Cum ne machiem în funcție de culoarea ochilor

Atunci când vine vorba despre machiaj, nu ar trebui să existe reguli stricte. Această activitate, care ar putea foarte bine să fie privită drept una artistică, este menită să te relaxeze și să îți pună la încercare creativitatea, nu să te constrângă. Este cert faptul că, asemeni altor domenii, în make-up este nevoie să exersezi și să încerci lucruri noi pentru a putea fi mulțumită de rezultate. Informarea însă este cea care te poate scoate din impas, atunci când nu îți poți explica anumite fenomene precum: de ce anumite texturi nu pot fi aplicate peste altele, de ce anumite culori funcționează sau nu alături de altele și așa mai departe. Dacă ai o bază minimală de informații, poți începe să lași spiritul creativ să se joace fără griji.

O mare parte din secretul ce stă la baza unui machiaj reușit este teoria culorilor. Deși termenul de teorie sună ușor intimidant, lucrurile sunt mult mai simple decât par. Atunci când eram mici, în clasele primare, la ora de desen ni se vorbea despre culori primare, nonculori, culori complementare și roata culorilor. Nu putem confunda niciodată culorile primare deoarece acestea sunt singurele 3 culori care nu pot fi obținute din nicio altă culoare, în plus, se regăsesc în drapelul național – roșu, galben, albastru. Nici pe clasicele nonculori nu le putem confunda, după cum sugerează și numele, este vorba despre alb, negru și griurile care se formează din ele. Perechile de culori complementare sunt la fel de simplu de reținut, acestea sunt formate dintr-o culoare primară + cea opusă pe cercul cromatic – roșu + verde, albastru + oranj și galben + violet.

De aici rezultă, în mod normal, o concluzie simplă: celor ce au ochii verzi li se potrivesc fardurile cu subton cald, roșu, iar persoanele cu ochii albaștri sunt avantajate de fardurile cu subton oranj. Cei ce au ochi căprui se pot juca cu mai multe nuanțe, în funcție de look-ul pe care doresc să îl obțină. Cu toate acestea, există și variante alternative la care apelăm în funcție de context.

OCHII VERZI

Pe lângă culorile pe bază de roșu (rose, cranberry, vișiniu, maro roșcat) care îți vor oferi un look wow, ți se potrivesc și cele precum auriu, cupru sau rose gold. Ochii albaștri au o paletă cromatică potrivită apropiată de cea a ochilor verzi.

O paletă de farduri care nu poate lipsi din trusa ta de makeup este HUDA BEAUTY Mauve Obssesions, disponibilă la Sephora. În ea găsești nuanțe precum vișiniu, rose, maro roșcat, cranberry, dar și culori neutre pentru look-urile de zi.

Chiar dacă, în mod normal, culorile pe bază de roșu sunt cele mai potrivite pentru tine, poți încerca și un look all green aplicând un singur fard verde pe toată pleoapa, precum COLOURPOP Super Shock Shadow Telepathy, disponibil aici.

Rimelează bine genele și ai obținut un look statement care îți scoate ochii în evidență în doi timpi și trei mișcări.

OCHII ALBAȘTRI

După cum menționam anterior, ochii albaștri au multe în comun cu cei verzi. Așadar, li se potrivesc atât nuanțe pe bază de oranj, precum cupru, auriu, maro cald sau chiar oranj, cât și nuanțe cu subton roșu – vișiniu, cranberry sau rose.

Paleta ANASTASIA BEVERLY HILLS Modern Renaissance este un must-have în acest caz, disponibilă în saloanele Anastasia Beverly Hills.

Poți apela și la trucul aplicării unei singure nuanțe de bleu pe toată pleoapa, pentru a crea un look statement, precum COLOURPOP Super Shock Shadow Banana Daiquiri, disponibil aici.

OCHII CĂPRUI

Dacă ai ochi căprui, te poți juca în voie atât cu nuanțe neutre, cât și cu nuanțe electrice precum mov sau albastru. Un eyeliner colorat e o idee excelentă pentru a scoate ochii în evidență, fie că îl aplici pe linia apei sau deasupra genelor.

Poți opta pentru NYX Vivid Brights Eyeliner, disponibile la Nyx sau INGLOT AMC Gel Liners, disponibile în magazinele Inglot.

O paletă de farduri de pleoape potrivită pentru orice context este URBAN DECAY NAKED, disponibilă în Sephora. Desigur, poți folosi și fardurile recomandate anterior, în funcție de look-ul pe care dorești să îl obții.

Foto & make-up: Claudia Neacșu