Dana si Stephane Maitec au inaugurat expozitia #Maitec Lemn Aur Lumina

Peste 200 de artisti, oameni de cultura, celebritati si prieteni de familie au fost alaturi de Dana si Stephane Maitec, fotografi profesionisti de renume mondial, stabiliti la Paris, descendenti din familia sculptorului Ovidiu Maitec si a pictoritei Sultana Maitec, la vernisajul expozitiei #Maitec Lemn Aur Lumina, menita sa spuna povestea de dragoste si de arta a unei dintre cele mai importante familii de artisti romani din ultimele decenii. Dinu si Ruxandra Sararu, Amalia Nastase, Alin Galatescu, Tania Budi, Ileana Badiu, Irinel Columbeanu, Daciana Sarbu, Catalin Catoiu, Venera Arapu, Irina Marinescu, Corina Bud, Adrian Oianu, Andreea Raicu, Andreea Berecleanu, Corneliu Porumboiu au fost printre persoanele publice venite sa savureze expozitia unica #Maitec Lemn Aur Lumina care va putea fi vizitata de toata lumea in perioada 31 octombrie 2019 – 31 ianuaruie 2020, la MNAR, de miercuri pana duminica.

“Sunt recunoscator pentru fiecare intalnire pe care am avut-o la acest vernisaj, pentru toate imbratisarile si felicitarile primite. Pe langa oameni de cultura si celebritati carora le multumim ca ne-au fost alaturi si ne-au daruit timpul si dragostea lor, au fost prezenti artisti mari, prieteni ai parintilor mei, oameni dragi noua, alaturi de care eu am crescut si pe care i-am vazut lucrand alaturi de parintii mei. Se uitau cu mandrie in jur, stiau povestile sculpturilor tatalui meu sau simbolistica tablourilor mamei si aveau ochii in lacrimi ca am reusit sa aducem toata povestea #Maitec in salile expozitionale ale MNAR unde spun ei ca le era locul. Sper ca parintii mei de unde sunt, sa fie si ei mandri de ce aceasta expozitie, eu i-am simtit alaturi de noi si aseara, la eveniment, dar sip e parcursul pregatirii proiectului.”, a marturisit coplesit de emotie Stephane Maitec, fiul celor doi mari artisti romani Ovidiu si Sultana Maitec.

La 12 ani de la moartea tatalui si la 3 ani de la moartea mamei, motivat de datoria morala de a readuce opera parintilor sai in atentia iubitorilor de arta si mai ales a tinerilor, Stephane Maitec, impreuna cu sotia sa, Dana Maitec, de care il leaga aceeasi dragoste pe care a vazut-o si la parintii sai toata viata, au gandit proiectul expozitional #Maitec Lemn Aur Lumina ca pe o poveste de familie care depaseste bariera timpului. Expozitia cu peste 200 de lucrari ce poarta semnatura Maitec se intinde pe doua sali.

Sala dedicata Sultanei si lui Ovidiu Maitec, unde predomina Lemnul din sculpturile lui Ovidiu Maitec si foita de Aur din picturile Sultanei Maitec, are expuse cele mai importante lucruri ale lor si un colt simbolic al durerii unde se aminteste de cele 70 de lucrari ale celui considerat a fi cel mai important sculptor roman dupa Brancusi, care au ars odata cu intreg atelierul sau intr-una din zilele Revolutiei din 1989.

Cea de-a doua sala a expozitiei este rezervata “Mirror Reflections” a celor doi fotografi Dana si Stephane Maitec, care a fost expusa in trecut si la Paris si in urma careia criticii au spus ca cei doi fotografi romani sunt inventatorii unei tehnici noi de fotografie. Cei doi artisti si-au numit tehnica “art mirroring vivid” si o definesc ca fiind un experiment vizual inovator in care jocul de reflexii asupra unor sculpturi realizate din oglinzi exploateaza potentialul creator al luminii si culorii in fotografii, fara nicio interventie digitala. Expozitia “Mirror Reflections” a fost descrisa de cei prezenti la vernisaj ca fiind un mix intre limbajele artistice manuite de parintii lui Stephan – sulptura si pictura – cu cea manuita de tinerii Maitec –  fotografia. Incepute prin creare de obiecte din foita de oglinda ce amintesc de sculptura, cu un rezultat vizual care pare a fi pictura, operele Danei si ale lui Stephane Maitec sunt de fapt fotografii pure. In mijlocul salii de expozitie, cei doi artisti au creat o instalatie interactiva din foita de oglinda unde fiecare vizitator isi poate crea propriul joc de reflexii pentru a intelege prin demonstratie parte din tehnica “art mirroring vivid” inventata de ei.

Expozitia #Maitec Lemn Aur Lumină va fi deschisa pentru public in perioada 31 octombrie 2019-31 ianuarie 2020, de miercuri pana duminica, intre orele 10.00-18.00, la Muzeul National de Arta al Romaniei, Calea Victoriei 49-53.

Organizatori: Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic si Expo Arte, Muzeul National de Arta al Romaniei și Asociația Maitec

Curator: Irina Ungureanu

Categorii Lifestyle