Header-March-2019

De la accesorii-fetiș la piese fashionable

FLEET-ILYA-HORSE_448a0c9a-e451-4035-8699-f08844a27f15_1024x1024 2

Odată instrumente care serveau exclusiv punerii în scenă a fanteziilor BDSM, harnaşamentele, corsetele din piele ori latex, colierele tip zgardă/lesă şi alte astfel de accesorii sunt, în prezent, piese statement ce pot fi reperate pe cele mai fashionable figuri din industrie, de la staruri rock, la supermodele, la street style stars.

Evoluţia pieselor fetiş de la accesorii de boudoir, utilizate pentru dominare, la statutul de piesă ultra-cool, ce creează purtătoarei, într-un contrast inedit, o imagine puternică şi încrezătoare, se datorează, în mare măsură, măiestriei cu care acestea au fost transformate, în ultimii ani, în veritabile objets d’art, de către designeri avantgarde precum Zana Bayne, Fleet Ilya, ori Atsuko Kudo.

În prezent un brand artizanal de accesorii şi poşete din piele produse în Garment District din Manhattan, Zana Bayne a început în 2009 ca un proiect al unei absolvente al Facultăţii de Artă Conceptuală din San Francisco, care crea în propriul apartament piese din piele inspirate de estetica S&M.

Foto: Zana Bayne
Foto: Zana Bayne

De atunci şi până în prezent, brand-ul a crescut într-un proiect ce include colecţii de haine şi accesorii, divizate pe sezoane, alături de o linie de menswear şi una de genţi. Pe lângă un grup de fani care include style influencers precum Madonna, Lady Gaga, Rei Kawakubo sau Debbie Harry, Zana Bayne a bifat de asemenea colaborări cu brand-uri ca Marc Jacobs, Comme des Garcons, sau Prabal Gurung, iar piesele brand-ului sunt disponibile în concept store-uri precum Dover Street Market, ori Opening Ceremony. Îmbinând simboluri oculte cu tehnici specializate de prelucrare a pielii, Zana creează în atelierul sau din New York ceea ce denumeşte „post-fetish wear” – de la fuste, bustiere, corsete, la coliere, hamuri, brăţări, toate din piele sau PVC, şi detalii metalice.

Utilizând metode tradiţionale de modelare a pielii pentru crearea şeilor de călărie, Fleet Ilya este un alt label vizionar care transformă conceptul de accesorii BDSM în piese high fashion.

9
Foto: Fleet Ilya

Stabiliţi în Londra, Ilya Fleet, expert în realizarea accesoriilor de călărie și Resha Sharma, absolventă de design grafic la Central Saint Martins, îmbină procedee artizanale de prelucrare a pielii, cu tehnici moderne de modelare şi sculptare a ei, pentru a imagina piese ce pot fi purtate drept accesorii ready-to-wear, ori ca veritabile accesorii bondage. Produse într-un atelier din East London, piesele pornesc de la prototipuri realizate din hârtie, pe care se experimentează apoi cu diverse forme şi structuri. Colecţiile cuprind genţi şi hamuri, dar şi accesorii cu alură intens erotică, precum măşti metamorfice, ca cele de vulpe sau câine.

Creaţiile semnate Fleet Ilya au fost purtate de Kendall Jenner şi Kate Moss pe coperta revistei LOVE, incluse în show-uri Comme des Garçons, şi fotografiate de nume proeminente din industrie, precum Renkin sau Olivier Zahm.

Alături de accesoriile din piele, care invocă, prin natura lor, o imagine subversivă şi provocatoare, creaţiile din latex se situează cot la cot în iniţiativa de a ridica piesele-fetiş la rangul high-fashion. Favorit al lui Lady Gaga, Beyoncé şi Kim Kardashian, Atsuko Kudo a pornit ca un proiect al designerului cu acelaşi nume, pe vremea când aceasta studia moda în Tokyo. După vizite de documentare în numeroase sex shop-uri şi o mutare în Londra pentru a studia scena londoneză a clubbing-ului, dar şi istoria costumelor de epocă în cadrul unui curs specializat în capitala britanică, Atsuko şi-a pus bazele propriului brand alături de soţul său, Simon Hoare.

8
Foto: Atsuko Kudo

Brand-ul, al cărui sediu este localizat în prezent în districtul londonez Holloway, lucrează exclusiv cu latex, în diverse culori uni, ori în variante cu print creat in-house, pentru a crea haine în versiuni ready-to-wear ori made-to-measure.

Pentru un strop de BDSM-meets-high-fashion made in RO, orientează-te catre Hedare, un label românesc de accesorii din piele, semnat Daniela Tomuş. Povestea brand-ului a început din dorinţa Danielei de a crea ceva ce nu există încă pe piaţă românească, transformându-se într-o colecţie actualizată în mod continuu, ce cuprinde hamuri, corsete, cozorocuri şi poşete, toate lucrate din piele, cu ocazionale explozii de glamour, sub forma detaliilor din blană de vulpe.

fur1
Foto: Hedare