De ce este His Dark Materials serialul must-see al momentului: interviu cu actorul James McAvoy

Ca de fiecare dată, toamna aduce o mulțime de premiere faine pe micile și marile ecrane, iar anul acesta, selecția pare să fie una foarte generoasă. În ceea ce privește serialele noi, noiembrie vine cu His Dark Materials / Materiile întunecate în top pe watch listul nostru, un fantasy care nu doar că îi are pe James McAvoy, Ruth Wilson, Lin-Manuel Miranda și Dafne McKeen în rolurile principale, dar ne propune și o incursiune într-o lume fantastică, un univers al creaturilor magice, al luminilor și al particulelor misterioase, terenul luptei dintre bine și rău. Un coming of age fabulos, povestea urmărește aventura Lyrei Belacqua, o puștoaică foarte isteață și curajoasă, care pornește prietenului ei răpit și dispărut (aproape) fără urmă și ajunge să descopere un complot absolut înfricoșător.

Altfel spus, serialul, inspirat de trilogia lui Philip Pullman, are câte puțin din tot ce ne-a plăcut la Harry Potter, Lord of the Rings, poate chiar și Pan’s Labyrinth. His Dark Materials / Materiile intunecate are premiera pe 4 noiembrie pe HBO GO, însă, până atunci, James McAvoy, cel care joacă rolul eroului negativ – Lord Asriel, ne spune de ce nu ar trebui să ratăm această poveste.

 

Cine este Lordul Asriel?

Lordul Asriel a fost un nobil în plină ascensiune în tinerețe, dar a făcut o greșeală mare și, din cauza asta, suferă niște consecințe importante. Eu mi-am pierdut pământul și totul mi-a fost luat de Magisterium, adică de biserică și de reprezentanții. Viața mea s-a schimbat și, când am devenit omul de 40 de ani de acum, eram deja plin de ură și avem dubii în ceea ce privește religia organizată, doctrinele lor, crezurile și motivele. Am petrecut 13 ani încercând să ajung la esența a ceea ce cred, încercând să îi dobor. Am încercat să determin ce este spiritualismul și cum a fost pervertit în lumea noastră de către religia organizată.

De asemenea, sunt și cea mai apropiată rudă în viață a Lyrei Belacqua. Am lăsat-o în grija profesorilor de la colegiul Jordan și le-am zis să aibă grijă de ea, deoarece nu avea cum să fie în siguranță cu mine. Așa că am lăsat-o cu ei și o vizitez periodic. Din când în când, îi duc cadouri și povești nebunești despre Nordul înghețat, urși cu armură, vrăjitoare și tot felul de lucruri. Par lucruri fantastice, dar în lumea noastră, sunt reale. Acele povești hrănesc spiritul de aventură și dorința pentru ceva nou și diferit în Lyra.

Lordul Asriel este un rol legendar. Ai avut emoții că o să-l interpretezi?

Nu, deja nu mai am emoții când trebuie să fac ceva, sunt prea bătrân pentru asta! Mai degrabă am fost entuziasmat că o să-l interpretez și o să fac ceva destul de îndrăzneț și periculos în divertismentul mainstream, care are o perspectivă foarte clară asupra religiei organizate. Nu poți să te ascunzi de asta: Asriel e împotriva ei, ba chiar crede că ne trage înapoi, că este o formă de abuz și tortură la adresa omenirii. Este un lucru destul de clar și empatic împotriva căruia să fii și am fost entuziasmat în privința asta, pentru că nu avem ocazia să facem asta prea des. Ador personajul. Îmi place cât de necruțător e, cât de fascinant și de plin de viață este. E mai pasionat decât jumătate din oamenii pe care i-am întâlnit vreodată în viața mea. Are o atingere a destinului. E cool să interpretez un asemenea personaj într-o lume care îmbrățișează cu adevărat magia, dar și știința și tehnologia. Nu am emoții să-l joc tocmai pentru că îl iubesc atât de mult. Mă simt norocos că fac parte din acest proiect!

În ce fel de lume a fanteziei se petrece acțiunea din His Dark Materials?

