De ce Lacul Como ar trebui să fie următoarea ta destinație de vacanță?

lacul como

De ce Lacul Como ar trebui să fie următoarea ta destinație de vacanță? Mm, gluma aia cu „are casă George Clooney acolo” nu prea mai ține, deși cred că încă sunt unele persoane care ar merge aici numai de dragul lui. Însă acest lac din nordul Italiei, bine, de fapt, zona din jurul lui merită vizitată din cu totul alte motive.

Anul acesta voi ajunge pentru a treia oară aici (încă mai durează până îmi iau și eu o casă pe malul apei, ca George Clooney), deci zic să mă credeți pe cuvânt când spun că e una dintre cele mai frumoase destinații din toată lumea. Italia are oricum o mulțime de astfel de zone (Cinque Terre și Sicilia sunt de asemenea într-un top personal), dar Como are un fel de magie care mă atrage de fiecare dată. Tocmai din acest motiv, în rândurile care urmează mi-am propus să îți spun de ce Lacul Como ar trebui să fie următoarea ta destinație de vacanță. Iar la final rămâne să îmi spui dacă am fost suficient de convingătoare.

#1 Peisajele de la Como.

Oricât aș vrea să încep cu altceva, pentru că de peisaje spune toată lumea atunci când vorbește de vacanțe, pur și simplu nu pot s-o fac. Și asta pentru că modul în care arată zona din jurul Lacului Como chiar nu are termen de comparație. În lumina soarelui, apa lacului capătă cele mai frumoase nuanțe de albastru și verde. Apoi sunt munții care creează un contrast interesant, pentru că Lombardia este o zonă predominant muntoasă (chiar pre-alpină, după cum aveam să aflu ulterior în timpul unei vizite acolo). Iar dacă ești pe o barcă pe lac și privești spre mal, se vor ivi sute de case și clădiri așezate în trepte, pete de culoare într-o mare de verde (zona este foarte bogată în vegetație). Și n-are cum să nu îți placă un astfel de loc!

Menaggio

#2 Are o mulțime de sate și orășele care par desprinse din basme.

Odată ce ajungi la Como, vei observa imediat că zona nu se remarcă numai printr-o frumusețe naturală incredibilă. Ci și prin numeroase orășele care arată magic. Gândește-te la case colorate, clădiri istorice, fațade care și-au păstrat detaliile originale, balcoane cochete și străduțe pietruite care așteaptă să fie descoperite. Bellagio, Varenna, Tremezzo, Lecco, Como Menaggio, Cernobbio, Cadenabbia, Laglio (unde are și Clooney vila): toate sunt atât de frumoase încât merită să iei vaporul și să faci câte o oprire de o zi în fiecare. Bellagio este, din punctul meu de vedere, cel mai frumos, dar și cel mai aglomerat, dat fiind că i s-a dus renumele. Dar are un farmec aparte, iar priveliștea pe care o ai de aici asupra lacului, în special dacă mergi în zona La Punta, cel mai nordic punct al orașului, unde Como se bifurcă, este una care nu se compară cu nimic altceva! Varenna vine și ea pe un foarte apropiat loc doi, fiind un oraș cu o vegetație impresionantă. Combinația între verdele arbuștilor și albastrul apei este secretul pozelor perfecte! Un alt oraș de vis este și Tremezzo, unde se află Villa Carlotta, cu o grădină botanică ce arată senzațional, fiind plină de culoare, dar și Grand Hotel Tremezzo, una dintre opțiunile de cazare de top de pe malul Lacului Como (Chiara Ferragni a stat de curând acolo), care oferă o priveliște minunată asupra lacului. Evident, din punctul meu de vedere nu trebuie ignorat nici orășelul Como, pe care turiștii îl consideră adesea doar un punct de legătură între Milano și celelalte orașe de pe lac. Dacă poposești aici, ia funicularul către Brunate, un sătuc ascuns la înălțime, de unde vei admira lacul în toată splendoarea sa.

Bellagio
Varenna

#3 Un loc pentru inspirație și relaxare.

Gândește-te la următorul scenariu: te trezești dimineața, deschizi fereastra, iar în fața ta se întinde o mare de albastru. Apoi începi să auzi italienii veseli care ies să-și bea espresso-ul de dimineață și cobori și tu în plină stradă pentru plimbarea de dimineață, când încă e răcoare. Ajungi pe faleză și te oprești câteva minute pentru a privi lacul. Te asigur că nu e activitate mai relaxantă și liniștitoare decât asta: să stai pur și simplu să privești apa și vapoarele care trec prin fața ta.

Varenna

#4 Mâncarea tradițională.

Că Italia are una dintre cele mai tari bucătării din toată lumea știi și tu – eu una sunt topită după la vera cucina italiana. Însă dacă ajungeți în Lombardia și, implicit, în zona Como, eu vă recomand să vă luați pe post de suvenir și niște preparate tradiționale. Nordul Italiei și Lombardia, în mod special, sunt cunoscute pentru varietatea de brânzeturi de aici, grație fermelor de la munte. În Bellagio am plecat cu sacoșele pline de la un magazin cu preparate tradiționale, nu tocmai ieftine, e drept, dar foarte, foarte gustoase. Nu mai știu exact cum se numea, dar cred că începea cu Enrico – în orice caz, Bellagio e un oraș micuț și nu cred că sunt multe astfel de magazine. De asemenea, cred că în Italia este aceasta regulă potrivit căreia, cu cât de îndepărtezi mai mult de orașele mari și de zonele turistice, cu atât vei mânca mai bine. Nu-mi mai amintesc foarte mult despre experiențele mele culinare de aici, dar cred că un restaurant din Varenna m-a surprins cu o lasagna foarte bună. Ah, și e musai să te bucuri de o cină pe malul lacului, când tocmai apune soarele. Vei rămâne cu o amintire minunată!

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle