De la o condamnare pe viață la o carieră de avocat – Isaac Wright Jr., sursa de inspirație pentru serialul For Life

Serialul dramă Pe viață (For Life) poate fi urmărit în fiecare luni seara, de la ora 22.00, pe AXN și este inspirat din povestea reală și impresionantă a lui Isaac Wright Jr., un fost condamnat pe nedrept la închisoare pe viață, care reușește prin forțele proprii să schimbe sentința și să își reconstruiască viața. 

Aaron Wallace (Nicholas Pinnock) este fostul patron al unui club de noapte, actual deținut, care execută o condamnare la închisoare pe viață după ce a fost acuzat pe nedrept ca fiind șeful unei bande de traficanți de droguri. Timp de nouă ani, în închisoare, Aaron studiază dreptul, fiind decis să își demonstreze nevinovăția și să se reîntoarcă alături de familie. 

Ca parte a acordului de a o ajuta pe Safiya Masry (Indira Varma), șefa închisorii în care acesta își execută pedeapsa, lui Aaron i se permite să ia diferite cazuri și să le susțină în sala de tribunal.  Astfel, în timp ce jură să-și ajute colegii deținuți să caute dreptate, luptă pentru a-și răsturna propria sentință, expunându-l public pe procurorul lipsit de etică care l-a pus după gratii, Dez O’Reilly.  Pe plan personal, Wallace se străduiește să rămână în relații bune cu fosta soție, Marie, și cu fiica lor adolescentă, Jasmine.

Wright Jr. a fost producător muzical până în 1989, când a fost acuzat de conducerea unei rețele de trafic de cocaină și încarcerat. După un proces lung, acesta a fost condamnat în 1991 la închisoare pe viață. După șapte ani în spatele gratiilor și nenumărate încercări de a-și demonstra nevinovăția, reușește în 1996 să fie exonerat de toate capetele de acuzare și pus în libertate. Achitarea sa a venit după ce a reușit să demonstreze că cei care l-au pus sub acuzare, inclusiv procurorul de caz, au acționat ilegal prin mărturii false, încălcări ale procedurilor și înțelegeri tacite.

Drumul său ulterior până la o carieră juridică a fost plin de obstacole – deși a trecut examenul pentru barou în 2008, admiterea sa a fost amânată prin diferite investigații timp de nouă ani. De abia în 2017, Wright Jr. reușește să fie inclus cu drepturi depline în cadrul baroului din New Jersey. În prezent, Isaac Wright Jr. practică avocatura și și-a anunțat candidatura la primăria New York-ului.

Pe viață (For Life) este produs de Sony Pictures Television și ABC Studios. Issac Wright (Producător executiv și sursa de inspirație), Doug Robinson (Producător executiv) și Curtis 50 Cent Jackson (Producător executiv, Cassius) au discutat despre noul serial în cadrul unui interviu pentru Sony Pictures. Întrebat cum se simte când vede această poveste adusă în fața publicului și oamenii pot vedea ce i s-a întâmplat, Isaac a declarat este un sentiment uimitor, dar pe lângă acest sentiment, existența acestui serial este importantă din prisma limitările pe care le am în a ajuta alți oameni, eu fiind singur. Fiind disponibil la televizor, această poveste are capacitatea de a atinge și a ajuta oameni la care eu nu pot ajunge. Acest aspect este foarte important pentru mine, este inspirațional”. Mai mult, aceasta recunoaște că opțiunea de a renunța la luptă nu a fost o opțiune – Am navigat prin sistem fiind paranoic, pentru că lucrurile pe care le vedeam, pe care credeam că voi putea să le fac, nimeni altcineva nu le putea vedea. Majoritatea oamenilor credeau că sunt nebun. Există o linie subțire între o persoană delirantă și o persoană vizionară. Vizionarul transformă o amăgire în realitate. Pentru mine, nu a existat niciodată un moment în care să nu cred că voi merge acasă. Chiar dacă mi-am susținut singur cazul, m-am autoreprezentat, când mi-am dat seama ce aveau să-mi facă, din acel moment a fost vorba doar despre a nu-i lăsa să mă închidă. Au fost atât de multe lucruri care ar fi putut merge prost, care ar fi schimbat rezultatul, însă totul, cumva, s-a aranjat.” 

