Dana Păpăruz, designer de costume Moromeții 2, Aferim, La Gomera: „Haina nu face pe om, dar costumul completează un personaj”

A creat costumele pentru filme ca Moromeții 2, Aferim, Inimi cicatrizate sau La Gomera. Nu le mai ține șirul, dar spune că sunt zeci de mii. 

Pentru credibilitatea unei povești vizuale, hainele sunt la fel de importante ca regia, scenariul sau imaginea. Te transpune în atmosfera vremii, dă personalitate personajelor. Am vrut să aflu mai multe despre lumea unuia dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați designeri de costum de la noi, Dana Păpăruz. Faptul că nu pune preț pe haine în afara platoului de filmare nu mi s-a părit deloc suprinzător. E detașara de care are nevoie orice profesionist.

Interviu de Adriana Moscu

Cum a apărut arta în viața ta? 

Imagine din filmul Inimi cicatrizate

 Am studiat mai întâi pian, în copilărie. Părinții mă duceau inclusiv la concertele din cadrul festivalului Luna Operei din Constanța. Desenul nu prea era prietenul meu, dar în clipa în care a apărut profesorul potrivit totul s-a transformat ca prin magie.

M-am înscris la un cerc de design la zece ani și un an mai târziu eram deja în grupa de avansați. La vremea aceea, studiam deja de cel puțin patru ani pianul și o vreme am mers așa, în paralel, cu câteva activități extrașcolare: pian, desen, teoria muzicii și cor. Imediat după Revoluție am făcut alegerea de a merge mai departe cu artele plastice și decorative, urmând profesoara mai sus amintită.

E o moștenire de familie?

Nu prea aș zice, cu toate că, din poveștile mamei și ale bunicii ar fi existat un bunic care scria foarte frumos. 🙂 Și asta pe vremuri era semn de talent artistic.

Când ai știut ce vrei să devii? 

Costum din filmul Inimi cicatrizate

Destul de devreme. Decizia am luat-o pe la 14-15 ani, la începutul liceului. A fost pentru mine firesc, fără prea multe întrebări sau frământări. Pur și simplu știam că asta voi face, cred că nici nu eram conștientă la vremea aceea cu ce se mănâncă meseria asta. Am urmat apoi și în facultate tot Scenografie, iar odată cu începerea muncii m-am axat doar pe costume. 

Ai început cu costume pentru reclame. Povestește-ne despre perioada aceea. Care erau provocările? Îți amintești o întâmplare/reclamă care să te fi marcat?

Am început în 2000, mai întâi ca asistent costume la două filme de epocă la Castel Film și abia mai apoi a urmat o perioadă destul de lungă de reclame, mai întâi tot că asistent, apoi, după un an și un pic, costume designer. Asta până în 2005, când am făcut primele filme fiind costume designer. Provocările de la vremea aceea erau mai ales legate de faptul că nu găseai nimic, nu exista decât un singur mall, branduri puține, toate reclamele se doreau aspiraționale; poveștile erau din ce în ce mai complexe și se lucra pe brânci, fără oprire, cu echipe mai mult decât mici. De cele mai multe ori eram doar eu și un asistent, eu îmbrăcam, eu stăteam la cadru, tot eu alergam și să returnez prin depozite și să și pregătesc un alt proiect în paralel. Timpul curgea fără să realizez când a mai trecut un an. Vacanțe… nu prea, că nu puteai refuza proiecte. 

Ai făcut și un documentar pentru BBC. Despre ce e vorba și cum a decurs colaborarea?

Imagine din filmul Aferim

Primul meu film în calitate de designer de costum a fost Ecaterina cea Mare, produs de BBC și Castel Film. Evident, un film documentar, în două părți, despre viața ei. Era anul 2005 și mi se părea că am făcut mari costume, azi nu cred că pot să mă uit cap-coadă la film, îmi sar mult prea ușor greșelile în ochi. Dar a fost un proiect drag mie, mai ales că cei doi regizori au fost mai mult decât îngăduitori și drăguți, ca mai toți englezii cu care am lucrat până acum. 

