Denisa Nicolae: „Ideo Ideis înseamnă prieteni, curaj, entuziasm”

Denisa Nicolae: „Ideo Ideis în seamnă prieteni, curaj, entuziasm”

Vacanța de vară înseamnă pentru unii adolescenți tabere de creație în care care filmul și teatrul devin portaluri către cunoașterea de sine. Denisa Nicolae, coordonatorul taberelor Ideo Ideis, ne aduce toate detaliile.

Interviu de: Adriana Moscu

Ideo Ideis își are rădăcinile în Alexandria, un oraș care n-a avut niciodată un teatru. Aici, un grup de adolescenți s-a decis în urmă cu 15 ani că are nevoie de mai mult pentru propria dezvoltare. Și a creat ceea ce au numit un festival de teatru tânăr. Între timp, comunitatea a crescut și festivalul s-a ramificat, devenind, treptat, o adevărată sărbătoare dedicată trupelor de teatru de adolescenți din mai multe orașe.

Una dintre cele mai noi propuneri Ideo Ideis – Taberele de Arte Performative și revelații, struturate în patru module (film, teatru, dans, muzică) de câte o săptămână săptămână, care se vor desfășura în perioada 11 iulie-8 august).

Despre locul de întâlnire, Satul Prunilor, o oază de bine din comuna Pietroșița, județul Dâmbovița, despre mentori și traineri și despre vibe-ul unui festival îndrăzneț și proaspăt ca publicul căruia i se adresează, am vorbit cu actrița Denisa Nicolae, coordonator al taberelor, legată profesional și personal, de 13 ani încoace, în nenumprate feluri de Ideo Ideis.

Denisa Nicolae:

Ce înseamnă pentru tine Ideo Ideis, în general și transformarea de anul acesta, în special?

Prieteni. Curaj. Entuziasm. Am asociat dintotdeauna Ideo Ideis cu perioada din an în care lucrez alături de oameni dragi să aducem bucurie tinerilor și să ne aducem și nouă bucurie prin întâlnirea cu ei. Am fost martoră la creșterea festivalului, a puștilor care au trecut pe-acolo, la creșterea și dezvoltarea noastră ca grup și asta mă bucură teribil.

Simt că Ideo nu stă pe loc și pentru că sunt o persoană căreia îi place schimbarea, transformarea de anul acesta a brandului Ideo Ideis m-a găsit foarte dornică și entuziasmată să fac parte din echipa care face posibili noii piloni Ideo Ideis. Pentru că ne-am dorit ca Ideo Ideis să fie mai mult decat un festival, noii piloni vin să susțină și să completeze idea de educație alternativă prin artă și au apărut din dorința de a avea mai multe iterații anual, care să ajungă la cât mai mulți tineri din România.

Sigur, ca orice produs nou, probabil va avea nevoie de timp să crească, să ajungă la anvergura festivalului, dar am încredere că avem know-how-ul s-o facem si s-o facem bine. E o transformare necesară, firească, aș spune, care pentru mine, în rol de coordonator al pilonului care se lansează vara aceasta Taberele de Arte Performative și revelații – a venit cu un boost de curaj, creativitate, asumare, responsabilitate, dar și cu foarte multe satisfacții.

Denisa Nicolae:

Așadar, știm ce vei face vara aceasta. Când și ce se va întâmpla acolo, care este rolul tău, concret?

Taberele vor avea loc între 11 iulie și 8 august și se adresează tuturor adolescenților cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani, pasionați de film sau teatru, dornici să-și crească creativitatea, să se dezvolte personal, să cunoască tineri cu aceleași interese. Din scurta întâlnire pe care am avut-o cu ei pentru a ne cunoaste înainte de tabără, pot să spun că sunt adolescenți cu un grad mare de maturitate și profunzime, cu o capacitate uluitoare de a se conecta, cu o nevoie aproape unanimă de autocunoaștere și exprimare a propriei identități.

Timp de o săptămână întreagă (de duminică până duminică) participanții lucrează într-un retreat în natură, la Satul Prunilor, alături de un regizor, la crearea unui produs artistic original, un scurt-metraj în cazul taberei de film, un spectacol în cazul taberei de teatru.

