Cum poți scăpa de petele de pe piele cu ajutorul peelingurilor chimice

Petele pigmentare pot apărea din diferite motive, cele mai frecvente fiind cele legate de imperfecțiunile tenului, dar și de îmbătrânirea sa naturală. Peelingurile pot fi un ajutor real în tratarea acestora, atât timp cât sunt făcute corespunzator. Iată mai jos tot ce trebuie să știi despre peelingurile chimice si beneficiile acestor tratamente, de la specialistul Alexandra Crâșmaru.

Peelingul chimic superficial se utilizează cu substanțe cum ar fi acidul glicolic, salicilic sau ferulic. Acestea îndepărtează stratul superficial al epidermului, fiind utilizate pentru a trata petele pigmentare superficiale, ridurile fine, punctele negre, albe, semnele post-acneice superficiale și pentru a reda luminozitate tenului.

Peelingul chimic moderat se utilizează pentru a exfolia atât epidermul cât și stratul superficial al dermului. Oferă beneficii în a trata riduri moderate și profunde, acneea, cicatrici post-acneice și pete hiperpigmentare.

În cazul peelingului chimic profund, printre acizii folosiți pot fi TCA sau phenol, acizi ce provoacă un efect la nivelul dermului profund. Procedura este utilizată pentru a elimina ridurile profunde sau cicatricile post-acneice semnificative. Spre deosebire de celelalte două tipuri de peeling, acesta necesită anestezie și o perioadă mai mare de recuperare.

Cum se realizează peelingul chimic

Primul pas este cel de curățare a pielii cu un demachiant potrivit tipului de ten. Următorul pas este cel de protejare a zonelor sensibile (buze și nări) cu un protector hidratant cutanat. Urmează tratamentul de peeling propriu-zis prin aplicarea soluțiilor destinate exfolierii. În funcție de tipul de peeling, se pot utiliza 2 sau 3 tipuri de soluții, fiecare fiind aplicată în 1-2 straturi. În funcție de protocol, tratamentul se poate sigila la final cu o cremă ce conține retinol pentru a accelera procesul de exfoliere.

Cât de des poate fi realizat acest tratament

Specialiștii clinicii noastre recomandă o frecvență de 4-6 tratamente, la 3-4 săptămâni distanță. Aceasta este, desigur, o recomandare generală. Numărul final de sesiuni depinde de evoluția pacientului, iar pentru menținerea unui ten luminos și sănătos se recomandă sesiuni de întreținere la fiecare două luni, a mai precizat Alexandra Crâșmaru.

Recomandări și… contraindicații

Cele mai multe paciente care apelează la astfel de tratamente își doresc să trateze petele hiperpigmentare, însă, de fapt, peelingurile chimice au dovedit că au un rol și în cazul altor probleme, de la reducerea ridurilor fine, până la tratarea acneei și multe altele. De fapt, fiecare tip de acid utilizat în tratament tratează o anumită problemă, a mai explicat Alexandra Crâșmaru.

Astfel, printre cele mai frecvente recomandări ale peelingul chimic se numără:

  • reducerea liniilor fine din jurul gurii și al ochilor (în zonele în care pielea este foarte subțire);
  • ameliorarea ridurilor cauzate de îmbătrânirea pielii;
  • îmbunătățirea aspectului cicatricelor ușoare;
  • tratarea anumitor tipuri de acnee;
  • ameliorarea petelor care apar odată cu înaintarea în vârstă, pistruii;
  • îmbunătățirea aspectului general al pielii care capată o textură mai fină.

Deși pare o procedură simplă, acest tip de tratament nu este recomandat tuturor. Astfel, este contraindicat dacă ai un ten foarte închis la culoare, un istoric de erupții sau iritații cutanate severe, erupții herpetice, dacă urmezi un tratament pentru acnee sau ai urmat un astfel de tratament în ultimele 6 luni.

Ce trebuie să faci după un peeling chimic

Perioada de recuperare după acest tip de tratament diferă în funcție de tipul de peeling aplicat, fiind în general de 1-10 zile. În acest interval, pielea se descuamează treptat, rezultatul fiind o piele luminoasă, fină, fără imperfecțiuni.

Ce este esențial în această perioadă: expunerea la soare poate fi făcută doar după aplicarea unor produse de protecție solare, cu FPS 50+, evitarea folosirii de creme exfoliante sau de ceară epilatoare în zonele unde a fost aplicat peelingul. De asemenea, este indicat să folosești creme recomandate de specialist, în acord cu tenul tău și cu tratamentul cosmetic făcut, a mai precizat Alexandra Crâșmaru.