Cum să fii o voce?

A fi o voce exprimă una dintre nevoile noastre fundamentale. Posibilitatea de a ne exprima propriile emoții, gânduri sau opinii ne configurează una dintre modalitățile de a fi în permanență în contact cu noi înșine, precum și să creăm o punte în ceea ce este sinele nostru și ceilalți.

De ce alegem uneori „calea tăcerii”?

În multe ocazii ajungem să alegem „calea tăcerii” în detrimentul propriei persoane. De ce? Crescând în generația părinților care erau extrem de concentrați pe imaginea socială și pe perspectiva vecinului,  nevoia de exprimare a ta, copilul, a devenit irelevantă, ba chiar inadecvată. Rușinea a fost cea mai bună armă a părintelui pentru a-l educa pe cel mic într-un spirit dezirabil, acceptat de societate, care să lase imaginea „potrivită” în comunitate. Abia mai târziu avea să se ajungă la concluzia că orientarea spre nevoi este importantă indiferent de vârstă, un pic prea târziu, din păcate, pentru unii dintre noi.

Ca urmare a unui astfel de stil de parenting, copiii și adolescenții au călcat pe urmele inhibării sociale. Tot felul de îngrijorări adânc înrădăcinate într-o astfel de minte, ne opresc uneori din a ne exprima: „Oare o să mă mai placă dacă nu îmi cumpăr haine de firmă?”, „Oare o să mai stea cu mine dacă știe ce părere am eu?”, „Oare voi mai fi acceptat de prietenii mei dacă le spun că…?”. Acestea sunt doar o parte dintre obstacolele pe care mintea ni le pune ca bariere în fața exprimării.

Să ne ascultăm și să transmitem nevoile: ca să căpătăm o voce, este nevoie să o ascultăm întâi pe cea din interior

Ce putem face? Răspunsul este simplu: să ne ascultăm și să transmitem nevoile – cea mai bună luptă cu anxietatea de a fi respins, cu teama de a nu fi integrat, cu frica de penibil sau de eșec. Ca să căpătăm o voce, este nevoie să o ascultăm întâi pe cea din interior. O conexiune autentică cu celălalt apare pe fondul unei deschideri sincere, presupunând exprimarea propriilor păreri, gânduri, emoții.

În plus, putem, pe această cale, să descoperim că oamenii pot chiar să aprecieze o astfel de abordare, un om care reușește să se conecteze cu propriile nevoi, să le exprime față de ceilalți, și, astfel, să și le îndeplinească. Schimbarea din generațiile actuale pornește de aici: de la conștientizarea propriei voci, de la crearea posibilității cunoașterii de către ceilalți a propriilor idei, uneori chiar foarte valoroase pentru societate. Într-o lume a influencing-ului, găsirea unei voci devine mult mai ușor de integrat, mai confortabil de exprimat și mai ușor de acceptat de către ceilalți.

Tu amintește-ți că nevoile tale sunt importante. Caută forma de a le exprima și a le satisface.

Text de psiholog Maria Coșuțiu, PsyLife

Categorii Lifestyle