Cum să adormi în 60 de secunde

somn lavanda

În secolul cărţilor electronice şi al unui ritual de seară în care cititul clasic a fost înlocuit cu navigarea în timeline-ul de la Facebook, conceptul de somn de frumuseţe devine aproape ireal. După mai multe ore petrecute pe whatsapp sau pe reţelele de socializare, e aproape imposibil să mai adormim. Şi totuşi, nu ar trebui să ignorăm importanţa somnului. Randamentul nostru profesional şi social depinde enorm de cât de odihnite suntem.

Dacă vă întrebaţi ce putem face în astfel de situaţii, ei bine, există o soluţie extrem de simplă: tehnica de respiraţie 4-7-8, care promite să ne adoarmă în doar 60 de secunde. Doctorul Andrew Weil, specializat la Harvard a inventat-o, pornind de la interesul său pentru meditaţie şi respiraţie. Acesta consideră că stresul poate fi combătut prin îmbinarea celor două. Iar odată eliminat stresul, ne putem lua adio de la insomnii.

Întrucât stresul, alimentaţia neregulată şi gândurile necontrolate fac aproape imposibilă o pauză de linişte pentru creier, ajungem să adormim din cauza epuizării, într-un mod greoi şi complet nesănătos. Acest lucru are un efect nociv asupra calităţii somnului, de cele mai multe ori trezindu-ne la fel de obosite cum am adormit.

În plus, când suntem stresate, sistemul endocrin eliberează adrenalină prin glandele suprarenale. Acest lucru duce la creşterea bătăilor inimii pe minut şi ne poate face să ne simţim nervoase, indispuse. Ne face să respirăm repede şi superficial.

Metoda lui Weil funcţionează, pentru că aceasta permite plămânilor să se umple cu oxigen, calmând mintea şi ajutându-ne să ne relaxăm complet. Mai mult, este un ritual de seară care echilibrează ritmul cardiac şi eliberează în creier anumite substanţe cu ajutorul cărora noi reuşim să ne destindem.

Pentru a o pune în practică, tot ce trebuie să facem este să ne concentrăm asupra respiraţiei. Secretul este să respectăm paşii, astfel: întâi inspirăm pe nas patru secunde, apoi ne ţinem respiraţia pentru şapte secunde şi la final, expirăm pe gură în opt secunde.

Pare prea simplu ca să fie adevărat, dar dacă te numeri printre persoanele sceptice, te invit să încerci metoda chiar în seara care urmează! Cei care o folosesc spun că funcţionează perfect, ca prin magie. De fapt, se pare că sunt de ajuns doar câteva repetări pentru a dormi profund şi odihnitor întreaga noapte.

Foto: hepta.ro