De ce e atât de necesară protecția solară?

Chiar dacă temperaturile constant peste 30 de grade se lasă așteptate, vara e aici, iar soarele, chiar și printre nori ne poate afecta sănătatea și frumusețea pielii. Îți explicăm chiar acum de ce este atât de necesar să folosești zilnic protecția solară.

Să începem cu cifrele!

SPF 15 asigură protecție 93%, SPF 30 –  97%, iar SPF 50 – 98%.

Un produs cu SPF trebuie reaplicat o dată de 2 ore sau mai repede, dacă transpiri sau intri în apă!

SPF nu se adună ca în matematică: un fond de ten cu SPF 15 și o crema de față cu SPF 15 nu vor oferi o protecție similară unui SPF 30, ci una de SPF 15!

Produsul cu SPF se aplică cu 20 de minute înainte de a ieși din casă.

40% din radiațiile UV ajung pe piele într-o zi complet înnorată. Cele mai grave arsuri solare apar chiar în aceste zile, mai ales că în zilele înnorate suntem tentați să renunțăm la protecția solară.

Bronzul suprem

Filtrele chimice și minerale protejează ca un scut pielea de daunele produse de razele ultraviolete care ajung pe piele, principalele cunoscute fiind UVA și UVB. Însă, pentru că bronzul este o modă care încă rezistă, la fel și dorința de a sta cât mai mult afară sau la soare, multe persoane renunță la protecția solară sau folosesc un SPF mic.

Ce efecte au razele UV?

Razele UVA penetrează pielea în profunzime și sunt asociate cu îmbătrânirea pielii. Tot ele sunt vinovate de apariția cancerului de piele. Prin urmare, este importat ca produsul tău de protecție solară să conțină filtre și pentru acest tip de raze, specificație care este notată inclusiv pe ambalaj. Geamul oprește razele UVB (care produc arsuri de suprafață pe piele), dar nu și pe cele UVA, asta înseamnă că pielea tot va avea de suferit pentru persoanele care lucrează lângă geam sau care stau multe ore în mașină.

Razele UVB activează melanocitele și astfel apare bronzul. Pe de altă parte sunt principala cauză a arsurilor solare, a petelor inestetice de pe ten. Cercetări recente arată că UVB pot pătrunde în epiderm și pot cauza reacții alergice, și chiar cancer de piele.

Ce texturi ale produselor cu SPF să alegi?

Pentru pielea normală, protecția ideală trebuie să fie sub formă de cremă.

Pentru pielea grasă, acneică, gelurile și spray-urile uscate sunt variantele optime.

Pentru pielea uscată, cea mai bună textură este a loțiunilor onctuoase și a uleiurilor.

Top 4 produse pentru protejarea pielii de razele UV

Intense Protect 50+ , Avène, 106 lei

Skin protect. Ocean respect. Dacă rezonezi cu cele două expresii, alege protecția solară Intense Protect 50+ dezvoltată pentru pielea cea mai sensibilă (bebeluși, copii, adulți), precum și pentru condiții extreme (altitudine înaltă, vreme tropicală, umiditate ridicată). Formula fără parfum este ultra-rezistentă la apă, bogată în apa termală Avène, se transformă în contact cu pielea, eliberând pigmenții încapsulați care dau luminozitate și un strop de culoare tenului.

Spray uscat Bariésun SPF50+, Uriage, 80 lei

Conceput special pentru pielea de culoare deschisă și foarte deschisă, spray-ul uscat Bariésun SPF50+ previne deshidratarea și asigură protecție împotriva razelor UVA și UVB, precum și împotriva radicalilor liberi. Textura invizibilă, ultra-ușoară, este absorbită rapid, fără a lăsa o peliculă lipicioasă.

Cremă protecție solară Comfy Water Sun Block SPF 50+, Purito, 124 lei (biobeauty.ro)

Deoarece nu conține uleiuri esențiale sau parfum, Crema pentru protecție solară de la Purito este tolerată extrem de bine de persoanele cu tenul sensibil sau acneic, dar și de copii, începând cu 6 luni. Formula cu filtre minerale conține oxid de zinc, ce ajută la controlul sebumului, dar și la respinderea razelor UV, și nu creează un aspect lăptos, alb, de aceea poate fi reaplicată cu ușurință, pe tot parcursul zilei.

Apă cu protecție solară Capital Soleil Solar Protective Water Hydrating SPF 50, Vichy, 70 lei

Cu o textură complet inovatoare, apa cu protecție solară de la Vichy oferă pielii hidratare și luminozitate, precum și protecție solară ridicată, grație unui spectru larg de filtre. Formula inovatare este hipoalergenică.

Foto: PR, pexels.com.