Cum îți revii după excesele de Paște?

revenire dupa paste

Odată ce au trecut Sărbătorile, timp în care ne-am desfătat cu toate bunătățile, am stat mai mult în casă și poate nu am făcut la fel de multă mișcare precum ne-am fi așteptat, e cazul să luăm măsuri și să revenim la regimul normal – adică mâncare sănătoasă, la ore fixe și sport.

Elimină tot ce a rămas de la masa de Paște, mai ales dulciurile

Sigur ți-au mai rămas ouă de ciocolată, prăjiituri, cozonac. Fă-le pachet și oferă-le altcuiva, nu trebuie să ții tentațiile în casă. N-o să le poți ocoli dacă le ai la îndemână.

Nu sări peste mese

Doar pentru că vii după o perioadă de excese alimentare și după repaus de sport nu înseamnă că trebuie să te înfometezi. Acest lucru poate duce la un rezultat opus celui dorit. Începe să mănânci trei mese ușoare, sănătoase și două gustări pe zi. Vei fi sătul și hrănit corespunzător.

Nu te cântări

Dupa câți carbohidrați ai consumat, e clar că acul cântarului trece de numărul care te mulțumește. În plus, e posibil și să reții mai multă apă, ceea ce contribuie la creșterea greutății de pe cântar. Concenterază-te pe ce ai de făcut în viitor și nu pe ce ai făcut până acum.

Revino la sala de sport cât poți de repede

Câteva kilograme în plus te pot targe în jos și din punct de vedere emoțional si ar putea să te facă să-ti pierzi motivația de a face efort. Treci peste acest gând și programează-te imediat la sală, după o sesiune de mișcare o sa te simți alt om. Endorfinele vor lucra asupra psihicului tău.

Sfatul specialistului

„De Paște, ca de oricare altă sărbătoare, românul mănâncă și bea mai mult decât de obicei. Problema de sărbători este cantitatea consumată și combinațiile care se fac. Ce este bine de știut este faptul că, atunci când consumăm alcool, organismul se oprește din metabolizarea alimentelor și se ocupă de eliminarea lui. Acest proces duce la îngrașarea rapidă a organismului, spune Florin Cujbă, antrenor de fitness. „Ideal este să consumați o singură masă grea pe zi, iar celelalte două să fie mai ușoare, cum ar fi carne la grătar cu legume”, exemplifică antrenorul.

florin cujba cum slabim dupa paște

Florin Cujbă, antrenor de fitness

În timp ce numărul de ouă care pot fi ciocnite este nelimitat, cel care pot fi însă consumate se reduce la două. „Două ouă fierte pe zi este o cantitate mai mult decât optimă. Nu intru în detalii dacă ele trebuie să fie cu sau fără gălbenuș… Să se consume întregi, dar fierte, exact așa cum este și datina”, precizează Florin Cujbă.

Cele cinci secrete pentru a rămâne în formă de sărbători, enumerate de Florin Cujbă, sunt următoarele:

  1. O singură masă îmbelșugată pe zi
  2. Două mese ușoare
  3. O formă de mișcare dimineața – alergat, circuit cu propria greutate, jogging
  4. Odihnă
  5. Multă apă

„Organismul reține multă apă în prima etapă. Dacă după sărbători te întorci rapid la mișcare vei avea surpriza ca în maximum 2 săptămâni să revii la normal. Nu poți depune grăsime în 4 zile de mâncat și băut. Sportul este o componentă ce nu trebuie sa lipsească din rutina zilnică. Ca să vă sperii puțin, principala cauză care duce la deces este alimentația dezechilibrată. Până în urmă cu 50 de ani ne confruntam cu boli infecțioase ca principala cauză, însă acum le avem pe cele cronice, care sunt generate în mare măsură de alimentația dezechilibrată și de lipsa mișcării”, a mai explicat antrenorul de fitness.

Foto: Hepta, PR