Defecte transformate în decorațiuni: interviu cu inițiatoarele proiectului moft

1

Un proiect care privește cu umor defectele, le transformă în decorațiuni și, în final, într-o operă de artă. Așa s-ar descrie, pe scurt, interesantele obiecte de ceramică imaginate de echipa moft (cea care a dezolvat conceptul de spațiu si designul expoziției Emotion In Motion). „moft este o inițiativă de design ce promovează atitudini și opinii relaxate despre interior, arhitectură și obiect”, spun Irina Constantin și Ana Teodorescu, cele două care semnează proiectele moft.

Cum a apărut ideea proiectului moft?

moft există în mintea Anei înainte să ne cunoaştem. Era un fel declarativ de a comunica un stil de viaţă. Odată ce am luat decizia de a lucra împreună, ne-am dat seama că amândouă ne identificăm cu ideea brandului, şi aşa am ales să construim în continuare pornind de la bazele existente.

De ce proiectul vostru cu obiecte din ceramică se numește Ireverent?

Ireverent este o manifestare obraznică a noastră. Un proiect de ceramică dezvoltat împreună cu artizani şi ceramişti locali. Acesta dispută căutarea perfecţiunii şi a eficienţei în societatea contemporană. Ideea vine ca răspuns la standardizare, la modul în care comoditatea şi conformitatea au devenit obiective şi sensul cuvântului „viaţă” a fost înlocuit de „mod de viaţă”, conducând la o „de-texturalizare” graduală şi insidioasă a casei. Conceptul de design vorbeşte despre un produs funcţional cu diferite utilităţi în viaţă de zi cu zi, menținându-şi simţul umorului şi invitând utilizatorul să interacţioneze diferit cu un obiect obişnuit.

3

Câţi artizani şi ceramişti au participat la proiect? Cum i-aţi ales?

Întâmplarea face că o bună perioadă de timp am avut biroul la NOD Makerspace, unde am intrat în contact cu o grămadă de oameni interesanţi şi pasionaţi de diferite domenii creative. Prototipul paharului Ireverent l-am făcut cu un singur artist ceramist alături de care am lucrat îndeaproape la tot ce înseamnă texturi, materiale şi culori. Restul e istorie.

Unde va fi prezentat acest proiect? După Bucureşti.

Proiectul a fost lansat anul acesta în cadrul expoziţiei centrale de la Romanian Design Week. Momentan este disponibil în showroom-ul nostru (Bulevardul Aviatorilor, numărul 39 / programări vizite: 0723 634 994) şi online pe moftplus.com. Vă anunţăm dacă se confirmă oficial şi alte apariţii în spaţii publice.

8 (1)

Cât de important e simţul umorului în opera de artă?

Umorul este o formă de inteligenţă, iar artă este despre emoţie. Umorul reprezintă o practică socială utilă în evoluţia cognitivă a unei persoane şi/sau a unui grup. La fel se întâmplă şi cu arta: este o unealtă de cunoaştere indiferent de starea pe care ne-o transmite. Cumva eşti extra dacă te face să râzi, dar totul e relativ şi subiectiv.

Irreverent | moft from moft plus on Vimeo.

Ce urmează după ceramică? Alte materiale cu care să faceţi astfel de proiecte?

După Ireverent şi NUOI, seria 1, lucrăm la un nou concept de design. Va putem spune doar numele: MOD şi că implică combinaţii de materialităţi neaşteptate şi surprinzătoare. De asemenea, în august semnăm conceptul şi design-ul de spaţiu pentru Emotion In Motion, o expoziţie de fotografie a Romanian Polaroid Photographers. Evenimentul are vernisaj pe 17 august, la KUBE Musette, pe Calea Victoriei 114.

noui 1
Exemple din proiectul NOUI, seria 1
nuoi 2
Exemple din proiectul NOUI, seria 1

Despre voi, pe scurt…

Ana Teodorescu e zodia leu şi a studiat arhitectură la L’École Naţionale Supérieure des Arts Visuels de La Cambre, Bruxelles. Irina Constantin e zodia berbec şi a studiat modă la UNARTE, Bucureşti. Ca extra kinky fact va spunem că facem şi #foodporn la moft. Este vorba despe NOI, un proiect de food styling, aflat acum în stare latent, dar pe care plănuim să îl actualizăm curând. Stay tuned!

Credite video Ireverent: video: Codruţ Sebastian Neguţ; personaj: Grațiela Brâncuşi; make-up: Mirela Constantin.