Cum poate îmbunătăți alimentația starea emoțională

alimente stare emotionala

Af fi ideal să putem influența dispoziția și sănătatea doar prin schimbarea alimentației. Care e lagătura dintre dieta, depresie și anxietate și care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumăm mai des pentru a ne îmbunătăți starea de spirit?

Terapeuții nutritioniști și dieteticienii au pledat dintotdeauna pentru atenția mai mare acordată legăturii dintre alimentație și sănătatea mentală. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 300 de milioane de oameni se confruntă cu forme diverse ale depresiei, iar specialiștii susțin că există legături clare între alimentele pe care le consumăm și starea emoțională.

De multe ori, stomacul este privit ca fiind cel de-al doilea creier și că aproximativ 90% din receptorii de serotonină sunt localizați în stomac, spun specialiștii, care recomandă, de asemenea, să acordăm o atenție mai mare alimentației și s-o corectăm, dacă e cazul, înainte de a începe să luăm probiotice și prebiotice pentru a ne îmbunătăți starea. Pe scurt, studiile arată ca o dietă îmbunătățită are efecte pozitive asupra sănătății mentale și asupra greutății, asupra reducerii de depozitelor de grăsime, iar alimentele bogate în nutrienți au efecte benefice asupra simptomelor depresive. Schimbările sunt ușor de făcut și implică alimentele bogate în fibre și legumele și reducerea fast-food-ului și a alimentelor bogate în zahăr rafinat.

alimente stare emotionala

Care sunt alimentele care îmbunătățesc starea emoțională

  • Alimentele fermentate, bogate în probiotice, precum pasta miso și varza murată și cele cu inulină – găsită în anghinare, linte, broccoli și usturoi.
  • Alimenete care accelerează efectul serotoninei (hormonul fericirii) – somon, spanac, semințe și pui.
  • Alimente bogate în vitamina B, care accelerează metabolismul – carne, legume cu frunze verzi.
  • Alimente bogate în Vitamina D – pește gras și suplimente.
  • Grăsimi sănătoase. Trebuie să știm să alegem grăsimile sănătoase, care nu duc la inflamații, răspunzătoare de cele mai multe ori de crețterea riscului de depresie. Alege uleiul de măsline, avocado și ulei de pește. Renunț la zahăr – zahărul influențează fluctuația necontrolată a nivelului de zahăr din sânge. Pentru a o regla, consumă alimente neprocesate, pește, fructe de mare, legume și alge, fructe, nuci și semințe.
  • Hidratare: o deshidratare de 5% poate avea efecte asupra puterii de concentrare, a dispoziției și asupra nivelului de energie, așa că asigură-te că bei suficientă apă.

Foto: Unsplash

Categorii Lifestyle