De ce e bine să mâncăm dovleac

dovleac

Dovleacul nu e bun numai de Halloween, când îl scobim și-i punem o lumânare în interior penftru un efect mai spooky. Consumul acestui fruct e binevenit oricând, deoarece are numeroase beneficii pentru sănătate: e bogat în vitamine și în minerale și e sărac în calorii, ceea ce îl face o opțiune numai bună pentru dieta de slăbit.

Dovleacul are potasiu, benefic pentru tensiunea arterială, iar antioxidanții conținuți ar putea ajuta la prevenirea degenerării vederii. De asemenea, piureul de dovealc (proaspăt, nu conservat) poate fi folosit ca înlocuitor pentru ulei sau unt în prepararea prăjiturilor.

Dovleacul conține betacaroten, un antioxidant puternic, pe care organismul îl transformă in vitamina A. Consumul de alimente cu betacroten reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer, oferă protecție împotriva astmului și a bolilor de inimă și întârzie instalarea procesului de îmbătrânire.

Studiile arată, de asemenea, că dovleacul reduce riscul de obezitate și poate preveni apariția diabetului, în timp ce ajută la obținerea unui păr sănătos și crește doza de energie.

Pe lângă plăcinta de dovleac, supa sau dovleacul copt, la cuptor, iată încă o idee de preparare a acestuia pentru o gustare delicioasă și sățioasă:

– Iaurt grecesc, piure de dovleac, miere, scorțișoară și cacao.

Photo by Katie Burkhart on Unsplash

Categorii Lifestyle