Cum devii următorul chef cunoscut în toată lumea? Adrian Hădean și Rodrigo Sandor răspund

Farfurie castigatoare

Nu e simplu să faci un preparat la care oricine să se gândească, cu poftă și nostalgie, chiar și peste câteva zile. Cum nu e simplu nici să gătești, o zi întreagă, sub presiune, într-una dintre cele mai interesante competiții pentru tineri bucătari din întreaga lume. Și totuși, Rodrigo Sandor, de 28 de ani, chef la restaurantul Costes Downtown în Budapesta, a reușit să cucerească un juriu exigent și să devină reprezentantul Europei de Est în cursa S.Pellegrino Young Chef pentru cel mai bun tânăr bucătar din lume (care se va desfășura în toamnă la Milano). Ce spun Rodrigo Sandor și Adrian Hădean (unul dintre membrii juriului) despre competiție și provocările unui astfel de concurs? Am aflat, într-un interviu „la dublu”:

Rodrigo Sandor si membrii juriului

De ce ai câștigat? / De ce a meritat să câștige?

Rodrigo Sandor: M-am pregătit intens pentru concurs şi am muncit mult pentru a ajunge la acest rezultat. Cred că să fii pregătit, atât profesional, cât şi emoţional este important pentru parcursul în competiţie. Personal, când mă simt pregătit pot gândi mai clar şi mă pot concentra mult mai bine pe ceea ce am de făcut. Un alt lucru care m-a ajutat să câştig finala S. Pellegrino Young Chef pe regiune a fost cunoaşterea în detaliu a produselor tradiţionale, pe care le-am folosit în preparatul meu.
Adrian Hădean: E un tânăr bucătar talentat, foarte concentrat, atent la detalii, foarte prezent. Şi are un simt al gustului impecabil.

Cea mai grea probă în competiţie a fost…

Rodrigo Sandor: Pe lângă stăpânirea artei culinare, alegerea şi pregătirea ingredientelor şi îmbinarea gusturilor, S.Pellegrino Young Chef presupune şi atenţie la detalii şi prezentarea preparatului care trebuie să stârnească o emoţie celui care o degustă. Dacă eşti sigur că ceea ce realizezi este un preparat care atinge toate aceste cerinţe, nu trebuie să îţi faci griji. Recunosc că pe mine m-a ajutat şi experienţa din finală concursului Bocuse d’Or din Ungaria.
Adrian Hădean: Toată competiţia a fost grea. Practic, a existat o singură probă, cea practică. Şase ore de gătit intens pun la încercare serios pe oricine. Sau îl pregătesc pentru marea finală S. Pellegrino Young Chef, de la Milano, de pe 13 octombrie, acolo unde juriul celor Şapte Înţelepţi este format cei mai prestigioşi maeştrii bucătari din lume, precum David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne şi Roberta Sudbrack.

Farfurie castigatoare 2

Mâncarea românească / ungurească pe care ai reinterpreta-o într-o competiţie viitoare (un meniu viitor)?

Rodrigo Sandor: Când am văzut regulile concursului S.Pellegrino Young Chef, prima mea idee a fost să dezvălui arome dense îmbinate savuros. Preparatul meu nu este complicat, dar conţine multe arome. Toate ingredientele preparatului meu îmi amintesc de copilărie, iar mirosul, culoarea, aroma şi povestea lui sunt o călătorie în acea perioada a vieţii mele. Când am înregistrat reţeta pe site-ul www.finedininglovers.com speram să fie ales, pentru că luasem în considerare fiecare detaliu. Fiecare ingredient folosit este local, produs în Ungaria, disponibil pe o rază de 100 de km. Cred că asta a făcut diferenţa şi în competiţie, faptul că am pregătit ingrediente clasice cu o tehnică bună şi a rezultat un preparat cu arome complete. Ca reprezentat al Europei de Est în acesta competiţie sunt mândru să contribui la descoperirea comunităţilor gastronomice ale acestei regiuni. Preparatul meu, obraz de porc mangaliță cu piure de conopidă caramelizată, coulis de stafide şi tortelini de sfeclă, este parte a renumitei gastronomii maghiare care se bazează pe diferite tipuri de carne, ca o dovadă a trecutului nostru nomad. Eu am folosit obraz, coaste şi rinichi de porc în preparat, pentru un gust inconfundabil, complex. Însă, cred că majoritatea mâncărurilor din regiune au origini comune, existând un sincretism gastronomic ce caracterizează preparatele specifice din ţările est europene, aşa că nu se ştie dacă pe viitor nu voi încerca un dish cu specific românesc, sârbesc sau polonez.

Adrian Hădean: Fiecare persoană crescută într-o cultură interpretează şi reinterpretează mâncarea cu care a crescut. Facem asta constant cu fiecare fel pe care-l cunoaştem. Nu mi-aş face un scop din reinterpretare, ea se petrece oricum. Important e să cauţi să faci mâncare bună.

S.Pellegrino Young Chef este o iniţiativa unică lansată de cea mai cunoscută apă minerală din lume, S. Pellegrino, pentru a-şi reconfirmă angajamentul în promovarea noilor talente, dar şi pentru a consolida şi a populariza cultură fine dining în jurul lumii. Din ianuarie până în martie 2016, mii de tineri bucătari din întreagă lume au aplicat pentru concurs, înscriind preparatul reprezentativ pe www.finedininglovers.com . Aceştia au avut şansă de a concura la ediţia din 2016 a S. Pellegrino Young Chef, concurs organizat pentru a descoperi cel mai talentat tânăr bucătar din lume. Pe 13 octombire 2016, la Milano, un juriu alcătuit din șapte bucătari internaționali celebri, cunoscuți ca cei Șapte Înțelepți – compus din David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne și Roberta Sudbrack— va desemna câștigătorul of S.Pellegrino Young Chef 2016.

Categorii Lifestyle