Filmarea scurt-metrajului se va face cu o  echipa profesionistă de filmare care va fi prezentă în tabără, iar participanții la Tabăra de Teatru vor lucra la construirea decorului și a costumelor cu un scenograf. Proiecția scurt-metrajelor si reprezentarea spectacolelor are loc în ultima zi, eveniment la care sunt invitați și părinții și prietenii.

În drumul lor spre descoperirea și creșterea creativității sunt însoțiți și ghidați de mentori, profesioniști pe care atât noi cât și ei îi admirăm, care sunt repere în domeniul artistic în care activează: Andi Vasluianu, Alexandru Papadopol, Pavel Bartoș, Marius Manole, Dana Rogoz.

Rolul meu în tabere a început o data cu design-ul pe care l-am făcut pentru fiecare tabără în parte, stabilirea activităților și crearea unor experiențe pe care ni le dorim transformatoare pentru participanți. Apoi, sigur, rolul de coordinator vine la pachet cu tot ansamblul organizatoric, cu responsabilitatea și grija ca participanții să se simtă într-un mediu safe pentru a crea și a se dezvolta. N-am putut sa stau departe de rolul de facilitator sau de trainer, așa că unele actitivăți, misiuni individuale sau de grup mă vor pune față în față cu participanții.

Denisa Nicolae:

Este prima ta experiență în această calitate, de coordonator? Dacă da, la ce te aștepți, dacă nu, cum a fost în experiențele anterioare? Ce ai învățat de la adolescenții participanți?

Este prima experiență în calitate de coordonator al unui întreg pilon și unul care e la prima ediție. De-a lungul anilor, am trecut la Ideo Ideis prin diferite funcții în organizarea Festivalului. Sunt în continuare coordonator al atelierelor de teatru tânăr și al celor de măiestrie în cadrul festivalului.

Mă ajută, sigur, experiența anterioară în organizare. Îmi place teribil să vorbesc cu oamenii, să-i cunosc, să le înțeleg nevoile. Am învățat și învăț din fiecare experiență și unul dintre cele mai importante lucruri învățate este acela că e nevoie de timp să organizezi, să dezvolți, să crești ce ți-ai propus. Și e nevoie de o echipă faină care să te susțină.

Fiecare întâlnire cu adolescenții mă învață sa fiu conectată la prezent, să ascult, să mă bucur, să înțeleg ca toată lumea are nevoie să fie auzită, respectată, iubită.

Denisa Nicolae
Cu soțul și partenerul său de scenă, Liviu Romanescu.

Care este cea mai frumoasă amintire a ta legată de Ideo Ideis?

Am multe amintiri frumoase la Ideo, dar de departe cea mai frumoasă și prima care îmi vine în minte este momentul în care Liviu m-a cerut în căsătorie în timpul unui spectacol pe care îl jucam împreună în festival. Nu cred să existe un moment și un loc mai bun în care să fi ales să facă asta. Suntem amândoi profund legați de Ideo, Liviu e cel care m-a dus prima dată acolo, acum 13 ani. Ne simțim ca acasă, cu prieteni, cu oameni lângă care am crescut. A fost un moment foarte emoționant la care au luat parte, iată, oameni dragi nouă. La Ideo, oamenii ne sărbătoresc momentul cererii în căsătorie în fiecare an.

Denisa Nicolae
Denisa, fotografiată de soțul său, Liviu Romanescu.

Ești actriță. Ți-ai dorit dintotdeauna să joci? 

Nu  știu dacă dintotdeuna. De prin clasa a VI-a sigur, când nu a mai existat o altă variantă. Vin din Târgoviște, un oraș în care Teatrul s-a înființat abia când eram clasa a IX-a și deja știam precis ca asta vreau să fac. M-am îndrăgostit de spectacol, de repetiții, de emoțiile aferente datorită surorii mele care făcea parte dintr-o trupă de teatru de amatori. Și de-atunci am făcut tot ce am putut sa mă dezvolt în zona asta, să văd mai mult teatru, să învăț.

Denisa Nicolae

Îți mai amintești cum s-a simțit pentru tine adolescența? Ce a fost frumos, ce ți-ar fi plăcut să experimentezi și nu ai avut cum?