50 Cent a aflat despre acest proiect prin intermediul unui prieten: “Un prieten mi-a făcut cunoștință cu un prieten de-al lui Isaac. Inițial, după ce am vorbit cu Isaac și i-am auzit povestea, aveam o altă oportunitate de proiect, tot în sfera legală. După ce am auzit povestea lui Isaac, am vrut să fuzionez cele două idei, folosind perspectiva sa reală. Uneori, scenariștii se îndrăgostesc de ideile lor, deci nu se adaptează foarte bine. Astfel, eram într-o zonă în care simțeam că am nevoie de ajutor. Trebuia să găsesc pe cineva care să mă ajute să găsesc piesele potrivite pentru a pune puzzle-ul laolaltă. Și atunci a intervenit Doug Robinson. Ca un supererou.”  Mai mult, 50 Cent interpretează rolul Cassius în serial, despre care menționează: „A fost deja în alte închisori și vede clemența ca pe o oportunitate de a merge chiar mai departe. Doar că nici măcar nu realizează privilegiul acestor circumstanțe.”

“Momentul în care Cassius apare, dinamica serialului se schimbă. Este minunat, aruncă în aer tot ce încearcă Safiya să facă și devine o provocare imensă pentru reformele pe care încearcă să le facă. Acesta este lucrul pe care îl iubesc la personajul Cassius – el nu înțelege de ce Aaron vrea să părăsească închisoarea. El spune: <<Aici e grozav>>. Se adaptează rapid, controlează traficul de droguri, controlează paznicii, controlează totul. Într-o lume în care oamenii vor să aibă succes, el are cel mai mare succes în cadrul sistemului penitenciar”, o recunoaște producătorul Doug Robinson, în timp ce Isaac afirmă că „personajul interpretat de 50 Cent reprezintă o realitate reală din sistemul penitenciar.”

Serialul procedural va prezenta în fiecare episod un nou caz al unui deținut, având ca temă centrală eforturile pe care Aaron le face pentru a-și recăpăta libertatea. Există un moment când personajul Aaron Wallace recunoaște că folosește cazurile celorlalți condamnați pentru a obține ceea ce dorește. Întrebat dacă reflectă cum s-a simțit și dacă este adevărat că uneori oamenii alături de care a lucrat aveau o altă agendă, Wright Jr. a declaratUnul dintre lucrurile despre viața în închisoare este că imită ceea ce se întâmplă în viața reală, dar într-un mod întunecat. În viața reală trebuie să-ți sufleci coatele; și în închisoare trebuie să faci același lucru. Este un schimb. Dacă ești în căutarea unei beneficiu, favoarea respectivă are valoare pentru cineva și trebuie să plătești pentru ea. Fie că sunt favoruri, secrete, trimiterea de bani în exterior. Acest lucru se întâmplă între deținuți, paznici și administrație. Există un schimb între aceste elemente pentru a supraviețui. Viața merge mai departe pe baza acelor tipuri de schimburi, a acelor tipuri de tranzacții pe care le faci.

Mai mult decât atât, For Life explorează defectele sistemului penal și juridic american și demonstrează, încă o dată, că un om care luptă pentru adevăr poate face diferența. Întrebat dacă a avut vreo  îndoială sau emoții să spună o poveste atât de critică față de sistem, Doug Robinson a concluzionat: „Nu, este de fapt o oportunitate interesantă. Există o problemă cu sistemul de justiție din această țară, în special cu un exces de condamnări, iar oamenii care nu au mijloace economice sunt obligați să accepte diferite sentințe sau înțelegeri. Vrei să înfrunți viața în închisoare sau vrei să stai doar 20 de ani? Atunci când acestea sunt opțiunile și nu crezi că ai vreo șansă de a învinge sistemul, accepți cei 20 de ani. Lucrul uimitor din povestea lui Isaac este că, fără o diplomă de facultate, fără o diplomă în drept, el nu a renunțat. A crezut în propriile puteri, s-a autoeducat, a luptat și a bătut sistemul. Acesta este mesajul pe care vrem cu adevărat să-l transmitem.” 

Foto: Sony Pictures Entertainment

Categorii Lifestyle