David Poplingher (17 ani), fiul Ancăi Sînă Serea: „De-abia aştept să-mi câştig primii mei bani muncind“

david poplingher

Mai ţineţi minte oracolele care circulau pe sub bănci, în timpul orelor, în anii ’80-’90? Sau intermediarii prin care se cerea prietenia cuiva? Focurile de tabără, dansurile în cerc la discotecă? Ei bine, nimic şi totul s-a schimbat. Am provocat câțiva adolescenţi născuţi după anii 2000 (cu părinţi celebri) să ne lase, măcar prin intermediul câtorva întrebări, să tragem cu ochiul spre universul lor şi să vedem cum arată viaţa de reprezentant al Generaţiei Z, cu dorinţele, aspiraţiile şi provocările ei.

Iată ce ne-a răspuns David Poplingher (17 ani), fiul Ancăi Sînă-Serea și al lui Filip Poplingher. 

Pentru ce le ești recunoscător părinților tăi?

Părinții, în momentul în care își asumă responsabilitatea de a avea un copil, trebuie să fie conștienți de datoria morală pe care o au față de el. Eu, unul, judec valoarea unui părinte după cum aplică și interpretează eticile paternității. Eticile, în sine, sunt niște povești a căror urmare este dată să o trăiești – aplicabilitatea lor este limitată de dorința și de posibilitatea părinților de a creșteun copil fericit și virtuos. Nu pot să vorbesc pentru când voi fi adult, însă copilăria și adolescența mea, deși pline de fericire, nu au fost lipsite de învățături și parabole date de mama.

Care e cel mai recent lucru pe care l-ai făcut singur și de care ești mândru?

Am luat permisul de conducere pentru motocicletă!

În ce clasă ești și care sunt lucrurile pe care le aștepți cu nerăbdare, legate de școală?

Sunt în clasa a unsprezecea. Aștept cu nerăbdare diferite provocări academice.

Cum îl cheamă pe prietenul tău cel mai bun și de când vă cunoașteți, în ce context v-ați cunoscut?

În clasa a cincea, la una dintre orele de dirigenție, eu și cu Barak ne-am cunoscut, ca mulți alți copii, prin joacă. Cele mai bune prietenii sunt disponsibile oamenilor care, neobosiți de subtilitatea afacerilor vieții, caută să fie buni cu cei din jurul lor.

Cum vă place să vă petreceți timpul împreună, tu și cu prietenii tăi? Unde ieșiți, cum vă distrați?

Ne place să ne simțim bine în propria noastră piele. Cele mai bune momente sunt cele lipsite de critică și responsabilitate – astfel, talentele înflăcărate ale unui adolescent îl fac vulnerabil. Prin oraș, la un film sau la un restaurant elegant, demn de personalitatea unui adult în creștere; sau în privat, petreceri acasă și jocuri video, voice-calling, etc.

Ce sporturi practici acum și ce sporturi noi ți-ar plăcea să înveți?

Pentru mult timp am practicat înotul, ghidat și îndrumat de tatăl meu, Filip. Din pricina lipsei de timp, niciunul la momentul de față.

david poplingher

Cea mai recentă dispută avută cu părinții a fost legată de…

De când am crescut trebuie să recunosc că disputele cu părinții au fost limitate la două lucruri foarte simple: școala și motocicleta. În noiembrie am avut un accident cu motocicleta, iar de-atunci mereuî disputăm și târguim achiziționarea unei noi motociclete.

De-abia aștepți să ajungi la majorat pentru…

Libertate! Deși copiii nu au responsabilitățile unui adult, ceea ce le oferă mai mult timp să-și exerseze propriile libertăți, majoratul îți oferă oportunitatea de a controla mai multe aspecte ale vieții pe care o trăiești – libertate. Așadar, de-abia aștept să-mi câștig primii mei bani muncind.

Cea mai tare petrecere la care ai fost…

Acum doi ani eu, și grupul meu de prieteni aveam tradiția de a organiza câte o petrecere în sudul țării, la un ponton, în timpul vacanțelor școlare. Inițial, petrecerile erau doar pentru noi: șase, șapte oameni. Ultima din seria de petreceri la care am fost co-găzduitor, având loc în timpul vacanței de Paște, a fost, într-adevăr, o întâmplare pentru mine: au venit 30-40 de oameni.

david poplingher

Cea mai frumoasă vacanță a fost…

Fiecare vacanță la schi, în Austria, cu întreaga familie. Mereu am preferat un frig pătrunzător unei călduri copleșitoare.

Ce nu ai curaj să-i întrebi pe părinții tăi și ai vrea s-o faci aici, prin intermediul revistei?

Cum vă simțiți, voi doi, părinții mei? Cum aveți timp și pentru noi, și pentru voi? Sper să nu vă tratați partea voastră de timp cu dispreț, având în vedere de cât timp avem noi nevoie.

david poplingher

Ce înseamnă să fii un adolescent cool în 2019?

Să fii stăpân pe tine. Să fii decent, insistent și tenace, inseparabil de cine ești tu, doritor de a cunoaște neștiința. Asta, dat fiind că există unii adolescenți care iau în derâdere asemenea însușiri și, când le cere cineva sfatul sau să-și exprime o mică parte din cunoștința lor însemnată, nu ar spune în niciun fel ce gândesc, ci, căutând să ghicească ce este pe placul grupului social, spun altceva decât părerea lor adevărată. Pentru a fi cool trebuie să știi să-ți faci o părere și să fii dispus s-o împărtășești, după aceea, cu sinceritate.

Care sunt cele mai folosite aplicații de pe telefonul tău?

În momentul în care mă trezesc dimineața: WhatsApp, Google News, Discord, Reddit. Printre ele, mai folosesc și CNN, BBC News și Twitter.

Un gadget pe care ți-l dorești care ar fi…

Mi se par foarte tari ochelarii (nu headset) „mixed reality-VR“, dezvoltați de chinezi. Nreal Light se numesc.