S-a simțit foarte bine adolescența mea. Târgoviște este un oraș mic, frumos, în care mă simțeam în siguranță și puternică. Din fericire, am niște părinți care m-au susținut în toate alegerile mele, au fost lângă mine la toate reușitele și m-au învățat să nu mă las descurajată de piedici sau eșecuri. Eram o adolescentă super ambițioasă, cu multă încredere de sine, îmi verificam și uneori exageram calitățile de lider. Îmi displăcea nedreptatea (încă îmi displace) și îmi asumam deseori rolul de apărător al celor care, credeam eu, nu se pot apăra singuri.

Mi-ar fi plăcut, poate, să ies mai mult și mai des din mediul confortabil mie, să călătoresc mai mult. Mi-ar fi plăcut tare să fi participat la festivaluri de teatru pentru adolescenți. Mulți colegi de-ai mei se cunosc din festivaluri. Da, mi-ar fi plăcut să împărtășesc lucrul ăsta cu ei.

Denisa Nicolae
Afișul spectacolului Masculin.

În ce spectacole te vedem în această perioadă și în viitorul apropiat?

Tocmai am avut premiera celei mai noi producții Vanner Colective (Asociația culturală din care fac parte), în colaborare cu Teatrul Apollo 111.  Spectacolul se numeste Cassandra, este un spectacol puternic, complex și frumos, de care sunt foarte mândră. În afară de asta, o dată cu reluarea activității la sediu a teatrelor, mă întorc în Lungs la Teatrul Act, la unteatru în Tot ce-i minunat în lume și Lemons, Lemons, Lemons, Lemons, la Centrul de Teatru Educațional Replika în Monster. Și la toamnă scoatem premiera Monster la unteatru, spectacol jucat doar in online până acum.

Denisa Nicolae
În Lungs, alături de Liciu Romanescu.

Care este spectacolul preferat în care ai jucat?

Lungs, de la Teatrul Act. E primul spectacol pe care Vanner Collective l-a produs, e primul spectacol în care am jucat cu Liviu, e spectacolul în care m-a cerut în căsătorie. Cu toate că problemele cuplului din Lungs par foarte străine de cum suntem noi în cuplu, vorbește totodată cel mai puternic despre noi doi.

Dar cel care ți-a stârnit cele mai multe întrebări?

Același Lungs. Spectacolul în sine stârnește multe emoții și întrebări,  e un proces de sondare în propria persoană și în partener, în ce înseamnă aducerea unui copil pe lume.

Denisa Nicolae
În spectacolul Cassandra

Cel mai dificil dintre toate?

Cassandra. Spectacolul este unul puternic performativ, cu multă mișcare, cântece, treceri rapide, pentru care ne-am antrenat intens și am scormonit printre cele mai autentice emoții.

În ce alte proiecte ești implicată?

Asa cum am spus, sunt membru fondator și unul activ în Asociația Vanner Collective. Creăm și producem spectacole cu teme actuale, cu povești puternice, pe subiecte care pe noi ne intrigă și emoționează. Fiecărui spectacol i-am dedicat o campanie care vorbește pe tema aleasă în diferite moduri – sesiuni Q&A cu specialiști din domeniul sănătății mintale, cu organizații care luptă pentru libertatea de exprimare sau acum, pentru Cassandra, o expozitie cu portrete mamă-fiică, expoziție care vorbește despre „moștenirile” primite. Și bineînțeles, Ideo Ideis. Taberele și Festivalul.

Denisa Nicolae
Alături de Liviu Romanescu

Nu ești singura artistă din familie. Cum sunt colaborările cu soțul tău? E mai greu pe scenă împreună față de o scenă jucată cu un alt actor?

Cred că ce avem eu și Liviu pe scenă este o chimie extraordinară, un confort și o siguranță de a fi împreună, o legătură puternică și nedisimulată care transpare în orice spectacol am jucat împreună. Așadar, ador să joc cu Liviu, este un actor extraordinar și un partener de scenă atent, creativ, puternic, empatic. Ne cunoaștem foarte bine, ne înțelegem foarte bine, e fantastic să lucrez cu el.

Foto: Liviu Romanescu; arhiva personală

Categorii Lifestyle