Cum să combați astenia de toamnă

astenie de toamna

E normal să simți cum îți scade vitalitatea odată ce ziua se micșorează, dar iată cum poți combate astenia de toamnă-iarna pentru a savura din plin sezonul rece.

Cunoaște-ți ”dușmanul”

Unul din cinci oameni resimte astenia de toamnă, care include simptome precum oboseala, lipsa de energie, dorința de a dormi mai mult, senzația de neproductivitate la muncă, pofta de dulciuri sau de carbohidrați.

Nu confunda termenii

Diferența dintre astenia de tomana și depresie constă în severitatea efectelor. Cei care suferă de astenie duc până la capăt cu succes rutina zilnică, e drept, cu puțin efort, spun specialiștii. Depresia se manifestă prin afectarea relațiilor cu cei apropiați și a îndatoririlor profesionale – aceștia sfârșesc prin a se îndepărta de prieteni și de familie, iar energia scade la cote alarmante, la fel și concentrarea, nefericirea se manifestă mai pregnant, iar aceasta se tratează prin consiliere psihologică și antidepresive prescrise de medic.

Lumina este esențială

Da, e vorba de lumina zilei. Nu te scufunda în intunericul casei sau al biroului, ieși la o scurtă plimbare la prânz, lasă lumina naturală să pătrundă în încăperea în care stai sau lucrezi și profită de fiecare ocazie de a ieși la aer.

Acordă atentie alimentației

Pofta de dulciuri sau de produse de patiserie nu-ți dă pace, dar acestea nu fac decât să-ți deschidă un apetit și mai mare. Alege carbohidrații buni, cum ar fi cerealele integrale și legumele proaspete, migdalele și nucile, care au un conținut mai ridicat de proteine, ceea ce reduce poftele de ceva dulce.

Fii activ și socializează

Socializarea este benefică pentru buna funcționare mentală. Chiar dacă nu ai chef, fă un efort și ieși în lume, ține legătura cu prietenii și ieși în oraș, răspunde invitațiilor la diverse evenimente, nu trebuie să pierzi nopțile, doar ieși din casă. Exercițiile fizice sunt la fel de benefice.

Photo by Anthony Tran on Unsplash

Categorii Lifestyle