cu multă educație pentru sport! Generațiile viitoare trebuie să vadă în noi un exemplu iar ei să fructifice rigurozitatea noastră raportată la știința și vremurile care vor veni.