Cum să-ți faci din concediu o vacanță de neuitat… Sfatul psihologilor

Concediul din perioada verii este poate cel mai așteptat moment al anului. Zilele sunt mai lungi, timpul se dilată, e loc pentru mai multe. Vremea e potrivită și pentru mare și pentru munte. E perioada de la mijlocul anului, tocmai potrivită pentru a te scutura de oboseala acumulată anterior și a-ți încărca bateriile pentru restul perioadei.

Cam toată lumea e contaminată cu spiritul vacanței, astfel că și la serviciu cresc șansele să fii mai puțin solicitat.

Perspectiva este ademenitoare, amplificată și de miza pusă în joc. Îți dorești ca totul să iasă perfect și te ocupi de fiecare detaliu pentru a putea alunga și umbra unei posibile neplăceri.

Din păcate, însă,  chiar și studiile arată că o anumită neplăcere are mari șanse să apară: 2 din 3 dintre cupluri se ceartă în concediu. ”Din păcate”  – în sensul crudei realități. Altfel, din perspectivă psihologică, concluzia nu este o surpriză.  Vacanțele în doi sau cu familia și prietenii înseamnă timp alocat relaxării și conectării. Intențiile sunt dintre cele mai bune. Dar ce faci cu toată tensiunea, oboseala, irascibilitatea, grijile și cuvintele nerostite până atunci? Toate acele aspecte de care nu te-ai ocupat înainte pentru că ai muncit mult și nu ai avut timp pentru altceva. Le-ai ținut la distanță, le-ai pus în așteptare și le-ai promis că le vei da atenție când ”se va putea”. Nu ai luat în calcul că ”se va putea” fix în vacanță, normal! Ai sperat că atmosfera vacanței le va mărunți în particule minuscule și le va împrăștia în cele 4 zări. Sau că măcar la întoarcere vei avea mai multă energie, inclusiv pentru ele.

Statistica ne confirmă teoria că atunci când te așezi locului și îți permiți în sfârșit să te relaxezi, uiți că de o vreme păstrai un umăr înfipt în ușa cămării cu lucruri amânate. Te întorci cu spatele, pleci către plajele însorite, iar în urma ta se revarsă tot conținutul cămării ticsite și o pornește pe urma pașilor tăi, se strecoară în bagaj printre șlapi, costume de baie, cărți romantice, pălării de soare… te ajung toate din urmă rând pe rând.

Vestea bună este că situația nu-i fără scăpare. Nu ești automat condamnat la o vacanță bântuită de duhurile problemelor personale neîngropate. O primă condiție necesară este să încetezi să crezi că ignorarea lor ar fi o soluție eficientă. Apoi urmează aplicarea unor abordări alternative conștiente, în funcție de genul de provocări ce au obiceiul să apară când ți-e lumea mai dragă: vara, în concediu.

Ceea ce simplifică oarecum totul, este că motivele pentru care se declanșează certurile în vacanță sunt de obicei aceleași care au fost cu un an în urmă și care pot reveni în forță anul viitor.

Iată câteva situații și sfaturi ce ar putea fi de folos pentru a-ți petrece vacanța fără bătaia de cap a certurilor în cuplu:

  1. Alege destinația de comun acord cu partenera(ul). Unul poate că vrea la mare și unul poate că vrea la munte. Din fericire, minunata planetă Pământ are locuri pitorești unde muntele se termină în apele mării, astfel încât poți avea într-un singur loc ambele opțiuni. Sau poți alege să împarți vacanța pe din două și să petreci jumătate din timp la plajă și cealaltă jumătate lângă susurul unui izvor de munte. Ideea de bază este ca niciunul să nu plece din start în vacanță cu frustrarea că merge unde nu își dorește să ajungă. Poartă această discuție înainte să rezervi ca o surpriză bilete de avion.
  2. Fă-ți timp pentru tine! Vacanța este o bună ocazie pentru a petrece mai mult timp împreună, dar conceptul nu se înscrie la categoria ”exclusiv și obligatoriu”. Dacă ai nevoie și de timp pe cont propriu, fie pentru a te scutura de grijile încă prezente sau că pur și simplu ai o nevoie constantă de momente ”eu-cu-mine”, permite-ți să vorbești despre asta și să o introduci ca practică zilnică, inclusiv pe perioada vacanței. Poate fi sub forma unei plimbări matinale când partenera(ul) alege să lenevească mai mult în pat; să înoți în largul mării, să alergi pe nisip printre valuri când celălalt rămâne pe șezlong la soare; sau conform unei înțelegeri comune: ”la ora X e ora mea cu mine”. Poate ideea unei separări zilnice nu sună apetisant pentru celălalt partener, însă acceptarea ei este o alternativă sănătoasă și utilă pentru amândoi la varianta în care unul strânge din dinți, acumulează frustrare și o revarsă în cel mai neașteptat moment. Reconectarea după fiecare separare ar putea deveni motivaţională.
  3. În situaţia în care nu te poţi deconecta total de problemele de la serviciu, cel puţin fă-ți un program organizat pentru a-ți verifica email-urile și a răspunde la telefon (o oră dimineața, una seara, spre exemplu). Cu siguranță partenera(ul) și-a pus mari speranțe că măcar în vacanță veți putea petrece împreună timp de calitate. Revenirea în peisaj a problemelor de la serviciu după bunul lor plac poate stârni o furtună cu grindină.
  4. Dacă plutesc în aer probleme neabordate, cuvinte nespuse… perioada de concediu nu e tocmai cel mai potrivit moment pentru a le pune pe masă, doar pe motiv că măcar acum sunteți față în față și aveți timp pentru discuții. Amânați abordarea lor pentru întoarcerea acasă și profitați de timpul avut la dispoziție pentru a vă simți bine împreună. Când o conversație are tendința să se aprindă, puteți spune cu blândețe: ”E posibil să ajungem la o ceartă dacă vom continua să vorbim pe această temă. Vrei să ne oprim și să o reluăm acasă? Acum e mai important să profităm împreună de vacanță.”
  5. Reconectați-vă. Vacanța în doi e cel mai potrivit moment pentru a vă regăsi unul pe celălalt. Departe de lumea dezlănțuită de acasă, mai liberi și fără griji, acum vă puteți permite un program după bunul plac: leneviți în pat dimineața după pofta inimii, plimbați-vă de mână la ore târzii din noapte pe sub cerul plin de stele, savurați băutura preferată așezați pe iarbă la umbra răcoroasă a unui copac… și mai presus de aceste idei, găsiți-le pe ale voastre. În vacanță totul este permis.

Când planul de acasă se potrivește cu cel din concediu, te întorci cu o față zâmbitoare și nici nu mai e nevoie să întrebe cineva ”Cum a fost?”. Vin direct constatările: Ce bine arăți! Unde ai fost de ai găsit starea asta ZEN? Te invidiez, abia aștept să plec și eu! Ți-a prins tare bine vacanța! Câtă relaxare pe chipul tău!

Ceea ce îţi doresc, din plin, şi ţie. Concediu plăcut!

Anca Pavel, psiholog și psihoterapeut relațional recomandat de www.paginadepsihologie.ro.

Categorii Lifestyle