Cum să îți revii în formă după Sărbători

O masă îmbelșugată este o plăcere pentru papilele gustative, însă o problemă pentru frumusețe. Kilograme în plus, balonare, totul din vina lor. Mai precis a exceselor culinare. Iar dacă la asta mai adăugăm și deshidratarea provocată de consumul de alcool, putem vorbi de un tablou complet pe care mesele de Sărbători îl lasă în urma lor. Te invit să parcurgem cei mai importanți pași care trebuie respectați dacă vrei să îți păstrezi frumusețea dincolo de aceste zile speciale, dar pline de atâtea tentații culinare.

Dimineața dinaintea ospățului

Cea mai gravă greșeală pe care ai putea să o faci într-o dimineață ca asta este să sari peste micul dejun. Efectul unei astfel de decizii va fi contrar celui dorit – păstrarea siluetei. Sfaturile înțelepte spun că un mic dejun ușor va împiedica un prânz mult prea bogat. Apetitul va fi controlat, dar și glicemia. Astfel vei rezista tentației de a ciuguli ceva nesănătos și deloc indicat pentru silueta ta exact înaintea mesei. Dacă timpul îți permite, îți poți începe ziua cu câteva exerciții fizice. Câteva, cât să pierzi o parte din caloriile care vor veni mai târziu.

La masă

Va fi cel mai greu acum. Pentru că, oricât știi că unele combinații alimentare sunt de evitat, lucrurile vor sta mult mai dificil în realitate. Doar o dată pe an este Crăciunul. Și revelionul. Brânzeturile grase și fructele, pastele cu șuncă și smântână, proteinele consumate împreună cu carbohidrații, salatele de fructe dulci (fructe uscate, struguri, banane) și citricele sunt combinații trecute pe lista așa nu. Ce rămâne (de mâncat)? Rămâne carnea consumată singură sau împreună cu legume verzi, organele servite singure, cartofii și carnea fără pâine, fructele consumate la câteva ore după masă. Tot pentru mesele de Sărbători trebuie să îți reamintești că alcoolul deshidratează. Fiecărui pahar de alcool revenindu-i unul de apă. Aici părerea nutriționiștilor este împărțită. Unii nerecomandând consumul de apă în timpul mesei pentru că îngreunează digestia. Alții susținând că nu există nicio legătură între acestea.

După masă

Nu dormi, nu te întinde în fotoliu! Deși o masă bogată cere adesea un pui de somn după aceea, o activitate ușoară este de preferat pentru silueta ta. Activitatea nu presupune însă exerciții fizice, sală. Tot după masă, una – două felii de ananas vor fi tocmai bune pentru digestie. Și tot pentru a-ți face digestia mai ușoară, consumă iaurt.

A doua zi

Dacă această zi nu reprezintă o reluare a meselor îmbelșugate, ia-o încet, ca pentru o zi de relaxare a stomacului tău. Nu te înfometa! Începe cu un mic dejun alcătuit din proteine și fibre. Continuă cu mese dese însă cu un conținut caloric scăzut. Pune focus pe legume și pe hidratare. Consumă pui sau piept de curcan, brânză slabă, ouă fierte, fructe crude. Tot în această zi îți poți relua exercițiile fizice.

SHOP THIS STORY:

Foto: hepta.ro