Nu este la fel de plină de legende care cea din Lord of the Rings. Nu mă înțelegeți greșit, iubesc LOTR și legendele, dar serialul nostru nu se bazează așa mult pe ele. Cred că e mai spiritual. Arată mai clar ce se întâmplă. Și lumea din Harry Potter era foarte clară, dar lumea noastră e mai puțin fantezistă. Philip Pullman e un povestitor atât de curajos și neînfricat, încât știe că, oricât de nebunești ar deveni lucrurile, publicul va vrea să afle ce se întâmplă cu Lyra și cu Roger și cu ceilalți, să vrea să meargă cu ei într-o călătorie pentru a afla ce se întâmplă și de ce toți suntem așa speriați și îngroziți, când, de fapt, ar trebui să fim fericiți că suntem în viață. Când ea caută să afle ce este Praful, ce e Magistriumul, ce este autoritatea și vrea să obțină control asupra ei, ca cititor, și sper ca și telespectator, povestea este foarte puternică și vrei să mergi mai departe.

Cine este daimonul (n.red.: în His Dark Materials, daimonul este un fel de spirit animal) lordului Asriel și ce spune asta despre el?

O cheamă Stelmaria și este un leopard de zăpadă. Stelmaria se simte acasă când e la limită, când atârnă de o stâncă, când se cațără și încearcă să ajungă în vârf și să-l cucerească, când încearcă să-și cucerească prada. Așa cum sugerează și daimonul lui, Asriel vânează ceva. La început nu știm exact ce, dar într-un final, aflăm, iar ambiția lui e incredibilă. Curajul de a face ceea ce dorește să facă în sezoanele 2 și 3 este de neconceput. Ego-ul său este, însă, singurătatea lui și cred că este încapsulat în Stelmaria.

Cum a fost să lucrezi cu păpușarii care aduc daimonii la viață?

În cei douăzeci de ani de carieră, am jucat mult cu lucruri imaginare, care nu sunt de fapt acolo. Aici a fost bine că am putut să zic: „Bun, avem dovezi fizice, sub forma unor păpușari incredibili și a unor marionete care fac lucrurile pe care le-am repetat‟. Stelmaria e acolo și mai e și un actor cu care pot să lucrez. Nu trebuie doar să-mi imaginez eu ceva, iar apoi editorul să-mi imagineze altceva, iar apoi tipii care se ocupă de efectele speciale fac ce vor, iar într-un final, regizorii le spun să taie totul. Îmi place că putem să lucrăm simbiotic, ca un duo.

Cum te-a ajutat costumul Lordului Asriel să găsești personajul?

E dintr-o eră în care nu-ți faci apariția fără cravată. Chiar dacă nu porți costum, trebuie să porți o cravată. Chiar dacă te urci pe un munte, trebuie să porți o cravată. Are ceva militar, chiar dacă a fost teolog și e un om de știință. Mai e și un aventurier, un explorator, iar în el există o uniune între teologie, știință și partea militară, care se reflectă în înfățișarea sa.

Ce crezi c-a reușit Jack Thorne (n.red: scenaristul His Dark Materials) să realizeze prin comprimarea unui astfel de roman în aceste opt episoade, opt scenarii?

Scenariile sunt foarte, foarte bune. Cred că din multe puncte de vedere, Philip e un scriitor misterios, ceea ce pentru mine, e unul din punctele lui forte. Este un maestru povestitor, dar nu oferă informații într-o manieră liniară sau didactică, așa că nu știi niciodată sigur unde te poziționezi față de el. Ca cititor, acest lucru este captivant, dar complică lucrurile într-o formă mai pasivă de divertisment, cum ar fi televiziunea sau filmul, unde nu vezi decât ce-ți arătăm noi. Nu ai timp să-ți lași imaginația să zburde sau propozițiile să se dezvolte în gura și mintea ta. Treci direct la următorul lucru. Dacă nu ții pasul, ai ratat momentul. Cred că prezintă dificultăți numai în poveste, dar Jack e un scriitor superb și cred c-o să vă dați seama că se ridică la înălțimea provocării.

Dacă ai putea avea un daimon în viața reală, care ar fi și ce nume ar avea?

Cred c-ar fi ceva de la munte. Poate o vulpe de munte. De fapt, nu știu dacă există vulpi de munte. Probabil că da, undeva în lume. Oricum, i-aș spune Athena.

Foto: HBO România

Categorii Lifestyle