Ai creat costumele pentru unele dintre cele mai apreciate și premiate filme și seriale românești: Aferim, Inimi cicatrizate, Moromeții, UmbreDupă dealuri, La Gomera. Ne poți povești câte ceva despre colaborările acestea?

Catrinel Menghia în filmul La Gomera

Fiecare proiect a contribui la formarea mea și sunt recunoscătoare pentru fiecare colaborare în parte, în egală măsură. An de an, proiect după proiect, am învățat câte ceva, mai ales să nu mă mai stresez și să îmi iubesc meseria tot mai mult. Mai ales atunci când colaborarea cu regizorul și scenograful este strânsă și asta se vede în final în filmul respectiv. Sunt convinsă că așa vor fi și cele ce vor urma. Mult timp am spus că poveștile de epocă sunt preferatele mele, dar iată că timpul a demonstrat că și cele de actualitate pot crea imagini cinematografice extrem de plastice dacă sunt tratate într-un mod atent și sensibil. 

Costume pentru filmul Aferim

În funcție de fiecare colaborare și echipă lucrurile decurg diferit, iar ceea ce fac eu este să propun, dar și să ascult și să execut, până la urmă, ce vrea regizorul. Uneori, aceste căutări sunt mai ușoare, mai la îndemână, alteori, este nevoie de ceva mai mult studiu, cum a fost la Aferim, când parte din documentate a constat în a citi din cronicile vremii – existau prea puține imagini. 

De fiecare dată îmi pare rău când se termină un proiect, pentru că știu că voi trece la altul și nu am apucat să termin tot ce era de învățat despre epoca respectivă.

Cum arată procesul de creație pentru tine? De la concept, până la sursele de inspirație, materialele pe care le folosești și dezvoltare.

Schițe Aferim

De cele mai multe ori, sunt etape clare într-un proiect: mai întâi trebuie să câștigi un proiect la care ai fost invitat să partici la concurs, apoi, discuții cu regizorul, producătorul și operatorul pe marginea scenariilor, schițe sau referințe, alte discuții pe marginea costumelor sau a direcției agreate… abia apoi urmează realizarea sau conceperea lor. Sunt și multe momente când, mai ales dacă filmul este actualitate, dar se dorește ceva nemaivăzut, este mai simplu să le confecționezi, pentru că atunci am ocazia să realizez o ținută de la zero.

De la cumpărarea de materialului, la crearea schițelor, dat în lucru, probe… Uneori și pantofii, dacă sunt mai aparte, e mai simplu să îi faci decât să tot cauți sau să comanzi obiecte mult prea scumpe pentru bugetul care trebuie bine gestionat. Lucrăm cu termene limită și știu ce am nevoie ca totul să arate perfect, dar să fie și super confortabil pentru actor.

Ce epocă sau trend din modă te inspiră cel mai tare atunci când creezi?

Costume pentru Aferim

Aș zice… chiar perioada în care se întâmplă acțiunea scenariului respectiv. Nu am o epocă preferată, mă fascinează tot ce înseamnă înțelegerea în detaliu a istoriei costumului, atât din punctul de vedere al croitorului, cât și privit din plan social, istoric etc. 

Cât timp durează să faci un costum? Dar un întreg set, pentru un film, de exemplu? E o muncă de echipă?

Schițe pentru Aferim

Da, munca de echipa este esențială în cinematografie, nu este doar meritul meu. Iar ca timp… durează atât cât am la dispoziție; dacă am suficient, realizez ceva mai complex, dacă nu, încerc să găsesc soluții de efect și care să nu ceară resurse multe. Nici ca timing, nici că buget. De multe ori, astfel de costume ies chiar mai bine, mai curate ca imagine.

 Câte costume ai creat până acum? Care a fost cea mai neobișnuită „cerere”?

Am pierdut șirul. Sunt zeci de mii, asta e clar. Chiar dacă nu pot spune clar despre ce este vorba, pot da totuși exemplu proiectul în care sunt implicată acum: avem în jur de 100 de actori, plus alte câteva zeci sau poate sute de personaje episodice, mulți din ei având între 15 și 30 de costume diferite (cu zile de poveste diferite, deci vorbim de o cantitate măricică).

