De ce sunt ceramidele esențiale pentru sănătatea pielii?

ceramide

Ceramidele sunt compuși de grăsime sau de lipide care țin laolaltă celulele ce compun epiderma. Ceramidele, alături de colesterol și de acizii grași, compun lipidele din stratul superior al pielii și ajută pielea să rămână hidratată sigilând la interior factorii hidratanți, ceea ce oferă aspectul fin și ferm al tenului, fără riduri adânci.

Ceramidele sunt produse în mod natural de către piele, dar, odată cu trecerea timpului, această abilitate scade. Totuși, capacitatea corpului de a produce ceramide poate apărea indiferent de perioada din cauza unor afecțiuni precum uscăciunea accentuată, eczemele sau acneea. Iar fără o cantitate suficientă de ceramide, pielea suferă- se deshidratează și crește pericolul pătrunderii în pori ai agenților iritanți sau alergenici.

Cum prevenim pierderea de ceramide

Procesul de îmbătrânire, cel care determină scăderea producerii de ceramide, este ireversibil, dar o îngrijire deficitară poate duce la o scădere timpurie a cantității de ceramide din piele. Ar trebui evitate scruburile agresive, săpunurile nepotrivite pentru ten sau expunerea la temperaturi extreme – frig, aer uscat.

Alte metode de a evita pierderea prematură de ceramide

  • Dușurile nu trebuie să dureze mai mult de zece minute și să fie cu apă potrivit de caldă, cu săpun sau cleanser delicat.
  • După duș, tamponează pielea uscată cu un prosop în loc de uscare prin frecare.
  • Aplică crema imediat după duș, când pielea este încă umedă, pentru ca loțiunea să intre mai repede în piele.
  • Instalează un umidificator în casă pentru a combate aerul uscat.
  • Alege creme bogate în ceramide, mai ales dacă ai pielea sensibilă sau uscată. Produsele bogate în ceramide previn evaporarea rapidă a apei din piele.

Foto: Hepta