Cât despre cereri neobișnuite: nu cred că e ceva neobișnuit în cinematografie, că doar de aceea multe țin de imaginație. Altele țin de reproducerea unor mode demult apuse, în care regăsim uneori lucruri mai ciudate decât hainele actuale. Dintre ele fac parte ilicele din Aferim, sau pălăria galbenă cu păsări împăiate din Inimi cicatrizate

 Ce se întâmplă cu costumele după ce proiectul s-a încheiat? Sunt expuse, licitate, donate?

Dana Păpăruz, pe platoul de filmare

Depinde ce hotărăște producătorul. De obicei, sunt păstrate, dar nu de fiecare dată rentează, pentru că e nevoie de spațiu cu o temperatură cât de cât constantă, fără praf și umiditate. Există cazuri când o prte dintre ele sunt donate, așa cum a fost cu câteva costume mai valoroase de la Aferim. Din câte știu, o parte dintre ele se află la Muzeul din Vâlcea, o parte la Cula Greceanu.

Ai păstrat vreodată un costum pentru tine? Se întâmplă să ai unul favorit?

Imagine din pelicula Inimi cicatrizate

Nu am păstrat mai nimic, excepție făcând câteva accesorii realizate de mine integral, cu materialele mele: o batistă de la Aferim și două pălării de la Inimi cicatrizate. Și nici nu aș putea să păstrez prea multe, nu am nici spațiu și nici nu îmi aparțin mie, ci casei de producție.

Numește-mi o producție cinematografică (românească sau de afară) genială din punctul de vedere al costumelor. 

Apar mereu filme care îmi atrag atenția din punctul de vedere al costumelor. În perioada asta am urmărit seria HBO Babylon Berlin. Îl recomand celor pasionați de film de epocă sau costume credibil realizate și documentate. E un film excelent și are costume foarte bine lucrate.

Haina face pe om, sau invers?

Cu siguranță haina nu face pe om, dar costumul completează un personaj și nu văd cum ar putea actorul să-și desăvârșească imaginea fără costum.

Cum arată garderoba unei creatoare de costume? A ta, desigur. 🙂

Scenă din filmul După dealuri

Vai, ce întrebare! Mai banală decât s-ar putea crede. Mi s-a spus chiar, mai demult, că nu prea par designer de costum după felul cum mă îmbrac. În ultima vreme, aș zice că am adoptat un stil mai clasic, sau mai degrabă mă îmbrac cât mai comod, mai ales la filmări. Iubesc mult hainele făcute manual și personalizate, uneori chiar am timp să îmi fac mici chestii doar pentru mine, dar nu pun preț pe ele. Aș spune că ele sunt partea trecătoare din viața mea.

De fapt, nici nu sunt foarte atentă la cum se îmbracă oamenii, atât timp cât ei nu sunt subiect de inspirație în crearea unui personaj. Altfel, mai important pentru mine este omul și impresia generală care mi-a lăsat-o. Așa că acestă impresie încerc să fie cât mai puțin influențată de ceea ce poartă.

De-a lungul anilor, am creat câte ceva și pentru mine, unele ținute au durat ani până le-am finalizat, pentru că adesea trec din proiect în proiect, sau am nevoie de timp să îmi revin. Sau aleg să pictez în loc să mă mai ocup de haine sau costume. 

Atunci când mi se cere, ajut prietenele (și nu numai) și concepem o ținută împreună pentru câte un eveniment.

Cum ai defini o persoană rafinată din punct de vedere vestimentar? 

Pe platou, probe de costum

Asta e o întrebare simplă: Less is more. Întotdeauna!

Ce urmează pentru tine în 2021? 

Asta chiar nu știu! Va fi ce va fi! Și de va fi să fie ceva, voi aborda cu bucurie noile personaje. Sau măcar îmi voi termină picturile începute sau ținutele mele pe care le tot amân.

Foto: arhiva personală

Categorii Lifestyle